FC Barcelona poinformowała oficjalnie na swojej stronie internetowej, że Xavi Hernández został nowym szkoleniowcem pierwszej drużyny. Klub potwierdził dziś w nocy, że Xavi podpisał umowę do końca sezonu 2023/2024.
Xavi na Instagramie: Kochani Cules, wracam do domu! Wracam do miejsca, gdzie wzrastałem, wracam do klubu mojego życia. Nie potrafię opisać w słowach emocji, które czuję teraz, gdy znów mogę bronić ten herb, który mam w sercu, gdy znów poczuję, jak wibruje Camp Nou, gdy znów usłyszę okrzyki wsparcia tych kibiców. Wiem, że przybywam w trudnym momencie, lecz podchodzę do tego wyzwania z największą radością. Będę pracował i walczył, abyśmy wrócili na nasze miejsce. Dziękuję FC Barcelonie za to, że znów mi zaufała i wszystkim kibicom, którzy uważali, że powinienem się podjąć tak ważnego zadania. Historia pisze się dalej...
Luis Enrique: Xavi wraca do swojego domu i mam nadzieję, że zdobędzie wiele trofeów z Barceloną. Czy mu coś poradzę? To on musiałby mi udzielać rad, ponieważ był dłużej w szatni Blaugrany. Powołanie Fatiego? Będziemy bardzo ostrożni co do graczy, którzy niedawno mieli kontuzje, nie będziemy podejmować żadnego ryzyka.
Pozostaje życzyć powodzenia. A pracę będziemy oceniać za kilka/kilkanaście spotkań. Najważniejsze żeby Xavi dużo pozmieniał w ustawieniu niektórych graczy i dał impuls drużynie.
Vamos!