Jakie typy długoterminowe na ten sezon?
Nie śledzę wszystkich drużyn, ale o kilku coś tam się wypowiem.
Wisła Kraków - pozytywne zmiany, oddłużanie klubu, mocne nazwisko na ławce trenerskiej, ciekawe transfery przychodzące, odchodzą raczej Ci co słabo grali. Ogólnie jestem bardzo optymistycznie nastawiony i myślę, że Wisła najgorsze ma za sobą. Na początek miejsce w górnej połówce realne, a w kolejnych sezonach kontynuując tą politykę mają szansę wrócić do Europejskich Pucharów.
Bardzo podoba mi się Radomiak, gdzie wszystko jest budowane z głową i krok po kroczku. Trener obdarzony zaufaniem odpłaca się wynikami. Kilka ciekawych tranferów i Radomiak może być sensacją na miarę Warty z zeszłego sezonu. Utrzymać spokojnie się powinien.
Raków z sezonu na sezon progres. To co kolej na Mistrza? Legia wygląda, że jest poza zasięgiem, ale jakby w końcu się zakwalifikowała do Pucharów to może mieć problemy z grą na dwóch frontach i troszkę punktów pogubić. TOP3 jak najbardziej być powinno.
Lech - 10 lat temu byłem wielkim zwolennikiem trenera Skorży, jednak teraz ten projekt mnie nie przekonuje. Kasperczak też wracał po latach i spuszczał Górnik z ligi zamiast być zbawieniem. Nie mówię, że tu będzie aż tak dramatycznie, ale czy jakoś wyraźnie lepiej? O Puchary może powalczą, ale o Mistrza już raczej nie.
Lubin - troszkę bałagan z tymi trenerami, transferów też brak. Jakoś sceptycznie jestem nastawiony. Chyba żeby faktycznie trener Brosz przyszedł, co było sugerowane gdzieś kilka postów wcześniej.
Łęczna - mocny faworyt do spadku.
Podsumowując wychodzi mi taki longterm:
Wyjaśnienie bo ze screena nie wynika:
Radomiak się utrzyma, Wisła w górnej połówce tabeli, Raków w top3, Legia lepsza niż Lech oraz Łęczna spada z ligi.
Wiadmo to liga
Polska, więc pewnie po 5 kolejkach wszystko weźmie w łeb
No ale ciekaw jestem jak to widzicie.
Ciekawy też kurs na króla strzelców w postaci Świerczoka (12,00). W zeszłym sezonie już był na 2 miejscu, a w tym bramki Pekharta mogą się rozłożyc na 2 napastników Legii i może być trochę łatwiej. Dzięki grze w Piaście otarł się o 1 skład repry na Euro i widać, że to go zmotywowało do zostania i kontynuacjii pracy. Jak dołoży kilka goli do tego co w zeszłym sezonie to zakład nie taki nierealny jakby kurs wskazywał.