Nowak Djokovic - Mateo Berrettini
Typ: Djokovic powyżej 9,5 asów
Kurs: 2,0
Bukmacher: Noblebet
Edit: Niestety, liczba setów się zgadzała jednak asów wybitnie głodowo, jedynie 5...
Na wstępie zaznaczę, że żadnym specjalistą od tenisa nie jestem, poza rekreacyjnym graniem, oglądaniem i obstawianiem od czasu do czasu
Dzisiaj jednak dla dodatkowego uatrakcyjnienia sobie widowiska jakie czeka nas za nieco ponad 2h, przeglądając ofertę na ten mecz w oczy rzucił mi się jeden typ, a mianowicie liczba asów serwisowych Novaka. Oczywiście, więcej asów zapewne będzie miał na koniec meczu Włoch jednak linia 9,5 na Serba wydaje mi się być atrakcyjna, przynajmniej na tyle by się skusić.
Typ opiera się na jednym podstawowym założeniu - nie wydaje mi się by Djokovica czekała łatwa przeprawa, przy dobrej dyspozycji serwisowej Berrettiniego. Co za tym idzie liczę osobiście na dłuższe niż 3 setowe starcie.
Dotychczasowe statystyki Djokovica w turnieju:
- Draper - 25 asów - 4 sety - 17 gemów serwisowych Novaka
- Anderson - 9 asów - 3 sety - 14 gemów serwisowych Novaka
- Kudla - 8 asów - 3 sety - 16 gemów serwisowych Novaka
- Garin - 9 asów - 3 sety - 13 gemów serwisowych Novaka
- Fuscovics - 4 asy - 3 sety - 15 gemów serwisowych Novaka
- Shapovalov - 8 asów - 3 sety - 19* gemów serwisowych Novaka (*18 faktycznych gemów + 1 TB, w pierwszym secie)
Jak widać mamy 2 mocno niestandardowe wyniki jeśli chodzi o liczbę asów - mecz z Fuscovicsem oraz z Draperem. W jednym z nich jedynie 4 asy, w innym kosmiczne wręcz 25 asów. Głównie jednak bezpiecznie można założyć, że Novak notuje około 9 asów na mecz, pomijając te dwie skrajności. Pomijając całkowicie tylko największą anomalię czyli pierwszy mecz z Draperem mielibyśmy wynik:
- 38 asów Novaka
- 15 setów
- 77 gemów serwisowych
Od strony statystyki dałoby to więc średnio:
- 2,53 asa / set
- 0,49 asa / gem serwisowy
Teoretycznie więc aby pokryć linię potrzebujemy 4 setów lub 20 gemów serwisowych Novaka, np 2 wyrównane sety 7:6 oraz jeden 7:5). Tyle mówi nam statystyka. Logika mi podpowiada dodatkowo, że mówimy o finale, gdzie skupienie powinno być jeszcze większe niż zazwyczaj. Mecz rozgrywa się w głowie a mental u Novaka jest kosmiczny. W razie potrzeby powinien być w stanie uciekać się do maksymalnej koncentracji przy serwisie (choć to może nieco życzeniowe przemyślenie
).
Podsumowując - moim zdaniem typ do gry, początkowo rozważałem over 3,5 setów ale tu mamy wyższy kurs (2 vs 1,75/1,80) a sam typ może wejść również przy 3 naprawdę bliskich setach.