A może by tak jakiś konkurs na PO zrobić, fajna sprawa za reputki np. albo coś tam jeszcze? tak rzucam temat na luźno bo mysle ze chetni by sie znaleźli.
Wreszcie mamy to na co większość z Nas, Was czeka, walke o mistrza. PO wszystko zweryfikuje bo będą to zupełnie inne, może dziwne PO jakie mielismy okazje w kilku ostatnich latach śledzić., powodow jest kilka , czapka plac, gdzie możne zespoły musiały się pozbyć drogich ale i dobrych graczy, gdzie trzeba było ciąć wynagrodzenia, no i pandemia, która jednych hamowała i nie pozwalała grac a u drugich były narodziny nowych przyszłych gwiazd, to wszystko powoduje ze może być świadkami naprawdę bardzo ciekawych starć i tak naprawdę czy mamy zdecydowanych faworytów w parach? wg mnie nie. Owszem sa faworyci ale równie dobrze może dojść do niespodzianek , nie sensacji i czy wyeliminowanie np. przez Minsk ekipy SKA lub przez Spartak CSKA, będzie sensacją?, niekoniecznie, ale dość pierdzielenia wstępu do ustępu .
Co do par , to dla mnie pary na wschodzie sa duzo ciekawsze niz te na zachodzie pewnie dla wielu z Was tez.
Na zachodzie dla mnie ciekawie zapowiada sie pojedynek pary Loko-Jokerit z pewnych względów
Jak patrze na tą pare owszem Loko we własnej hali rozegra wszystkie mecze ale to nie bedzie jakis wielki atut bo Jokerit potrafi grać w tej hali wiec trzeba szukac innych argumentów za gospodarzami. Mysle ze jest to obrona plus bramka w tych formacjach Loko ma przewage nad Jokeritem. Pascale od jakiegos czasu przygotowuje sie do PO a po Konovałowie widac ze te kilka meczy pozwoliło mu nabrac pewnosi siebie i przypomina Ilie z jego najlepszych wystepow w
KHL, zabraknie wpadrwdzie Landera , niepewny jet wystep w pierwszym meczu Ohtamae ale mysle ze Skabelka wie jak zaspaic te dwa ogniwa bo chlopacy z Loko juz zdazyli sie ograc i okrzepnac.
Jokerit bedzie wymagajacym przeciwnikiem byc moze bedzie to długa seria bo Jokerit posiada w swoim składzie bardzo dobrych grajków. Gdzie szukac minusów? Na ławce trenerskiej wg mnie. Mariamaki od kilku lat próbuje ugrac cos wiecej w PO ale nie wychodzi, on już dwa lata temu miał wylecieć z ławki trenerskiej klaunow ale jakims cudem mu zaufano . Teraz tez łatwo nie będzie miał. Dla Loko będzie sprawdzian czy ta ekipa z tym właśnie trenerem jest w stanie utrac cos więcej niż tylko pierwsza rundę. Ja licze, ze tak bo podstawy sa co wcale nie oznacza ze będzie łatwo.
W parach wojskowych tez będzie ciekawie bo rywale grozni i nieprzewidywalni a oba zespoly przeszły dość głębokie zmiany, SKA ma wiele młodzieży w składzie, owszem ławka długa można rotować ale Żubry się postawia. Ostatniego ich meczu w ogóle nie ma co brac pod uwagę.
Spartak będzie toczył ciezki i uparty bój z CSKA, które owszem wygląda solidnie ale Znarok wie jak z nimi grać i jest gotowy, moze zaskoczyc swojego młodszego kolege
Dynamo Moskwa solidnie skończyło RS , czy to zwiastun solidnych PO? Niekoniecznie. Razin ze swoim Cherepowcem już kombinują jak zamknąć swoich wychowanków plus Jaskina , którzy przyjadą z Dynamo i będą się starali napedzac ofensywę stołecznych. Tu spodziewam się tez długiej serii.
Pary na Wschodzie to bajka:
Kazań-Torpedo
Ekipa Niemirowskiego nic nie musi , zespół pokazal ze majac niewielki budżet mogą zawalczyć i tak zrobili graja ciekawy
hokej ale ciężko będzie postawić się takiemu gigantowi jak Kazan, który patrząc w roster może wystawić szesc piątek i kazda będzie groźna, długość lawki Kwartalnowa to ich atut, który może się przydac dalej.
Avto-Omsk
Gdzies na rosyjskich stronach przemknęło mi takie stwierdzenie, że Avto miało w nosie ostatnie mecze a zaczna grac teraz, hmm sam biore to tez pod uwagę, bo kadra w Ekaterinburgu mocna naprzeciwko siebie Datsjuk i Kovalczuk, szykuja się mocne gry bo twardzieli po obu stronach nie brakuje a wynik to otwarta sprawa.
Magnitka-Astana
W Magnitogorsku powstał w tym sezonie zespół na tu i teraz by zdobyc Gagarina, popatrzeć na roster to jest to bogactwo, kazda piatka może być pierwsza i ostatnia a i tak będzie grozna, Astana ma ciekawy zespol , trener to debiutant w PO zobaczymy jak sobie poradzą ale będzie im ciężko , jeżeli MMG zagra na co ich stać to może być nawet w finale
Ufa-Traktor
Najmocniejsza para , najbardziej wyrównana. I tak szczerze powiedziawszy w tej parze oczekuje niespodzianki. Ufa ma najlepsza trójke atakujących ale jak pokazal sezon można ich tez zamknąć, w kadrach obu zespołow sporo zadaniowcow i kto wie jak będzie wygladala gra jak liderzy nie pociagna zespołu. Na PO Metsola zawsze przygotowywał swietna forma, jeżeli ją ma to będzie mega ciekawie, ale jeżeli będzie do złamania to mysle ze możemy być świadkami siedmu meczów i kto wie czy oststecznie ekipa Gatjatulina nie przejdzie dalej
Jak obstawiałem tak
Final zachodu SKA-Loko
Finał wschodu Magnitka-Traktor
Finał Gagarina Loko-Traktor
Może po części życzeniowo, ale jeżeli Lokomotiw zagra solidnie z Jokeritem i przejdzie ta przeszkodę to dalej będzie prościej a z wojskowymi tez potrafią grać. Traktor wg mnie może zaskoczyć każdy zespol z ekipami z Baszkirii i Tatarstanu włącznie.
To moja subiektywna ocena , oczywiście bardziej będę się skupial na poszczególnych meczach
Sorki za laborat ale mnie naszło.