No więc zaczynamy kolejny sezon hokejowej ligi NHL.
Z powodu pandemii jak wiemy sezon będzie krótszy niż zwykle, a w części zasadniczej kanadyjskie drużyny będą rywalizowały tylko między sobą ale zasady warto przypomnieć.
Kluby zostały podzielone geograficznie na cztery dywizje: Północną, Centralną, Wschodnią i Zachodnią. Ze względu na ograniczenia w podróżowaniu w Północnej znalazło się jedynie siedem kanadyjskich ekip, a w pozostałych po osiem amerykańskich.W sezonie zasadniczym każda drużyna rozegra 56 meczów, zamiast 82. Ta część potrwa do 8 maja.Dużej zmianie uległa też faza play-off wystąpią w niej po cztery najlepsze drużyny z każdej dywizji
W dwóch pierwszych rundach play-off walka będzie się toczyła wewnątrz dywizji. Gdy na placu boju pozostaną już tylko cztery zespoły, po jednym z każdej dywizji, wtedy zostaną utworzone pary półfinałowe rywalizacji o Puchar Stanleya. O rozstawieniu decydować będzie dorobek z sezonu zasadniczego; pierwsza zagra z czwartą, a druga z trzecią. Na każdym etapie drużyny będą grały do czterech wygranych spotkań no i niestety zabraknie tradycyjnego
Meczu Gwiazd w trakcie sezonu.
Początek troche wróżenie z fusów żaden wynik mnie nie zdziwi, dlatego tradycyjnie zagram kanadyjki, jak wiadomo początek obfituję w bramki więc liczę że coś upoluję.
1.Joe Thornton +0.5 1.77 k (Toronto)
41-letni Thornton w Toronto brzmi dziwnie przez 15 lat był związany z San Jose ale podpisał roczną umowe z Toronto w której zarobi 700 tysięcy dolarów, po ostatnim sezonie miał status wolnego gracza i nie był ostatecznie przekonany ale ostatecznie zdecydował się że pomoże chłopakom "Klonowych Liści" popularny Joe Jumbo na początku sezonu sobie trenował w Davos nawet strzelił 5 bramek i miał 7 asyst dzisiaj licze że sobie zapunktuje w nowych barwach.
2.Torey Krug +0.5 pkt 1.70 k (St.Louis)
Tutaj też pójde w strone nowego nabytku czyli Kruga który o dziwo zmienił barwy Bostonu na wg mnie słabszą ekipe St.Louis oczekiwania na pewno Blusmeni maja spore co do niego tak że, również liczę że szybko sie odnajdzie i od razu zapunktuje.
3.Alex Killorn +0.5 pkt 1.82 k(Tampa Bay)
Alex jeden z fundamentów ekipy Tampy świetny poprzedni sezon 31 bramek 28 asyst jestem ciekaw czy pod nie obecność Kucherova drużyna straci na jakości myśle że aż tak nie mają świetnego Pointa Stamkosa, Palata czy niżej z formacji właśnie Alexa i Cireligo jak beda bramki jestem dobrej myśli.
4.Zack Kassian +0.5 pkt 2.25 k (Edmonton)
Tutaj podobnie jak z Killornem może nie jest to główny trzon zespołu ale świetnej jakości napastnik moim zdaniem troche niedoceniony Kanadyjczyk, poprzedni sezon całkiem przyzwoity 15 bramek i 16 asyst kurs ciekawy więc pobieram bo na Mcdawida czy Draisatla nie ma sensu chyba ze 1.5 pkt.
To tyle z takich luźnych propozycji, oczywiście za drobne zobaczmy jak to będzie się rozwijać z kolejki na kolejkę i forme danych drużyn i zawodników.