KONKURS INDYWIDUALNY #1
Granerud,
V -> @4.00,
forBET
Stoch vs
Granerud -> @1.95,
forBET &
Betclic &
eWinner & ETOTO
Granerud,
TOP3 -> @1.60,
forBET
Nie mogę przejść obojętnie obok takich kursów.
TCS to już historia. Skok z 1. serii konkursowej w Innsbrucku zdecydowanie podciął skrzydła Norwegowi i nie nawiązał już walki o zwycięstwo w turnieju w Bischofshofen. Poza tym skokiem (w trudnych warunkach) i rezultatem z 2. serii finałowego konkursu (gdzie wszystko było już jasne), noty Norwega oscylowały cały czas wokół TOP3. Karuzela PŚ kręci się dalej, a wczorajszy dzień pokazał, że Granerud nadal jest w bardzo dobrej dyspozycji. Poniżej wyniki.
1. seria treningowa: 3. miejsce (125 m, komp. +11.5 pkt.)
Skok bez błysku, natomiast warto zauważyć, że Norweg startował w najgorszych, obok Wolnego, warunkach wietrznych.
2. seria treningowa: 6. miejsce (135.5 m, komp. +5.9 pkt.)
Norweg znów nie miał szczęścia do warunków i wśród czołowej 10. PŚ skakał, tym razem obok Sato, przy najmocniej wiejącym wietrze z tyłu skoczni. Mimo to, bardzo dobra odległość.
Kwalifikacje: 1. miejsce (140 m, komp. +8.4 pkt)
Tym skokiem nie pozostawił rywalom złudzeń. Warunki... znów niezwykle trudne (chichot losu za wypowiedzi w czasie
TCS?), a poradził sobie znakomicie. 140 m, wzorowe lądowanie (57 pkt. za styl) i przewaga 5.8 pkt nad 2. Kubackim.
Czy porażka w
TCS zostawiła znaczny ślad w psychice Norwega? Na ten moment ciężko powiedzieć, weryfikacja nastąpi dopiero w skokach konkursowych, jednak ja jestem daleki od takich opinii. Wczoraj pokazał raczej sportową złość, którą potrafił przekuć na dalekie skoki.
Największym rywalem Graneruda do zwycięstwa pozostaje oczywiście Stoch. Inne nazwiska? Przede wszystkim Kubacki i Lindvik.
Stękała,
1-6 -> @2.40,
Fortuna
Stękała,
1-10 -> @1.45,
Fortuna
Od zawodów w Engelbergu, Stękała z czołowej 10. wypadł tylko dwukrotnie. W Bischofshofen, w 1. serii konkursowej odpalił prawdziwą petardę, po której zajmował 4. miejsce. Bardziej jednak chciałbym podkreślić wczorajsze próby Polaka. O ile o skokach konkursowych mogę podać tylko suche liczby, które wyglądają świetnie (1. miejsce - 146 m, 5. miejsce - 139 m), o tyle
skok z prologu widziałem i naprawdę zrobił na mnie duże wrażenie (przede wszystkim jego dynamika). Wszystko coraz lepiej wygląda w jego próbach. Stać go na to, aby w ten weekend poprawić swój życiowy wynik i zameldować się w TOP5.
Lindvik vs Geiger -> @1.55,
Fortuna
Zgadzam się z opinią kol.
typerskoki, że ta skocznia chyba nie do końca odpowiada Geigerowi. W ubiegłym sezonie, przyjechał do Titisee-Neustadt po 2 zwycięstwach w Predazzo, a zajął tu 12. (jeden z najgorszych wyników w sezonie) i 5. miejsce. Wczoraj Niemiec zajmował następujące lokaty: 25, 23, 11. W skoku z prologu brakowało błysku, był on bardzo pasywny. Lindvik z kolei plasował się na pozycjach: 5, 8, 3. W ostatnich 2 występach w PŚ stawał na podium i dzisiaj, jak już wspomniałem, również widzę go w walce o czołowe lokaty.
Zastanawiam się jeszcze nad następującą ofertą.
Siedmiu Polaków w TOP30,
nie -> @1.80, STS
Co prawda w 3. wczorajszych seriach wszyscy Polacy meldowali się w TOP30 (poza Żyłą w 1. serii, ale wiadomo jak on podchodzi do treningów), ale... Zniszczoł zajmował miejsca: 20 i 26, a Wąsek 21 i 28. Myślę, że Aigro, Schmida czy Deschwandena stać na poprawę swoich wyników. Do tego wiatr będzie dzisiaj trochę kręcił i nieregularni czy niedoświadczeni zawodnicy (a do takich należy zaliczyć wspomnianych przeze mnie Polaków) mogą sobie nie poradzić. Z drugiej strony startuje tylko 50. zawodników, w tym Włosi, Francuzi i Czesi, którzy skaczą fatalnie. Jaka jest wasza opinia?
Prognoza pogody: 09.01.2021 r.
PŚ w Titisee-Neustadt: Sobota z Polakami w rolach głównych? (lista startowa)
PŚ w Titisee-Neustadt: Granerud przed Kubackim w prologu, czterech Polaków w czołowej dziesiątce!
PŚ w Titisee-Neustadt: Stękała i Eisenbichler najlepsi na treningu, dalekie skoki Polaków!