Finał :
Neil Robertson (ranking 3)- Judd Trump (1)
wygra Trump - 1,68, pzbuk, etoto, 4 j.
wygra Trump (-1,5) - 2,01 pzbuk, etoto, 3 j.
wygra Trump (-2,5) - 2,50 forbet, lvbet, 2 j.
wygra Trump (-3,5) - 3,40, noblebet, 1 j.
W moim przekonaniu australijski Kangur ( zwany "The tunder from down under", co w wolnym tłumaczeniu oznacza
"Grzmot z dołu" i można różnie interpretować
) zostanie dzisiaj pożarty przez
buldoga The Ace'a (nick
Trumpa)
, który na kształt australijskich dingo będzie bezwzględny dla trawożercy z Antypodów
(Neil nie je mięsa i może dlatego, za przykładem złej sławy Adolfa H
. puszcza bąki; ale ja oczywiście nic nie wiem na ten temat, to tylko takie prostackie, luźne i całkowicie nieuprawnione skojarzenie, które mi się nasunęło).
Wczorajszy mecz
Trumpa z Higginsem uświadomił mi, że w tym momencie, cokolwiek myślimy o niedoskonałościach gry
Judda, tylko zawodnik grający bezbłędnie jest zdolny pokonać
Trampka. Higgins grał prawdopodobnie najlepszy swój mecz w turnieju, na pewno jeden z najlepszych w ostatnim czasie. Mimo to
, Trump nie pozwolił mu zbudować przewagi większej niż 1 frejm. A w drugiej części meczu, gdy tylko
Higgins popełnił błąd, niedokładność -
The Ace karał go bezwzględnie
. Higgins w pierwszych 7 partiach grał ze skutecznością bliską 99% i nie był w stanie zdominować Trumpa!
Robertson z Selby'm powinien był prawdopodobnie wysoko wygrać, np. z wynikiem 6:3. Jednak od stanu 5:3 zaczął popełniać bardzo poważne błędy, nie było ich wiele, ale w sytuacjach zaskakująco prostych na tym poziomie gry. Selby to wykorzystał, doprowadził do decidera i jego decyzja na brązowej, by jej nie wbijać, ale ustawić snookera kosztowała go prawdopodobnie zwycięstwo. Taka była m. in. opinia jego oponenta, czyli
Kangura. Ale nie było to tylko jego przekonanie. Mark Selby wywierał na
Robertsona cały czas ogromną presję i omal nie skończyło sie to dla niego przegraną, mimo, że zagrał naprawdę dobrego, solidnego, pokazującego jakość snookera.
Dla mnie jest oczywiste, że
Trump również wywrze ogromną presję na
Robertsonie. Tyle, że będzie ona innego rodzaju niż w przypadku Selby'ego. Po prostu
Kangur będzie miał świadomość, że gdy w przypadku swojego błędu dopuści do stołu
Asa, który jednym lub dwoma zagraniami jest zdolny przekształcić nawet trudny układ w sposób wystarczająco korzystny dla siebie, by zbudować wygrywające podejście, to przegra frejma.
Największa szansa
Neila to zbudować przewagę na początku spotkania. Uciekać, uciekać jak to czyni zwierzyna łowna na widok drapieżnika. Czy pojawi się taka szansa, tego oczywiście nikt nie wie. Czy wszytko co napisałem oznacza, że wykluczam możliwość zwycięstwa
Robertsona? Nie, oczywiście, że nie. To wielki gracz, mający wiele atutów. Ale będzie tu musiał grać na naprawdę wysokim poziomie.
Ma jedną, słownie jedną przewagę statystyczną nad Trumpem, którą jest lepsza zdolność wygrywania decydujących frejmów. Robertson wygrywa 56% takich partii, a
Trump tylko 52%.
Na koniec
statystyki H2H, które obejmują 33 mecze w latach 2006-2020: 15:18, frejmy 137:148.Ostatnie dwa ich spotkania miały miejsce w finałach turniejów: w lutym wygrał
Trump 9:6, w listopadzie
Robertson 10;:9. W finałach różnych zawodów spotkali się 5 razy, z tego 3 mecze wygrał
Trump.
P.S.: Podałem wyżej kilka wariantów obstawienia zwycięstwa mojego faworyta. Każdy uważam za uzasadniony. Ale zachęcam każdego typera do wyboru jednej, najwyżej dwóch linii spójnych z jego własną strategią gry. O ile oczywiście uzna, że warto z mojej sugestii skorzystać.
Nie zachęcam do stawiania maksymalnej swojej stawki w tym meczu. To nie jest pewniak! Siebie jednak rozliczę z całości.
Rezultat: 8:9