Rosenborg - Alanyaspor 2 @ 2.53 Fortuna
Przeglądając zestaw par w tej serii spotkań akurat ten mecz przykuł moją uwagę. Spotkanie nie mające zdecydowanego faworyta , ale ja zaufam przyjezdnym.
Rosenborg w pełni sezonu ligowego raczej bez szans na mistrzostwo (
18 pkt straty) ale grający poprawnie w domu (
6-3-1). To sprawia że nadal walczy o drugie miejsce w lidze , a nawiązując do dzisiejszej potyczki to pierwszy prawdziwy test w walce o fazę grupową
LE. W drodze do dzisiejszej konfrontacji najpierw ograł w domu islandzki Breidablik
4:2 , a tydzień temu w
następnej rundzie na wyjeździe pokonał łotewski Ventspils
5:1. Obydwaj rywale to raczej słabsze ekipy od dzisiejszego przeciwnika niemniej własne boisko to pewna przewaga.
Turcy rozpoczynają walkę w
LE od dzisiejszego spotkania , a w rodzimej lidze po dwóch kolejkach zajmują 2 lokatę z kompletem punktów. Alanyaspor to piąta drużyna ubiegłego sezonu w Turcji , dotarła także do finału Pucharu Turcji gdzie przegrała z Trabzonspor
0:2. Jak wiadomo nie jest to tak znana ekipa na europejskim rynku jak chociażby Galata , Besiktas , Fenerbachce czy Trabzon mając na myśli drużyny z Turcji ale może liczyć się w tym sezonie w ligowej walce.
Bardzo poważnie też traktują władze klubu występ w tegorocznej edycji
LE o czym wspomniał prezydent klubu i priorytetem ma być awans do fazy grupowej.
Potwierdzeniem tego są ostatnie zakupy. Do klubu z zaprzyjaźnionego Sassuolo sprowadzono napastnika. Jest nim
Khouma Babacar , na lewą obronę wypożyczono z Dinama Zagrzeb
Francois Moubandie , a bramki ma pilnować młody reprezentacyjny golkiper
Ahmet Cagri Guney ściągnięty z Bursaspor.
Wymienieni zawodnicy uzupełnili i tak bogatą listę obcokrajowców występujących już w drużynie. W ekipie graja już środkowy napastnik
Bareiro ( Paragwaj) , lewy pomocnik
Davidson (
Brazylia) czy też prawy obrońca
Juanfran (
Hiszpania). Komplet
uzupełnia dwóch Greków. Jak widać mocno zróżnicowane towarzystwo pod względem etnicznym.
Większe ruchy transferowe po stronie gości , ich jakość też nie najgorsza. Rosenborg traci w lidze ostatnio bramki na własnym terenie czasami więcej jak jedną i Alanyaspor może to wykorzystać.
Besiktas - Rio Ave 1 @ 1.98 Fortuna
Turcja to zawsze gorący teren dla przyjezdnych. Tym razem spotkanie bez udziału publiczności ale mimo wszystko uważam że faworytem są gospodarze. Większe doświadczenie w tego typu meczach po ich stronie. Niezła kadra która powinna zagwarantować określoną jakość. Wygrana na inaugurację ligi z
Trabzonsporem na wyjeździe
3:1 robi wrażenie. Dla
gospodarzy to pierwsze spotkanie w tej edycji rozgrywek. Portugalczycy w poprzedniej rundzie ograli na wyjeździe Borac Bana Luka z Bośni
2:0 ale to zupełnie inna , niższa półka niż Besiktas. Przewiduję wygrana miejscowych w regulaminowym czasie.
MOL Fehervar - Reims 2 @ 1.86 Fortuna
Jeśli goście podejdą poważnie do tematu i zależy im na grze w europejskich pucharach to nie powinni mieć kłopotu z ograniem Węgrów nawet na ich terenie. W poprzedniej rundzie wygrali na wyjeździe ze szwajcarskim
Servette Genewa 1:0.
Dzisiejszy przeciwnik podobnej klasy. Fehervar w dwóch wcześniejszych rundach z trudem po dogrywce pokonał irlandzki
Dundlak 2:1 , a tydzień temu wygrał na wyjeździe z maltańskim
Hibernians 1:0. To rywale dużo niższej klasy i dziisaj może być ciężko nawiązać wyrównany bój z Francuzami. Przewiduję wygraną Reims.
KuPS - Suduva 1 @ 1.83 Fortuna
Gospodarze w ubiegłym tygodniu ograli po dogrywce faworyzowany
Slovan B. 2:1 i była to dla mnie niespodzianka in plus. Owszem mieli Słowacy swoje problemy po covidowe ale mimo wszystko awans Finów mnie zdziwił. Dzisiaj podejmują mistrza Łotwy który okazał się słabszy w konfrontacji o fazę grupową
LM od Maccabi Tel Aviv gładko ulegając w domu
0:3.
Dzisiejsi rywale prezentują zbliżony poziom jednak atut własnego boiska po stronie KuPS. Liczę że znów wyjdą zwycięsko i wygrają w regulaminowym czasie.
Hapoel Beer Sheva - Motherwell 1 @ 1.72 Fortuna
Obydwie ligi słabe niemniej Szkocka wydaje się być ciut gorsza. Gospodarze grają u siebie i to główny argument który przemawia do mnie za tym by na nich postawić. Obydwie drużyny mają za sobą już dwie rundy eliminacji w których lepsze wrażenie zrobiła na mnie ekipa z Izraela choć ostatni pojedynek z albańskim
Laci wygrany bardzo szczęśliwie. Hapoel przegrywał
0:1 by dwie bramki strzelić w 91 i 93 min. spotkania. Wcześniej wygrał w domu z gruzińskim
Dinamo Batumi 3:0. Według mnie Motherwell prezentuje podobną klasę jak jak ograni rywale. Szkoci w bólach w poprzedniej rundzie wygrali w Irlandii Płn. z Coleraine po rzutach karnych
( 2:2 reg). Zdecydowanym faworytem do wygranej jest dla mnie Hapoel Beer Sheva
.