Sześć treningów za nami, tak więc możemy już spokojnie zacząć analizować, formę poszczególnych zawodników na obiektach w Soczi.
Deschwanden – Koudelka @ 1 @ 1,55 Betsson
Jak dla mnie jedna z pewniejszych par sobotniego konkursu. Szwajcar świetnie prezentuje się tu podczas treningów. Patrząc przez pryzmat całego sezonu i aktualnej formy Gregor powinien Czecha „połknąć”. Roman po kontuzji skacze fatalnie czego najlepszym odzwierciedleniem jest ilość zdobytych punktów w Pucharze Świata = 0. Podczas treningów Czech skakał tutaj mocno w kratkę przeplatając słabe skoki przyzwoitymi. Szwajcar na równym, stabilnym poziomie. Tutaj wszystko przemawia za Deschwandenem
Ammann – Diethart @ 2 @ 1,44 WilliamHill
Oj posypał się nam Simon przed tymi Igrzyskami. Już tydzień temu pokazał, że brak regularnych startów to nie jest dobry pomysł i tu w Soczi prezentuje się póki co bardzo przeciętnie. Wiem, że to głupota stawiać pieniążki przeciwko czterokrotnemu złotemu medaliście IO, ale ten Ammann to już nie ten sam zawodnik co chociażby w ubiegłym sezonie. WilliamHill dał tutaj bardzo mocnego przeciwnika w postaci młodego Austriaka. Jeszcze przed IO wstrzymałbym się z tym typem, ale teraz jestem już w 100% pewny, że Thomas znajduje się w zdecydowanie lepszej formie aniżeli Szwajcar. Każda próba treningowa na korzyść Dietharta, który nie tylko dysponuje lepszym wybiciem co na takich małych skoczniach jest bardzo istotne, ale i techniką lotu z naciskiem na lądowanie dzięki czemu zyskuje noty wyższe od Simona.
Bardal – Morgenstern @ 1 @ 1,78 Betsson
Tak jak można mówić, że Ammannowi przerwa w konkursach zaszkodziła tak Bardalowi chyba pomogła. Wczoraj skoki Bardala na bardzo dobrym poziomie, w każdej sesji treningowej plasował się wyżej od Thomasa. Ja wiem, że Morgenstern to klasa światowa, ale ostatnia kontuzja i przerwa w treningach dają o sobie znać. Skoki dobre, podobne do tych Norwega, ale jednak czegoś ciągle tu brakuje. Poza tym Norweg to zawodnik, który uwielbia wręcz małe obiekty i tutaj dopatrywałbym się jakiejś szansy nawet walki o podium. W końcu Anders to obrońca tytułu Mistrza Świata z małej skoczni w Predazzo.
Schimizu – Watase @ 1 @ 1,57 Betsson
Reruhi skacze tutaj bardzo dobrze o czym świadczy chociażby wygrana seria treningowa gdzie odpalił 101,5 metra. Schimzu złapał formę już w Sapporo i wszystkie jego kolejne występy (prócz niedzielnego w Willingen gdzie trafił na bardzo złe warunki) można uznać za bardzo dobre. Młody Japończyk z miejsca stał się pewnym punktem reprezentacji Japonii i tutaj liczę na pewny zarobek bo Watase to zawodnik, który skakać potrafi, ale nie powtarzalnie.
Stoch miejsca 1-3 @ 1,70 Betsson
O ile Kamil wczoraj skakał przeciętnie tak dziś już pokazał klasę. Widać, że Polak jest w świetnej dyspozycji i w niedzielę spodziewam się medalu. Wczoraj były lekkie problemu na dojeździe, dziś udało się to naprawić w efekcie czego Kamil wygrał dwie sesje treningowe. Ja tutaj Kamila widzę jako złotego medalistę, ale 1,70 na podium też biorę śmiało. Na takich obiektach niezwykle ważne są punkty za styl, a ten Kamil ma chyba obecnie najlepszy na świecie. Do boju Kamil! ????
Morgenstern – Ammann @ 1 @ 1,45 Unibet
Ponownie typ przeciwko złotemu medaliście IO. Simon pogubił się totalnie, Morgi wraca po groźnie wyglądającym upadku. Na treningach zdecydowanie lepszy Morgi i tutaj niespodzianki być nie może. Austriak zdecydowanie lepiej czuję te skocznie, w efekcie czego odpuścił nawet dzisiejsze skoki treningowe. Szwajcar mocno się męczy i te skoki są dość mocno pasywne co widzieliśmy już w Willingen. Morgi podczas pierwszego treningu skok zepsuł, ale potem dwa skoki w pobliże 100 metra robią już wrażenie. Thomas tę parę wygra ????
Na razie tyle. Jak znajdę coś jeszcze wartego uwagi to dodam.