SuperG Ladies Sochi 08:00
MANCUSO Julia - REBENSBURG Viktoria @ 1.70 bet365
Patrzę na ten kurs z wielkim WTF na twarzy i zastanawiam się czy jest coś o czym nie wiem, czy po prostu zwariowali. Nieomylny nie jestem, wszystkiego nie wiem, ale w tym przypadku stawiam na to, że zwariowali. W skrócie Rebensburg specjalistka od giganta, jest w bardzo słabej formie. Manusco specjalistka od SuperG i jest w dobrej formie. Więc jak tu może być 1.70 na Mancuso? Będąc bardziej precyzyjnym i szukając jakiegoś wyjaśnienia tego kursu to nie jest perfekcyjny sezon Mancuso. Przez większość część sezonu jeździła słabo i bardzo słabo. Ale to przeszłość, a teraz mamy teraźniejszość. W ostatnich startach przed IO było widać zdecydowaną poprawę formy, lepsze wyniki i specjalne przygotowywanie formy na Igrzyska, a Mancuso jest taką doświadczoną zawodniczką, że ona właśnie na duże imprezy przygotowuje się najlepiej. Odpuściła większość sezonu, aby świetnie przygotować się na IO i jej się to udało. Już w pierwszym starcie zdobyła medal. W zjeździe była 8 i jak sama mówi popełniła tam błąd. Ale zjazd nie był docelowym startem. Jej koronną konkurencją jest SuperG. Nie licząc wyników z tego sezonu, które jak pisałem były przez jego większą część słabe, przez ostatnie 16 startów w tej konkurencji była w top8. To jest jej żywioł, w tym czuje się znakomicie. Trasa w Sochi jak najbardziej jej odpowiada, może tu pokazać 110% swoich możliwości i jak dla mnie to jest kandydatka do podium. A Rebensburg na pewno nie. Ten sezon bardzo słabiutki, żadnych ciekawych wyników, dodatkowo po drodze miała jeszcze różne problemy zdrowotne, co nie ułatwia w przygotowaniach. Tak jak wspomniałem jest to specjalistka od giganta, broni nawet złota w tej konkurencji z Whistler. Ale SuperG to zupełnie inna bajka. W tej konkurencji sukcesów nie osiąga. Co prawda ma na koncie nawet 2 zwycięstwa, ale to nie są powtarzalne wyniki. Powiedziałbym, że standardem dla niej są miejsce w drugiej dziesiątce. W formie jest słabej i jeśli w ogóle chce tu coś osiągnąć to powinna maksymalnie skupić się na gigancie, bo tutaj nie ma podejścia do faworytek. Dla Mancuso to jest ten kluczowy start, choć presji już nie ma bo medal jest i będzie mogła pojechać na luzie i powalczyć o podium, a Niemkę zostawić daleko w tyle.
Lara Gut Top3 @ 1.90 bwin 4 miejsce. 0,07s straty do 3 ????
Lara Gut win @ 4.33 bwin
Jest kilka faworytek. Właśnie Gut a także Riesch, Maze, Fenninger tuż za nimi Mancuso, zwyciężczyni zjazdu Gisin, zaskoczyć może także doświadczona Goergl, na tych igrzyskach były już spore niespodzianki, ale będę bardzo zdziwiony jakoś z poza tej grupy znajdzie się na podium. (niewiadomą jest kontuzjowana Weirather, ale nawet jak wystartuje, to na jakieś dobre miejsce bym nie liczył) Także mamy 6-7 pań, które będą się liczyć. Jednak Gut jest dla mnie zdecydowanie na czele tej całej grupy. Liderka Pucharu Świata w SuperG. Świetny początek sezonu, potem trochę przeplatała lepsze występy z gorszymi, ale przed IO znowu dobrze. Ostatni SuperG przed Igrzyskami wygrany. Wygrała w tym sezonie 3 na 6 rozgrywanych SuperG. W Sochi czuje się znakomicie, te trasy jej pasują idealnie. Brązowy medal w zjeździe, była 2 w zjeździe do superkombinacji, slalomu nie ukończyła, ale to raczej standard, bo go nigdy nie jeździ. Szwajcarki są tu w ogóle rewelacyjnie przygotowane, świetne smarowanie nart. Myślę, że nie trzeba się tu nawet ograniczać z tym do top3, można spokojnie grać na win po 4.00. Jest w stanie zmiażdżyć konkurencję. Jeśli miałbym obstawiać to obok niej na podium stanie Fenninger i Mancuso(szkoda, że nie można nigdzie łączyć typów i stworzyć takiego kombo Gut, Fenninger, Maze na podium, bo bym zagrał sobie takie szalone ako ;p)
GOERGL Elisabeth - KLING Kajsa @ 1.50 unibet ZWROT
Kolejny kurs z cyklu "serio tak wysoko?" Spójrzmy na wyniki Goergl w SuperG w tym sezonie DSQ(dyskwalifikacja, bo przyczepili się źle zamontowanego buta, a miała 3 czas) 4,4,6,1,6. Jeździ te SuperG fenomenalnie. W innych konkurencjach jest różnie, ale w tej od początku złapała rewelacyjny rytm i nie spuściła z tonu nawet na chwilę. I nawet jak te trasy w Sochi nie należą do jej ulubionych, to jest tak doświadczona zawodniczka, która na wielkich imprezach startowała już wiele razy i z tego obycia na pewno skorzysta. Dla Kling jest to tak na prawdę pierwszy sezon w którym zaistniała w Pucharze Świata, bo wcześniej to była raczej statystką. Miała 2 udane starty w SuperG 2 i 7 miejsce, ale oprócz tego było słabo lub bardzo słabo. DNF, DNF, 10, 26. Jest jeszcze młoda i sporo przed nią, ale na dzień dzisiejszy nie ma podejście do Goergl i Austriaczka powinna wygrać ten pojedynek luzie.
Nie lubię wszystkiego w jedną lub dwie zawodniczki pakować w jednym starcie, bo jeden błąd i może być smutno, ale jak patrzę dalej na kursy, to chyba chcą, abym tutaj wszystkie pieniądze obstawił.
GOERGL Elisabeth top10 @ 1.85 bwin out
wyżej opisane jej wyniki, na 6 startów najgorsze miejsce to 6, także wtf z takim kursem na miejsce w dziesiątce?
MANCUSO Julia top10 @ 1.50 bwin
MANCUSO Julia top5 @ 2.00 betsson
MANCUSO Julia top3 @ 4.00 bet365
Jak pisałem wyżej Mancusco mistrzyni SuperG faworytka do medalu, tylko jakiś upadek sprawi, że nie będzie w top10, więc skąd taki kurs? Na miejsce na podium też kurs grubo przesadzony.
Numer startowy zwycięzcy będzie parzysty, czy nieparzysty? Parzysty @ 1.70 bwin
Na pierwszy rzut oka śmieszny zakład, ale wcale taki głupi nie jest. Z parzystym jadą 3 moje faworytki czyli Gut, Mancuso, Fenninger, jest też Riesch, choć na nią mniej liczę. Z nieparzystymi jest tylko Maze, ewentualnie Goergl, Gisin drugiego złota mieć nie będzie, na dobry wynik Weirather jeśli wystartuje tez nie ma co liczyć.
Wszystkiego grać nie musicie, ale niech każdy wybierze sobie coś dla siebie bo według mnie warto.