johny-anthony
Użytkownik
Myśle, że nie masz perspektywy porównawczej, albo nie wiesz do końca jak to dziala, skoro Cie to smieszy. Dla laika moze byc to smieszne, ale Ty nim nie jesteś, bo widze Twoja aktywność i analizy. Szanuje Twoje zdanie i podejście odnosnie tego tematu, ale to Amerykanie i Kanadyjczycy zwracają uwagę na to w kontekscie gry Kanady i Usa. Przegladajac wypowiedzi fanów zza oceanu, nie raz uzywaja 'big ice' i zastanawiaja się nad tym, jak Kanada zagra.Śmieszy mnie argument tego "wielkiego lodowiska" jako przeszkoda dla Kanady by wygrać IO Owszem będą musieli się do tego przyzwyczaić, ale nie róbmy już jaj to są profesjonaliści a nie "chłopcy z podwórka", którzy na ciut większym lodowisku nie będą wiedzieli jak się zachować. Poza tym skoro Team Canada sobie nie poradzi, to idąc tym tokiem rozumowania, USA, Szwecja, Czesi i w sumie Finowie też, bo we wszystkich tych reprezentacjach to właśnie gracze z NHL stanowią większość
Oczywiscie to nie jest moj argument, ale na pewno sie z tego nie smieja, gdy ktos mowi o duzych lodowiskach europejskich!
Ja nie pisze, że duze lodowiska sprawia, ze Kanada czy Usa zapomni, jak gra sie w hokeja na najwyzszym poziomie. Tylko ten czynnik moze wplynac w najwazniejszych momentach na zgranie, wyczucie pola gry. Tak bylo w Turynie, gdzie Kanada nie odpadla dlatego, że byla slabsza, nastapil przypadek, ale zwyczajnie nie mogli sie odpowiednio odnalezc przy swojej genialnej grze i w najwazniejszych momentach przegrali, popelniali bledy. To nie byla ta Kanada, a lod byl europejski.
Oczywiscie nikt nie bedzie narzekać na lodowisko i ja tego zupelnie nie poruszalem, ale chodzi o swiadomosc graczy i zespolu, że to bedzie inne lodowisko i trzeba sie do niego dostosowac, co nie zawsze jest automatyczne i banalnie proste.
Co do innych ekip, to ten problem nie bedzie istnieć az tak, bo praktycznie kazdy z nich wystepowal na lodzie europejskim i czesto wychowal sie na nim. Co innego Kanadyjczycy, ktorzy graja praktycznie od zawsze na wlasnych.
Taka jest moja opinia, jak Kanada nie wygra, to byc moze bedzie sie mowic, ze mieli slaby okres itd, ale byc moze bedzie tez inna przyczyna..
To moje zdanie na ten temat, skoro uwazasz, ze to nie wplynie na ich gre, to dobrze. Nie musimy miec podobnego zdania w tej kwestii ????