>>>BETFAN - BONUS 3X 100% DO 200 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Zarobki

cygeiro 486

cygeiro

Użytkownik
ja pare lat temu zbieralem ślimaki, jakas francuska firma skupywała bodajze po 4 zl za kilo, a jak sie wyszlo rano na jakies łaki, kiedy byla rosa jeszcze to w dwie godziny kolo 20 kilu mozna bylo spokojnie zebrac

T 9

tosterkm

Użytkownik
Czytałem gdzies,że podobno w Islanii można zarobic do 50,000 zl miesiecznie na kutrze rybackim.
tez slyszalem, ale trzeba wziac pod uwage kilka rzeczy:
- nalezy znac jezyk, przynajmniej komunikatywnie (islandzkiego w szkole nie ucza)
- praca na kutrze jest bardzo ciezka
- paskudna pogoda, zimno i wietrznie, teraz jest ok. 10 st.C, wiatr 10m/s, czesto pada
- te 50tys PLN to moze zgarnac doswiadczony rybak jak sie dogaduje po islandzku, zwykly niewykwalifikowany mlodzieniaszek bez jezyka bedzie patroszyl ryby w przetworni i na pewno nie zarobi 50 tys PLN
czytalem o islandii i wydaje mi sie ze warto byloby tam jechac, ale mnie odstrasza pogoda i odleglosc, poza tym podobno ciezko sie tam dogadac po angielsku w zwyklej pracy (wiadomo ze ludzie wyksztalceni to spoko sie dogaduja, ale rybacy juz gorzej)
jak ktos byl to niech sie podzieli wrazeniami

konradk18 0

konradk18

Użytkownik
ja pare lat temu zbieralem ślimaki, jakas francuska firma skupywała bodajze po 4 zl za kilo, a jak sie wyszlo rano na jakies łaki, kiedy byla rosa jeszcze to w dwie godziny kolo 20 kilu mozna bylo spokojnie zebrac
nie wyobrażam sobie 20kila ślimaków, one takie ciężkie ;)?

ted 12,8K

ted

Forum VIP
ja słyszałem, że w w krajach skandynawskich (np. Norwegia) dobrze się zarabia na budowie jako pomocnik. Można niezła kase wyciagnac
tam sa gorsze warunki na budowie niz u nas.
ja pytałem czy ktos byl w norwegi, chodziło mi dokladnie o owoce (truskawki) lub kapuste, na farmach na północy praca

matsta1 0

matsta1

Użytkownik
Znajomy byl w Norwegi jako budowlaniec i bardzo byl zadowolony za 3 miesiace mial ok 15tys na czysto na wydatki tutaj ale tego bylo potem jeszcze wiecej ale nie jestem pewien bo samochod kupil ???? . Jedyne co bylo zle to strasznie drogi alkohol bo jakies 150zl pol litra wodki (jesli dobrze pamietam a on dobrze przeliczyl) Wazne aby trafic do polskiej firmy.
Pozdrawiam

malkolm 2

malkolm

Użytkownik
Ja planowałem iść zbierać borówki (nieźle można zarobić) albo na truskawki. Zbierał ktoś z was truskawki ? Jakie były zarobki ?

nikifor 402

nikifor

Forum VIP
Ja planowałem iść zbierać borówki (nieźle można zarobić) albo na truskawki. Zbierał ktoś z was truskawki ? Jakie były zarobki ?
Borówka bardziej opłacalna. Dużo bardziej bym nawet powiedział, a i mniej męcząca ;)

ziolek00 6

ziolek00

Użytkownik
byłes, kiedys czytałem w gazecie ze kasa jest bardzo dobra
Kasa bardzo dobra ???? Ale jak tam skromnie żyjesz i kasę wysyłasz do polski, ewentualnie odkładasz, i zamierasz po jakimś czasie zjechać. Bo jak masz tam pracować i normalnie żyć to wyjdzie Ci na równi... :jezora:

Do góry Bottom