Napisałeś i nie zrozumiałeś co Ci na to odpisałem. Wielu ludzi podpisywało się pod dwoma ( w tym ja sam) a nawet trzema wnioskami referendalnymi, co nie jest ani dziwne ani zabronione, a to oznacza że 6 milionów podpisów to nie to samo co 6 milionów wyborców.
No ok , to nawet jezeli to nie jest 6 mln podpisow, to skoro sie pod czyms podpisujesz to tego chesz , a jak Ci tego dana partia nie daje to co , glosujesz na nia ? No nie , wiec juz ten mln, czy 2 ida na inne partie.
I nie jestem przekonany co do tego, że ludzie tak źle będą patrzyli na to odrzucenie, bo nawet do Pisowców powinien trafić argument, że jest coś nie tak, jeśli jest referendum WYŁĄCZNIE z pytaniami środowiska jednej partii politycznej i to w dniu wyborów.
Kocham te manipulacje, ze sa to pytania Pisowcow, tak jak prokuratura jest pisowska jak zamykaja zlodzieji, i tak jak CBA jest pisowskie jak odrkywa afery i korupcje.
Powtarzam po raz kolejny , zapytaj Jestera czy jest pisowcem czy nie , sa to pytania ,pod ktorymi podpisali sie POLACY , a nie czlonkowie partii itd, to Obywatele zebrali te podpisy i poszli do Prezydenta, dziwne ze jakos ani SLD, a nie TR nie potrafia zebrac podpisow , pod swoimi pytaniami i je przekazac Prezydentowi ?
Prawdziwy test dla Dudy bedzie wlasnie to jak, Lewica przyjdzie z podpisami i je przekaze i poprosi o referendum, a tak byly podpisy Duda zlozyl wniosek i tyle . Nie jest to zadne pisowskie referendum, a referendum Polakow, ktorzy tego chcieli i sie pod nim podpisali!
I jeszcze jest taka kwestia, że PiS jak zwykle manipuluje opinią publiczną, ROBIŁ TO OD ZAWSZE, sumując głosy. Średnio było po 2mln na każde z pytań więc np Jester i inni podpisali się pod dwoma, ale tak naprawdę to jeden człowiek/wyborca, i w głosach pod referendum było liczone jako 2, ale głos wyborczy jeden Tak realnie to z 3 mln osób się mogły podpisać dając 6 mln głosów.
No tak PO to wgl nie manipuluje, a rzecznik rzadu, tak bardzo rzecznikuje , ze partia sie zajmuje ???? )
Komor zrobił referendum, ale z głównym pytaniem kukizowców o JOWy, a nie z pytaniami z PO.
Przeciez PO zawsze bylo za JOWami
Komorowski zrobil tykajaca bombe, ktora teraz uderza w PO i kosztuje Polakow bardzo duzo pieniedzy i tyle
Do mnie np. nie dociera argument ,, na Komorowskeigo glosowalo iles tam mln. dlatego maja byc tez inne pytania itd '' Glosuje sie na osobe , a jak sie chce miec jakies referendum to trzeba zebrac glos Obywateli i tyle.
P.S malo osob wspomina jakos o tym, ze Sejm moze tez zrobic wlasne referednum , dlatego wiec tak bardzo przejete PO losem obywateli lewicowych , nie skrzyknie sie z SLD i przeglosuja taki projekt ??
Ano odpowiedz jest bardzo prosta i banalna, takie referendum nie przekroczyloby 10% frekwencji i dlatego nie chca sie dalej upokarzac sie i tracic wyborcow.
Co do tego , ze Duda powinien dopisac pytania lewicy, nie maja one zadnego poparcia w podpisach , a o lewej stronie najlepiej swiadcza
wybory prezydenckie , dzie lacznie mieli 2% , wiec nawet nie mln glosow. Zbiora podpisy , niech zloza projekt i czas pokaze. A tak gdyby Duda dopisal pytania od Lewicy to Korwin przyjdzie i powie EJ ! przeciez mialem wieksze poaprcie od LEwicy gdzie omje pytania ?! itd itd. :]