K
2,2K
kontonawybory
Użytkownik
Co wiemy po Marszu Miliona Serc i po konwencji PiS w Katowicach
W kontekście Marszu Miliona Serc Tuska, najważniejszym czego się dowiedzieliśmy dzisiaj jest to, że w dalszym ciągu istnieje silna mobilizacja elektoratu opozycji czy bardziej KO. Autokarów było dużo mniej niż 4 czerwca i pewnie było mniej ludzi lub podobnie, ale to jest akurat wtórne. Miały być obrazki z masą ludzi. Były.
Jeśli chodzi o konwencje PiSu w Katowicach, najważniejsza wg mnie była obietnica premiera, że za 4 lata średnie wynagrodzenie będzie wynosiło minimum 10 tysięcy złotych. W 2019 roku PiS mowił o płacy minimalnej za 4 lata. Dziś jest mowa o średniej płacy. Bardziej by dotarli do ludzi mówiąc o płacy minimalnej niż o średniej. Szczerze mówiąc nie wiem czemu zmienili narrację. Mówi się, że wygranej taktyki się nie zmienia. Nie wiem
Podsumowując. Oba spotkania miały w domyśle mobilizować twardy elektorat i się udało. W kolejnych dniach sondaże będą prawdopodobnie wzrostowe dla obu największych formacji i zniżkowe dla reszty partii opozycyjnych.
Last but not least. Tak jak Palade napisał ostatnio, wybory parlamentarne na Węgrzech, czy prezydenckie w Turcji pokazują, że elektorat prawicy w sondażach jest niedoszacowany i realnie w wyborach partie prawicowe zyskują więcej. Protip dla tych co obstawiają linie.
Ostatnia edycja: