PROSTO ZE STAJNI:
Małgorzata Łojek.
Aksaya - Widać, że ma raczej przeciętne możliwości, a dosyć duża pobudliwość nie ułatwia jej zadania.
Nechius - Energiczny, z nadziejami na przyszłość.
Rock'n'roll - Pobiegnie na takim dystansie (1000 m), który powinien mu odpowiadać. Jeżeli w tym biegu sobie nie poradzi, trudno mu prorokować wyścigową przyszłość.
Endorphin - Jest w korzystnej sytuacji, bo już ma debiut za sobą. Pokazała się w nim z dobrej strony (walczyła o zwycięstwo), choć ruszyła ze startu jako ostatnia ze stratą kilku długości do prowadzących koni.
Nestora - Biega bez błysku, ale sobie radzi. Wydaje mi się, że i w tym wyścigu nie jest bez szans na dobre miejsce.
Sariah Alkhalediah - Poniesie małą wagę pod utalentowanym jeźdźcem, który ostatnio święcił najwyższe triumfy. Niewykluczone, że dzięki temu może być w rozgrywce.
Najm Al Khalediah - Jak na konia pokazowego, radzi sobie przyzwoicie, jednak trudno oczekiwać, że w tym wyścigu coś zwojuje.
Informatyka - Ma przeciętne możliwości, ale może rutynowany dżokej Wiaczesław Szymczuk doda jej skrzydeł.
Hyyaf Al Khalediah - W biegu o Nagrodę Janowa udowodnił, że jest dobrym koniem. Obawiam się tylko, czy dystans 3 km nie okaże się dla niego za długi.
Addis - Nie będzie spełniał roli lidera. Pobiegnie dla siebie.
Kasir Al Khalediah - Wydaje mi się, że drzemią w nim chyba większe możliwości niż widać to w wyścigach, jednak ma jakiś problem psychiczny. Może zmiana jeźdźca go odblokuje.
Mackenzie Spiers - Trafiła na mocne towarzystwo, bo jest po zeszłym sezonie trochę "zagrana". Trudno jej dobrać odpowiedni wyścig.
Big Luck - Nie może odnaleźć formy z zeszłego roku, ale wypada zauważyć, że konkurencja w tym sezonie jest o wiele silniejsza. Sporo go kosztował pierwszy tegoroczny wyścig pod dużą wagą. Liczę na to, że jesienią będzie powoli odzyskiwał formę.
Tybet - Waga 63 kg będzie go zapewne w tym wyścigu gniotła. Dystans 1300 m też mu zbytnio nie odpowiada. Został jednak krótkodystansowcem ze względów zdrowotnych (przeszedł operację dróg odechowych). "Z budowy" jest to koń, który powinien się ścigać na dłuższych dystansach. Niestety, jego kariera nie układa się tak, jak zakładaliśmy.
Andrzej Walicki
Jasna - Podczas treningów skacze bardzo ładnie. Mam nadzieję, że podczas wyścigu będzie podobnie.
Saszka Denisowicz - Jego debiut się opóźniał ze względów proceduralnych. Nic mu nie dolegało. Też nieźle skacze. Na torze roboczym nie odstawał od Jasnej, ale trzeba wziąć pod uwagę, że ona ma już kilka wyścigów "w nogach".
Thuram - 1800 m to nie jest jego dystans, jednak może płatne miejsce uda mu się wywalczyć.
Dynamite - Był wycofany z powodu bukszyn. Galopuje nieźle.
Sundari - To szybka kobyła. Będzie biegała tylko na krótkich dystansach.
J'Aime La Vie - Jest bardzo szybka. W debiucie straciła kilka długości na starcie.
Beautyful Pearl - Jest w formie. Mam nadzieję na udany występ.
Iwetta - Też jest niezła. Być może krótszy dystans będzie jej bardziej odpowiadał.
Sztorm - Wypadł całkiem przyzwoicie w debiucie, rywalizując z końmi, które już biegały. Myślę, że w drugim starcie nie powinien wypaść gorzej.
Ivo - Choć jest to wyścig wyłącznie dla czwartej grupy, to spotka się w nim kilka niezłych koni. Mam nadzieję, że mój będzie w końcowej rozgrywce.
Black Troy - Średni, bez szybkości. Był "naskakiwany", ale się "rozbił na łopatki".
Krzysztof Ziemiański
Peira – Według mnie ma spore szanse w tym wyścigu. Powinna walczyć o wysokie miejsce.
Sztucer – Przeciętny. Pojedzie na nim debiutujący uczeń, Kamil Grzybowski. To bardzo odważny, 18-letni chłopak. Uważam, że należy dać mu szansę, bo zapowiada się na zdolnego jeźdźca.
Urwis – Dobrze się czuje i nie jest bez szans w tym biegu. Lepiej czuje się na miękkim torze.
Hefajstos – Wiosną miał uraz, który nękał go dość długo. Tylko raz wystartował przed przerwą, ale myślę, że powinien się poprawić.
Barika – Mam nadzieję, że zaprezentuje się korzystnie, bo podczas przerwy letniej trochę schudła i lepiej wygląda.
Noreen Cullen – Drobna klaczka o dużym sercu. Jest bardzo dzielna i ambitna, dlatego liczę, że pokaże się z dobrej strony już w pierwszym starcie.
Al-Am – Na razie nie prezentuje najwyższej formy. Wiosną nie mógł się odnaleźć i nie widać znaczącej poprawy.
Dorz – Myślę, że poprawił się i powinien wypaść lepiej niż za pierwszym razem.
Maggie E Connor – Myślę, że pobiegnie lepiej, ale jeszcze może być za wcześnie, żeby zaprezentowała pełnię możliwości. Miała zapalenie okostnej po debiucie.
Benijo – Pobiegnie z szansami na wywalczenie czołowego miejsca. Dobrze się czuje.
Firo – Jest bardzo kapryśny. Ma duże możliwości i jeśli będzie chciał się ścigać, to na pewno je zademonstruje.
Walentino – Mam nadzieję, że pokaże się z dobrej strony, chociaż w tak mocnym towarzystwie czeka go trudne zadanie.
Nufene A – Odczuła trudy dotychczasowych startów, więc dałem jej odpocząć. Mam nadzieję, że wpłynie to na nią korzystnie.
Hortensja – Wystartuje po dość długiej przerwie, co nie jest sprzyjającą okolicznością. Cały czas jest zdrowa i dobrze się czuje.
Maciej Jodłowski
Dżulietta – Zamiast kontuzjowanej Ani Gil pojedzie na niej uczennica z Wrocławia. Utrzymuje się w dobrej formie i po mału się odnajduje.
Soczewica – Raczej późniejsza. W pierwszym starcie czeka ją trudne zadanie.
Szarif – Też bardziej na przyszły rok. Podobnie jak bracia, Szatan i Szanon, jest bardzo wyrośnięty.
Delyphia – Udanie rozpoczęła karierę i mam nadzieję, że pójdzie za ciosem.
Ama – Nieco słabsza od Delyphii, ale utrzymuje dobry poziom.
Dżagan – Mam nadzieję, że ukończy bieg w środku stawki.
Asiatic Fly – Trafił na trudny, licznie obsadzony wyścig. Myślę, że płatne miejsce jest w jego zasięgu.
Mangobei – W I grupie czeka go trudne zadanie. Ładnie wygląda. To fajny, ale dość ostry ogier.
Dżiakomo – Utrzymuje solidną formę. Ostatnio zaprezentował się korzystnie, jednak znów ma mocnych konkurentów.
Doctor Dahess – Trafił na bardzo solidną i wyrównaną stawkę. Pracuje bardzo chętnie i jestem z niego zadowolony. Mam nadzieję, że powalczy.
Janusz Kozłowski
Bajtar – Dobrze wypadł pod uczniem Giedykiem, więc mam nadzieję, że tym razem będzie podobnie.
Leading Light – Na swoim średnim poziomie.
Socorino – Także bez zmian. Zawsze oczekuję od niego dobrych występów.
Faghelaed – U niego wszystko bez zmian. Mam nadzieję, że znów powalczy o dobre miejsce.
Myth of Malham – Pobiegnie po długiej przerwie spowodowanej urazem. Jest zgłoszony do Wielkiej Warszawskiej i jeśli ma w niej pobiec, to musi wystartować już teraz.
Nick of The Star – Biegał do tej pory przeciętnie. Może na płotach będzie mu się wiodło lepiej? Skacze poprawnie.
Arental – Jego start stoi pod znakiem zapytania.
Taba – Nie straciła niezłej formy i czuje się bardzo dobrze.
Mieczysław Mełnicki
Tampa Bay – Tym razem wystartuje na bardziej korzystnym dystansie. Stawka jest wyrównana, jednak mam nadzieję, że tanio skóry nie sprzeda.
Song of Joy – Biega w kratkę, ale czuje się nieźle.
HN Electra – Liczę na jej dobry występ, choć jest zdecydowanie słabsza od rok starszej HN Miry.
Patryk Wróblewski
Acre – Leniwa. Skacze poprawnie. Nie ma przyspieszenia, więc w gonitwach płaskich radziła sobie średnio. Myślę, że ma realne szanse na płatną lokatę.
Nanula – Biegała słabo. Jest jeszcze mało doświadczona, na treningach spisuje się przyzwoicie.
Varsaviana – Osiągała najlepsze wyniki z trójki wystawianych przeze mnie klaczy. Skacze nieźle i pobiegnie z szansami na miejsce w czołówce.