FC Barcelona - Inter Mediolan
Typ: under 2.5 @ 1.72 betsafe 2:0
Po trzech tygodniach przerwy wkońcu
Liga Mistrzów wraca na europejskie boiska. W grupie F nie powinno zabraknąc emocji, ponieważ w tej grupie jeszcze wszystko jest możliwe i każda drużyna ma szansę na awans! Z tej grupy wybrałem bez wątpienia hit tej kolejki, czyli mecz na Camp Nou pomiędzy Fc Barcelona a Interem Mediolan. Obserwując kursy wystawione przez bukmacherów na ten mecz zobaczyłem, że wszyscy bukmacherzy stawiają Barcelonę w roli faworyta. Kursy w granicach 1.70-1.75 na Barcelonę nie są (według mnie) warte grania, w moim odczuciu Barcelona ze swoją aktualną formą nie jest w stanie wygrac tej "bitwy". Ja jednak w tym meczu zdecydowałem się na typ poniżej 2.5 bramek.
Ten mecz to będzie walka o "życie" Barcelony w Lidzie Mistrzów Zajmują oni w grupie "aż" 3 miejsce z dorobkiem zaledwie 5 pkt. Przed rozpoczęciem sezonu nikt chyba nie przypuszczał, że obrońca trofeum Ligi Mistrzów na tym etapie rozgrywek będzie miał aż takie problemy w grupie. Barcelona w tym sezonie w lidze mistrzów straciła tylko 2 bramki i te 2 bramki straciła w jednym meczu na Camp Nou z Rubinem Kazań (1:2). W lidze stracili też mało bramek, bo tylko 8, czyli jak widac obrona Barcelony jak narazie spisuje się dobrze. Jednak na ten mecz Guardiola ma nie lada problem z gry wypadli mu Abidal, Toure, Marquez - którzy są zarażeni wirusem świńskiej grypy, natomiast sztab medyczny robi wszystko, żeby doprowadzic do gotowości dwie gwiazdy Katalonii - Ibrahimovica oraz Messiego. Jak narazie wiadomo to Ibrahimovic prawdopodobnie zagra w tym meczu, a występ Messiego wciąż stoi pod wielkim znakiem zapytania. Możliwe, że brak lub słaba dyspozycja tych dwóch zawodników po urazach może spowodowac jakiś mały problem w grze ofensywnej Barcelony. W ostatniej kolejce Primera Division Barcelona zagrała cienkie i słabe spotkanie z Atheltic Bilbao, z którym zaledwie zremisowała na wyjeździe i straciła na rzecz Realu Madryt pozycję lidera. Patrząc na ostatnie mecze Barcy można wywnioskowac, że aktualnie znajdują się oni w słabej formie.
Inter Mediolan po ostatnim zwycięstwie, które odniósł w dramatycznych okolicznościach z Dynamem Kijów (1:2) na wyjeździe znacznie polepszył swoją sytuację w grupie F Ligi Mistrzów. Prowadzą oni w grupie z dorobkiem 6 pkt. Podopieczni Jose Mourinho są aktualnie w dobrej formie - prowadzą w grupie oraz w tabeli włoskiej
Serie A. O ich dobrej formie świadczą również ostatnie dobre spotkania oraz przekonujące wygrane w lidze. Inter tego meczu nie musi wygrac i zapewne 1 pkt wywieziony z Camp Nou będzie dla nich korzystny, bo w ostatniej kolejce będą podejmowac na swoim stadionie Rubin Kazań, a Barcelona pojedzie na bardzo, bardzo trudny teren do Kijowa. Sytuacja kadrowa Interu jest odmienna niż w Barcelonie, ponieważ w składzie zabraknie tylko Santona. Natomiast na ten mecz do kadry Interu po lekkim urazie wraca Sneijder - jest to świetna wiadomośc dla klubu z Mediolanu. Na ten mecz Jose Mourinho zapewne ustawi defensywnie swój zespół, który będzie czekał na kontry, jakiś słabszy okres gry lub zawachanie w grze Barcelony.
Barcelonie strzelanie bramek w tegorocznej fazie grupowej Ligi Mistrzów nie przychodzi zbyt łatwo, tylko zaledwie 3 strzelone bramki w 4 meczach, to jest bardzo mizerny wynik jak na zespół, który jest przez wielu ludzi uważany za najlepiej grający zespół w ofensywie na świecie. Myślę, że w tym meczu sobie oni nie postrzelają oraz będą mieli kłopoty ze strzeleniem nawet jednej bramki, bo raz jeśli Ibrahimovic oraz Messi zagrają, to zapewne nie będą czuli się do końca na siłach, dwa są bez formy, trzy Inter raczej będzie grał defensywnie i swojej szansy będzie szukał w kontrach, stałych fragmentach gry lub jakiś strzałach z dystansu, cztery Inter będzie grał w tym meczu ostrożnie. Wydaje mi się, że Inter nie strzeli gola w tym meczu, bo będą się oni skupiac na obronie oraz będą uważac na głupie straty i będzie im też ciężko się przedrzec przez obronę Barcelony, która w tym sezonie traci mało bramek, dlatego nie spodziewam się w tym meczu żadnego gradu goli, tylko liczę tu na pełen walki mecz a typ na under 2.5 to chyba najlepszy rozwiązanie na ten mecz.
Dodam jeszcze, że w dwóch ostatnich spotkaniach pomiędzy tymi drużynami padł wynik 0:0. Liczę tu na podobny scenariusz.