WTA - SINGIEL: Pattaya Open (Tajlandia), twarda
&
Pliskova Ka. (Cze) - Cirstea S. (Rou)
Typ: 2 1.57 Pinnacle Sports
dwie piłki meczowe w 2 secie...
Panowie, powinniście skończyć już z tymi teoriami spiskowymi, wiadomo nie od dziś, że w tenisie kobiecym dzieje się wszystko i trudno przewidzieć wynik i jeszcze trudniej obstawiać.
Wracając do spotkania, przed meczem Voegele z Voskoboevą i w przerwach, miałem okazję oglądać dzisiaj pojedynek Rumunki, Cirstea z Amerykanką Riske, która na poczatku sezonu gra na prawdę dobrze. Bardzo pozytywnie zaskoczyła Mnie gra Rumunki, która na początku sezonu zaliczyła falstar, przegrywając po kolei w Auckland, w Sydney i w
Australian Open już w pierwszych rundach. Dlatego trudno było przewidzieć, jak będzie wyglądała Jej gra w Tajlandii, bukmacherzy zasugerowali się 3 porażkami i w 2 rundzie, mimo tego, iż zajmuję 23 miejsce w Rankingu, nie była uważana jako faworytka, a grała z zawodniczką niżej notowaną, zajmującą 47 miejsce w
WTA. A Amerykanka imponowała formą na początku sezonu, a tutaj nagle nastąpiło odrodzenie Cirstea, która bez problemu uporała się z rywalką. Podobnie było w 1 rundzie, gdzie szybko, bez problemu poradziła sobie ze Słowaczką, Schmiedlovą. Poszperałem trochę w historii turniejowej Rumunki, i dowiedziałem się, że gra tutaj już 3 raz pod rząd, 2 poprzednie turnieje kończyła na półfinałach i najlepsze jest to , że przegrywała z tą samą zawodniczką, a mianowicie Rosjanką Kirilenko. Więc ma o co grać, zła seria musiała kiedyś nastąpić po nieudanej podróży do Australii. Widać , że gra tutaj dobrze. Jej rywalka, jedna z sióstr, Pliskova (66WTA) jest od Rumunki, można śmiało napisać, o klasę niżej. Początek sezonu, jak na jej możliwości,nawet udany w Australii 2 wygrane i 2 porażki. W Tajlandii gra po raz pierwszy, 1 i 2 rundę przebrnęła, jednak rywalki Mattek-Sands, bez formy, oraz Kudryavtseva zajmująca miejsce w drugiej setce rankingu, więc jej forma nie została jeszcze poważnie przetestowana. Czeszka w tamtym roku skoczyła do czołowej setki w rankingu, a miało to miejsce w wygranym przez nią turnieju
WTA, jednak słabo obstawionym, w Kuala Lumpur. Oprócz tego bez większych sukcesów, zwykle porażki w pierwszych rundach w głównych zawodach
WTA. Podsumowując, Rumunka o klasę wyżej niż rywalka, odrodziła się w Tajlandii, widać, że leży jej ten teren i zamierza przynajmniej powtórzyć wyczyn sprzed roku i 2 lat i dotrzeć do półfinału. Skoro pokonała, będącą ostatnio w formie Riske, to bez problemu upora się ze słabszą Pliskovą. Mecz dopiero za 2 dni, jednak stawiam już dzisiaj, bo kursy na pewno polecą w dół, a spodziewałem się maks 1.40 na Rumunkę, więc 1.57 biorę w ciemno. Liczę na łatwe i szybkie spotkanie w wykonaniu Cirstea, a nawierzchnia hard to jej żywioł.
Nie brałbym wogule pod uwage jej ostatniego spotkania z Tajka Re Re Kumkum cośtam jako wyznacznik formy bo wiadomo że mecz był sprzedany.
A ja w ogóle brałbym to jednak pod uwagę, a może, po prostu Czeszka miała słabszy mecz, temp blisko 40 stopni miała również na to wpływ, więc po co od razu pisać, że mecz sprzedany. A nawet jeśli miała miejsce taka sytuacja, to ostatnią rzeczą, którą bym zrobił na Twoim miejscu jest właśnie typowanie zwycięstwa Czeszki, i to w hc setowym, skoro jest wg Ciebie zdolna do takich rzeczy. Dla Mnie no bet, bliżej mi do +5.5 w kierunku Francuski, ale odpuszczam. GL