Rybakina
vs. Badosa ![Spain :flag_es: 🇪🇸](https://cdn.jsdelivr.net/gh/joypixels/emoji-assets@5.0/png/64/1f1ea-1f1f8.png)
Spotkanie III rundy turnieju kobiet, o randze 1000 w Zjednoczonych Emiratach Arabskich i powiem szczerze, że wybrałem je trochę z braku laku, bo oferta o dziwo nie jest zbyt atrakcyjna, a zazwyczaj w środy jest w czym wybierać. W tym sezonie opisywałem już kilka razy mecze Kazaszki, więc póki ją czuję to przyjrzę się jej kolejny raz, ale do rzeczy czyli jakie mamy argumenty. Panie znają się bardzo dobrze, mają bardzo duże doświadczenie i zdecydowanie preferują korty twarde. Co więcej, obie bardzo lubią Dubaj, bo spędzają tutaj większą część roku i jest to jedna z ich głównych baz. Jednak co ciekawe Hiszpanka ani razu nie przebrnęła tutaj pierwszej rundy i teraz zrobiła to po raz pierwszy i co za tym idzie też pierwszy raz osiągnęła trzecią rundę. Wyniki Rybakiny są zdecydowanie lepsze, bo kilka lat temu grała tu w finale, a w dwóch edycjach z rzędu oddawała mecze walkowerem. Ogólnie bez rewelacji jak na jej potencjał i ma zdecydowanie lepsze turnieje w tourze. Ewidentnie któraś w środę poprawi swój bilans i wejdzie do ćwierćfinału, a bukmacherzy wskazują Elenę. W II rundzie ograła komfortowo Uchijimę, ale to zawodniczka, która nie miała żadnych argumentów i już udział w II rundzie był dla niej ogromnym sukcesem. Badosa z kolei pewnie ograła Sun i Mertens, a właśnie te drugie zwycięstwo zrobiło na mnie duże wrażenie, bo Belgijka w tym roku prezentuje się naprawdę solidnie. Hiszpanka z głębi kortu będzie jak najbardziej mieć spore szanse, bo jest zawodniczką bardziej mobilną, kompletną z obu stron i w Australii pokazała bardzo dobry
tenis. Znacznie większe problemy ma Kazaszka, która w ostatnim meczu nie trafiła za często pierwszym serwisem, a to będzie dla niej wręcz kluczowe, ale i tak wygrała mecz na własnych warunkach. To co zauważyłem w jej meczach to fakt, że bardzo czuje się, gdy napiera na rywalkę, ale jak te przejmują inicjatywę to w głębokiej defensywie wygląda to zdecydowanie gorzej. W Dubaju ma ten plus, że piłka będzie krążyć bardzo szybko, więc nie będzie przesadnie wiele długich akcji i to okoliczność zdecydowanie na jej korzyść. Rybakina będzie kończyć akcje na góra dwa uderzenia i zadaniem Badosy będzie odczytanie serwisu i wprowadzenie piłki do gry. Pewnie przez to obserwujemy spadki na faworytkę, ale nie możemy zapominać jak miała słabe występy w tym roku jak już kilkukrotnie przytaczany przeze mnie mecz z Volynets, który mogła spokojnie przegrać. Warto też przypomnieć, że cały czas ma z tyłu głowy problemy poza kortem czyli zawieszenie jej trenera i ze sztabu odchodzą kolejne osoby. Mimo to i tak gra całkiem dobry
tenis, więc można się tylko domyślać jakby grała, gdyby głowa była kompletnie wolna od problemów. Mówiąc krótko Rybakina może mieć ten mecz pod kontrolą, pod warunkiem funkcjonowanie pierwszego serwisu na wysokim procencie, bo w wymianach do głosu dojdzie Badosa, która świetnie rozpoczęła turniej i jej potencjał jest bardzo wysoki.
![Backhand index pointing right :point_right: 👉](https://cdn.jsdelivr.net/gh/joypixels/emoji-assets@5.0/png/64/1f449.png)
Badosa +5 gemów (ha) @1,43 (etoto) lub Badosa wygra seta @1,6 (
betclic)