WTA Abu Zabi
Rybakina vs. Bencic
Spotkanie o finał w
ZEA i znów pod lupę biorę mecz Kazaszki, można rzec za ciosem. Co ciekawe będzie to spotkanie zawodniczek, które wygrywały poprzednie dwie edycje turnieju. W 2023 Bencic, a rok później Rybakina. Dziś faworytką jest Elena, co nie może dziwić, bo jednak jest cały czas zawodniczką z czołówki, która w każdej edycji tych zawodów dochodziła wysoko, a rywalka tak naprawdę niedawno wróciła do gry po przerwie macierzyńskiej. Obie na pewno nie są w optymalnej formie, choć jestem zdziwiony jak szybko Belinda weszła na odpowiednie tory, rywalizując z najlepszymi zawodniczkami na świecie, co dobrze wróży na dalszą część jej kariery. Na pewno ma ogromne doświadczenie i na swoim rozkładzie wiele dużych zwycięstw, więc w żadnym wypadku nie można jej lekceważyć i raczej to nie będzie miało miejsca. W Abu Zabi zdołała ograć na start Sramkovą, a później łatwo Kudermetovą i Vondrousovą, co robi spore wrażenie, choć na pewno nie były to rywalki w najlepszej swojej formie. Helwetka ma wiele do zaoferowania z końca kortu i jej przewagą może być kreatywność, ale tracić będzie na podaniu, co jest akurat atutem Rybakiny. Jabeur też miała być bardziej kreatywna i była, ale finalnie nie wystarczyło to, by wygrać mecz. Jednak trzeba powiedzieć sobie jedno - Ons już od dobrego roku jest pod formą i było to ewidentnie widać, a to, że była tak blisko zwycięstwa świadczy też o nie najlepszej formie Eleny. Mecz był dość rwany, ale na pewno lepszy w wykonaniu Kazaszki od tego z Volynets, z którą popełniała lawinowo niewymuszone błędy z końca kortu czy też pod siatką, a do tego nie działał serwis. W ćwierćfinale zrobiła wyraźny progres, za co trzeba ją pochwalić i jeśli zrobi kolejny krok do przodu to ten mecz wygra, choć mam nadzieję, że z problemami. Po jednym dobrym meczu też nie chcę ją przesadnie chwalić, skoro dzień wcześniej wyglądała dramatycznie i nie ma pewności czy akurat tego dnia jej
tenis pójdzie w dobrą stronę. Jeśli pierwszy serwis nie będzie na zbyt wysokim procencie to otworzy się szansa dla Bencic, która powinna trzymać Rybakinę daleko za linią końcową i zmusić ją do biegania, co było jej dużym problemem w pierwszym meczu.
![Backhand index pointing right :point_right: 👉](https://cdn.jsdelivr.net/gh/joypixels/emoji-assets@5.0/png/64/1f449.png)
Bencic wygra seta @1,55 (
betclic)