O'Sullivan vs Vafaei
Typ -1.5 O'Sullivan
Robertson vs Brecel
Typ 2
AKO 2.27
fortuna
Zgodzę się z wpisem wyżej, że w pierwszej rundzie Ronni nie zagrał nic. Pytanie tylko czy na Hicksa musiał być przygotowany mentalnie... no nie. Dzisiaj zmierzy się z zawodnikiem, który upokorzył go nie dawno w kwalifikacjach do German Master. Vafaei rozniósł Roniego 0:5... i tutaj widzę sporą motywację do rewanżu po stronie Anglika. Myślę, że dzisiaj będzie chciał pokazać dużo lepszą grę. Pamiętajmy również, że te pierwsze rundy w turniejach do 4 frame bywają bardzo różne, a zawodnicy z trwaniem turnieju potrafią sie rozkręcać i grać z meczu na mecz lepiej.
W drugim meczu idę w kierunku Brecela, który jest w niesamowitym gazie. Nie kombinuje z handi bo wydaje mi się, że Robertson może się postawić. Ok, może formy nie ma wybitnej, ale umiejętności na wbijanie i podnoszenie punktów ze stołu ma spore. Belg jest faworytem i zdziwiłbym się, gdyby nie wygrał więc mecz do dubla jak znalazł.
Bingham vs Carter
Typ over 5.5
Selby vs Ford
Typ -1.5 Selby
Ako 2.30
fortuna
W pierwszym meczu nie ma wyraźnego faworyta i uważam, że zobaczymy wyrównany pojedynek. Bingham zagrał bardzo przywozicie w pierwszej rundzie i myślę, że po słabym UKC i odpadnięciu w pierwszej rundzie w Szkocji będzie chciał zajść w turnieju nieco dalej. Niemniej zadanie wydaje się trudne, bo o ile Cartera nie widać ostatnio często, o tyle jak już startuje to gra dobrze. Moim zdaniem będzie spora walka.
W drugim meczu idę w kierunku zawodnika, który ma szanse na finał. Mareczek wygląda wybornie i szczególnie mecz z Hawkinsem pokazał, że jest w gazie. Super na odstawnych, jak już dostaje stół to są wysokie podejścia. Dzisiaj Ford nie bedzie miał do niego podejścia. Nie przekonuje mnie wyeliminowanie w pierwszej rundzie przemęczonego Higinsa czy wczoraj grającego tragicznie Trumpa. Prawda jest taka, że poziom meczu Trump vs Ford był żenująco słaby.
Lisowski vs Maguire
Typ 1
Yan B. vs Robertson
Typ +1.5 Robertson
AKO 2.22
fortuna
Początkowo chciałem iść tylko w handi Lisowskiego, ale zdecydowałem się ostatecznie na dubel. Lisowski wyglądał w pierwszej rundzie bardzo dobrze. Williams grał świetnie a pomimo tego młodszy z Anglików ogarnął mecz. Dzisiaj zadanie nie łatwe, bo wiemy jakim zawodnikiem jest Maguier. Bilans bezpośrednich spotkań też mocno na korzyść Szkota, ale mimo tego uważam, że Anglik to dzisiaj bierze. Przede wszystkim Maguier jest strasznie wrażliwy na wydarzenia na stole. Gotuje się szybciej niż woda w czajniku. Lisowski wykorzysta to dzisiaj. Wystarczy jedno, dwa dobre wbicia z wysokim podejściem i Szkot odleci. Lisowskiego stać przy takiej dyspozycji, żeby zameldować się w kolejnej rundzie. Co do formy Maguiera to jest niezła, ale nie optymalna, o czym świadczą wysokie porażki np z Brecelem w UKC czy choćby przegrany mecz z McGillem turniej wczesniej.
Ostatni mecz... dokładam tak jak pisałem do dubla. Uważam, że Robertson 3 framy ugra. Ostatnio bardzo słabo więc czas na pokazanie lepszej gry. Pierwsze mecze mogą dawać nadzieje, że jakaś forma jest. Co do Chińczyka to również nie zachwyca w ostatnich tygodniach. Tutaj dwa wysokie zwycięstwa, ale rywale bardzo przeciętni w osobie Kinga i Goulda. Myślę, że możemy być świadkami nawet decidera, bo Yan B. lubuje się w grze taktycznej. Robertson jeśli będzie wstanie uzyskiwać pozycję do wysokich podejść to powinien wziąć mecz, jeśli jednak mecz będzie szarpany to uważam, że będzie długo i do końca na styku.