>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

World Grand Prix 2013

Status
Zamknięty.
dawidbarca 6,2K

dawidbarca

Użytkownik
Samego typu nie neguję, wiadomo jak ciężko gra się przeciwko zespołom które dobrze bronią. Ale zupełnie nie rozumiem zachwytu atakującą Italii - Diouf. Widziałem tą zawodniczkę w meczu z Niemkami i wyglądała naprawdę bardzo przeciętnie ( jak na swoje warunki fizyczne), technicznie słabiutko, jeżeli nie dostanie dobrze zawieszonej piłki to nie kończy akcji, Niemki podbiły ponad połowę jej ataków. Dostawała dużo sytuacyjnych piłek których nie kończyła, a sama Costagrande nie może ciągnąć gry zespołu. Moim zdaniem nie jest to zawodniczka z poziomem gry na pierwszą szóstkę repry Italii - o ataku wspomniałem, blok przeciętnie, w obronie szkoda gadać ( no ale wiadomo, że ciężko o koordynację ruchową przy takim wzroście). Na szczęście trener Włoszek ma w odwodzie inną młodą atakującą Sorokaite, obecnie moim zdaniem poziom wyżej od Diouf. Wiadomo inna specyfika ataku(większa dynamika), lepsza gra w obronie i bloku. Dlatego ja nie dziwię się że Diouf grzeje ławę i na pewno nie jest to osłabienie dla drużyny Squadra Azzura ???? Pozdro
Sorokaite młoda? to już doświadzona zawodniczka, od lat na Europejskich parkietach. Ona jest 5 lat starsza od Diouf.
Jeśli Sorokaite jest dla Ciebie poziom wyżej od Diouf, to w zasadzie nie ma tutaj o czym rozmawiać.
Oceniać zawodniczkę po jednym meczu z Niemkami, w którym z resztą zagrała całkiem niezłe spotkanie to tak trochę bez sensu. 15 punktów, 33% skuteczności w ataku (10/30), kiedy Costagrande, &quot;która sama nie może ciągnąć gry zespołu&quot; 16 punktów w ataku i skuteczność 36% (16/44), rzeczywiście straszna różnica.
Diouf w meczu z Argentyną kapitalne spotkanie 15 punktów w ataku, skuteczność 47% (co u babek często się nie zdarza) 15/32 w ataku.
Sorokaite w meczu z Rosją 19 punktów w ataku na skuteczności 39% (19/48)
Wytłumacz gdzie tu widzisz poziom wyżej? Obejrzyj jakiś mecz Diouf poza spotkaniem z Niemkami.

lothar 251

lothar

Użytkownik
Sorokaite młoda? to już doświadzona zawodniczka, od lat na Europejskich parkietach. Ona jest 5 lat starsza od Diouf.

Jeśli Sorokaite jest dla Ciebie poziom wyżej od Diouf, to w zasadzie nie ma tutaj o czym rozmawiać.
Oceniać zawodniczkę po jednym meczu z Niemkami, w którym z resztą zagrała całkiem niezłe spotkanie to tak trochę bez sensu. 15 punktów, 33% skuteczności w ataku (10/30), kiedy Costagrande, &quot;która sama nie może ciągnąć gry zespołu&quot; 16 punktów w ataku i skuteczność 36% (16/44), rzeczywiście straszna różnica.

Diouf w meczu z Argentyną kapitalne spotkanie 15 punktów w ataku, skuteczność 47% (co u babek często się nie zdarza) 15/32 w ataku.

Sorokaite w meczu z Rosją 19 punktów w ataku na skuteczności 39% (19/48)

Wytłumacz gdzie tu widzisz poziom wyżej? Obejrzyj jakiś mecz Diouf poza spotkaniem z Niemkami.
Sorokaite ma 25 lat (faktycznie stara d... myślę, że powoli powinna zacząć myśleć o emeryturze). Jeżeli chodzi o Diouf to mecz z Niemkami był prawdopodobnie pierwszym oficjalnym w którym ją widziałem i zagrała słabo. Nie jest to zawodniczka kompleksowa, która poradzi sobie z każdej nawet słabo dogranej piłki, która dobrze ustawi się obronie po kontrze rywalek. Moim zdaniem w takich sytuacjach Sorokaite jest lepsza, jeżeli chodzi o zasięg w ataku i oczywiście nie. Mecz z Argentyną, nie jest żadnym wyznacznikiem jeżeli chodzi o umiejętności Diouf bo nie jest to żadna potęga siatkarska.

PS. Zauważyłem pewną zależność, że obiektywne opinie nie są wskazane jeżeli chodzi o Twoje wypowiedzi bo traktujesz je jako atak i niepotrzebnie się spinasz. Nie wątpię w to, że masz pojęcie o siatkówce, ale wydaje mi się że czasami trochę naciągasz fakty. No offence...

redwitz 6,6K

redwitz

Forum VIP
Nie ma większego sensu się wykłócać tutaj, bo każdy ma swoje zdanie (i ma prawo mieć inne zdanie od drugiej osoby ;)).
Diouf to na pewno melodia przyszłości. Niesamowite warunki fizyczne (202 cm), spory zasięg w ataku. Trzeba pamiętać, że to dopiero 1993 rocznik, więc jeszcze sporo przed nią.
Oglądałem trochę jej spotkań w Bergamo (w 11 spotkaniach dostawała ponad 40 piłek w ataku i często ciężar gry spoczywał na jej barkach) i może do końca mnie nie przekonywała, bo widać jeszcze braki techniczne, ale ma potencjał. Po prostu. Teraz jeszcze brakuje jej stabilizacji i grania na równym wysokim poziomie. Wszystko przyjdzie z czasem.
Sorokaite większe doświadczenie i w sumie też jest niezłą atakującą. Technicznie na razie przewyższa Diouf. Zobaczymy co Diouf będzie prezentować za 5 lat. Jeżeli będzie grać i będzie się rozwijać to Włoszki będą miały naprawdę bardzo dobrą atakującą na kolejne lata.

dawidbarca 6,2K

dawidbarca

Użytkownik
Sorokaite ma 25 lat (faktycznie stara d... myślę, że powoli powinna zacząć myśleć o emeryturze). Jeżeli chodzi o Diouf to mecz z Niemkami był prawdopodobnie pierwszym oficjalnym w którym ją widziałem i zagrała słabo. Nie jest to zawodniczka kompleksowa, która poradzi sobie z każdej nawet słabo dogranej piłki, która dobrze ustawi się obronie po kontrze rywalek. Moim zdaniem w takich sytuacjach Sorokaite jest lepsza, jeżeli chodzi o zasięg w ataku i oczywiście nie. Mecz z Argentyną, nie jest żadnym wyznacznikiem jeżeli chodzi o umiejętności Diouf bo nie jest to żadna potęga siatkarska.
Zagrała tak samo słabo jak i Sorokaite z Rosjankami, w każdym razie na podobnym poziomie.
Zawodniczka kompleksowa? nie znam takiego terminu. Chyba chodziło ci o kompletną. W zasadzie ja się z tym zgadzam bo nie da się być kompletnym w wieku 20 lat, ale nie widzę elementu w którym Sorokaite byłaby od niej lepsza (może poza grą obronną).
Mi w zasadzie chodziło tylko o to, że nazwałeś Sorokaite zawodniczką poziom lepszą od Diouf, co kompletnie mija się z prawdą. Nie da się ocenić zawodniczki po jednym spotkaniu i od razu wysnuć wniosek, że jest słaba. Nie mówiąc już o tym, że Diouf w tak młodym wieku już jest liderką takiego klubu jak Bergamo.
USA - Serbia
W zasadzie trochę się zdziwiłem, gdy zobaczyłem, że buki faworyzują w tym meczu Serbki.
Amerykanki mimo, że grają drugim garniturem to ciągle ma genialny zespół i nie powinny tutaj przegrać. Jako ciekawostka warto wspomnieć, że na 4 ostatnie spotkania Serbek z USA, te pierwsze nie ugrały nawet seta (!).
W ekipie Amerykanek prym wiodą Lynn i Kelly, z reguły dwie najlepiej punktujące zawodniczki w zespole. Na uwagę zasługuje znakomita Libero Kayla i również najbardziej znana z obecnego składu rozgrywająca Glass, która naprawdę jak na kobietę prezentuje genialny poziom sypy.
U Serbek forma całkiem niezła, po kompromitujących IO wracają chyba na właściwe tory. Ale to ciągle nie jest gra, która powinna jakoś szczególnie zagrozić USA. Liderką jest oczywiście atakująca Brakocevic, ale tutaj szczególną uwagę zwróciłbym na Mihajlovic, która od pewnego czasu robi furorę w drużynie.
USA (2.03) Pinnacle ✅

Otrzymane punkty reputacji: +4
mariok1992 5,7K

mariok1992

Forum VIP
A może poruszmy temat naszej kadry i Makowskiego ;)
Wiadomo, że cudów w tym sezonie nie ma co się spodziewać. Makowski kombinuje, ale wielkich nowości patrząc na pracę poprzedniego trenera, nie stworzył. Na pewno jest lepszym taktykiem od tych wszystkich Świderków i Matlaków.
Wiadomo też jaka jest sytuacja w kadrze. Mamy obecnie jedną atakującą w kraju, która potrafi regularnie kończyć ataki (Skowrońska). Można ew. mieć pretensje, że nie ma Zaroślińskiej, ale też raczej wielkiej poprawy jakości by nie było (choć pewnie od Kaczor prezentowałaby się lepiej).
Przyjęcie - tu jest pies pogrzebany. Werblińska się leczy i ona ma być lekiem na całe zło na ME. Czy można znaleźć na WGP lepsze rozwiązania niż teraz? Moim zdaniem zdecydowanie tak. Konkrety. Mamy dwie siatkarki, które co prawda nie są ograne w ogóle na światowych parkietach, ale WGP mogłoby dać im mnóstwo dobrego. O kim mowa? Pierwsza to młoda Ania Grejman (93&#39;). Pokazywała się w tym roku z dobrej stronie - i w klubie i w kadrze na Uniwersjadzie czy Jelcynie. Oczywiście brakuje jej doświadczenia, stabilności, ale patrząc na to jak grają nasze pozostałe przyjmujące - lepiej dawać szansę młodości i mieć potem z tego profit w kolejnych latach.
Drugą postacią jest jeszcze młodsza siatkarka - Magda Damaske (96&#39;). Grała w kadrze kadetek, w której wiodła prym. Radzi sobie z przyjmowaniem piłki, a do tego ma całkiem niezły atak. Wiadomo, że przeskok z kadry kadeckiej do seniorskiej może być szokiem, ale Magda wydaje się być już teraz siatkarką, która ma dość chłodną głowę i myślę, że poradziłaby sobie z takim ciężarem psychicznym. Udało się jej utrzymać formę po ME, zagrała dobry turniej na MŚ. Świetny przykład dały Czeszki, gdzie pod nieobecność wielkiej gwiazdy Havelkovej na przyjęciu gra 17-latka i wcale nie jest piątym kołem u wozu, a nawet wręcz przeciwnie.
Oprócz tego z kadry naszych złotych kadetek można próbować powołania dla atakującej Malwiny Smarzek. Dużo punktów wbijała, widać duży potencjał i to może być atakująca na lata dla reprezentacji. Nie boi się podejmować ryzyka i brać odpowiedzialności na własne barki, mam w głowie akcje z MŚ, gdzie w meczu z Chinkami (jak się później okazało - Mistrzyniami Świata) pokazała właśnie swój charakter. O co mi chodzi? W 4 secie Bałdyga sypała praktycznie wszystkie piłki na Malwinę, w końcówce jednak złapał ją mały kryzys, Chinki doszły nasze dziewczyny i zrobiło się 23-23. Wsłuchajcie się co krzyczy Smarzek po pierwszym podbitym ataku do swojej rozgrywającej (to ta w skarpetach na rękach, nr 1 na koszulce), oto film:

No ale w tym roku już raczej kadetek nie zobaczymy. Liczę po cichu, że Makowski zabierze Grejman na ostatnie 3 spotkania do Azji, ale to też niestety mało prawdopodobne. Trochę mało odwagi u naszego trenera, albo może zwyczajnie nie widział tych siatkarek (kadetek) w akcji. Co prawda z młodych jest Kąkolewska, ale ona już pokazywała się na kadrze rok temu.
Według mnie lepiej ogrywać młodość, niż ciągnąć ten wózek na siatkarkach które od dłuższego czasu nie grały na wysokim, ustabilizowanym poziomie. Kaczor miała świetny sezon w reprezentacji chyba 4 lata temu. Różycka (Kosek) też podobny termin. One grały lepiej, co więcej - nie są przecież stare, ale skoro przez kilka sezonów grają bardzo przeciętnie, to trudno liczyć na to, że nagle teraz zaczną. No ale chyba jesteśmy na to skazani i będziemy czekać na wielki powrót do formy tych dwóch kluczowych postaci... Lubię trenera Makowskiego, ma podejście do dziewczyn, potrafi przekazywać im informacje, ale sam sobie trochę strzela w stopę nie dając sobie możliwości wyboru. No bo co to za wybór jak masz na przyjęciu takie nazwiska jak Polak (katastrofalny sezon w OrlenLidze), Sieczka (równie słaby sezon), Kasprzak (bez szaleństw) i Kosek (niby coś tam u Turków zagrała).

Co o tym myślicie?

K 2,3K

kammad85

Użytkownik
Ja ogólnie nie jestem zwolennikiem przesuwania atakującej na przyjęcie, jeśli byłyby dwie na dobrym poziomie to powiedzmy, że jeszcze można byłoby próbować, ale w naszej kadrze takich nie ma, bo jest tylko Skowrońska i długo długo nic, Kaczor zawsze była co najwyżej przeciętna, już dawno też nie zagrała kilku dobrych meczy pod rząd, więc jak dla mnie nie ma sensu tak osłabiać przyjęcia, bo nasz atak nie jest wcale przez to mocniejszy, co jest głównym założeniem takiej taktyki, a jak wiadomo przyjecie jest bardzo ważne, szczególnie jeśli chodzi o żeńską siatkówkę, bez niego nie da się grać na dobrym poziomie. Trener Makowski wydaje się być inteligentnym człowiekiem, więc może wyciągnie wnioski, choć a razie się na to nie zanosi. No ale niech próbuje swojej taktyki, bo mając takie przyjmujące w kadrze trzeba coś kombinować, ale tak jak pisał Mariok, po tym sezonie raczej nie ma się czego spodziewać szczególnie po GP, więc może próbować młode, bo na taką Różycką nie można się patrzeć, ani przyjęcia ani ataku, wiem, że ma ciężko pokryć prawie pół boiska, no ale ona do takiej roli się nie nadaje, już lepiej dać na przyjęcie drugie libero, może to wtedy lepiej wyglądałoby, wtedy pierwsze tempo i więcej kombinacji i wyglądałoby to lepiej, bo jak na razie jest marniutko, a gdyby nie Skowrońska to dopiero byłyby kompromitacje.

A 709

arkadiuszch

Użytkownik
Polska - Japonia [email protected] Bet365
Bułgaria - Dominikana [email protected] Bet365
@1.82
Taki dubelek wg mnie powinien wejść bez problemu.
Wczoraj Polki pokazały na co ich stać.. Fatalnie zagrały z Niemkami. Nawet jak dzisiaj zagrają lepiej to nie widzę szans dla nich w pojedynku z Azjatkami. Wiadomo jak grają drużyny z Azji. Szybka gra w ataku, bardzo dobra gra w obronie.
Polska może ugra seta jak Skowrońska pociągnie ich grę, ale na dłuższą metę Polki nie mają kim straszyć.
Japonki 5 meczy 5 zwycięstw m.in z Niemkami czy Turczynkami. Polki mimo, że u siebie to nie powinny być dzisiaj przeszkodą nie do przejścia dla Japonek.
Drugi mecz to Bułgarki z Dominikankami.
Bułgarki ograły wczoraj Brazylijki 3:1, co już jest jakimś wyznaczynkiem ich gry.
Bułgarki po pierwszym przegranym meczu z Chinkami ogarnęły się i grają już bardzo dobrze. Bo wygrane z Holandia czy też właśnie Brazylią o czymś świadczą.
Dominikanki z słabszymi rywalkami z Portoryko potrafiły wygrać. Jednak jak trafiły już na kogoś lepszego kończyło się to porażka. (Brazylia czy Serbia).
Bułgarki to jakas klasa wyżej jak nie dwie on Dominikanek i nie powinny mieć problemu z ich pokonaniem dzisiaj.

dawidbarca 6,2K

dawidbarca

Użytkownik

No a ja sobie tutaj patriotycznie zagram na Polki. Być może typ bardziej życzeniowy, ale widzę tutaj lekkie value.

Wszyscy patrzą na nasze przez pryzmat wczorajszego spotkania, ale to jest moim zdaniem bez sensu. Każdemu może zdarzyć się zarówno lepsze jak i słabsze spotkanie. Wczoraj akurat zagrały marniutko, ale wcześniej z Rosjankami już bardzo dobry mecz Polek.

Z Japonkami akurat widzę szanse na zwycięstwo. Azjatki nie prezentują tak groźnej zagrywki jak Niemki, więc będzie łatwiej przyjąć. Myślę, że w obecnym ustawieniu jeśli dogramy sobie dobrze do siatki to Japonki pokonamy. Mamy bardzo mocny i wysoki środek siatki, niezłe skrzydła (oby Kaczor po raz setny się nie zbłaźniła).

Jestem dużym fanem drużyny z Japonii, bo one grają po prostu super, bardzo przyjemnie dla oka, płynnie (z resztą pisałem już o nich kilka razy w tym sezonie, nie ma sensu się powtarzać). Jednak pewnych rzeczy nie przeskoczą i mam tu na myśli przede wszystkim warunki fizyczne. Jeśli zagramy na poziomie to je wypunktujemy.

Polska (2.77) Pinnacle ⛔ kompletna parodia

christopher48 2K

christopher48

Forum VIP
Portoryko - Brazylia ✅
Typ: Poniżej 126,5 punktów; @1,85
Bet365

Portoryko to słaba ekipa, przeciętne przyjęcie, dużo błędów; nie wiem czy one, oprócz Algierii, byłyby w stanie wygrać z jakąś reprezentacją podczas WGP 2013 - nawet Kazachstan czy Kuba byłyby dla nich ciężkim rywalem. Jeśli chodzi o Brazylijki, to uważam, że jak na swój potencjał grają średnio w tegorocznej WGP - podczas pierwszego turnieju, u siebie, były fragmenty gry na kapitalnym poziomie - głównie mecz z USA, gdzie zostały zmuszone przez Amerykanki do weścia na wysokie obroty. Brazylijki stać na pewno na jeszcze więcej. Jednak wiadomo, że to jest sezon poolimpijski i różnie to bywa z niektórymi ekipami. W każdym bądź razie dzisiejszy mecz będzie bardzo jednostronny. Linia niska, ale serie punktowe na niekorzyść Portorykanek muszą się zdarzyć, typuję zatem under punktowy w tym meczu.

Otrzymane punkty reputacji: +1
mariok1992 5,7K

mariok1992

Forum VIP
Japonia - Bułgaria
Od razu podkreślam, że typ jest dość trudny, ale warty ryzyka.
Japonki grają nieźle, ale też wielkich fajerwerków nie ma. Ebata robi mnóstwo punktów i od niej dużo zależy. Kimura na razie nie kończy zbyt wielu ataków. Risa gra bardzo równo. Na środku jakiegoś szału wielkiego nie ma. Japonki to bardzo ułożona drużyna, mają kąśliwą zagrywkę.
Bułgarki potrzebowały tych spotkań w WGP jak tlenu. Wreszcie mogą czegoś się nauczyć i to musi procentować, bo potencjał ogromny. Emilka Nikolova się obudziła w poprzednim weekendzie. Rabadziheva też jakby grała lepiej, z kolei Vasileva trochę obniżyła loty. Bułgarki są zależne od dwóch rzeczy - przyjęcia i rozegrania. Jak rozgrywająca nie wykorzystuje potencjału Filipovej czy nawet Rusevej, to automatycznie jest dużo trudniej im zdobywać punkty.
Japonki cudów nie grają, a mimo to wygrały wszystkie mecze (zasługa też terminarzu). Jak drużyna z Europy trafi swój dzień, to może łyknąć praktycznie każdego. Mecz u Japonek, więc łatwo nie będzie, ale spokojnie Bułgarki na punkt w tym spotkaniu stać - cierpliwa gra i równy blok powinny - to jest to czego potrzebują. Stawka niewielka, bo z azjatyckimi drużynami Bułgarki doświadczenia nie mają.
Moje propozycje:
Bułgaria +1.5 --- 2.30 @ Unibet ✅ 0-3

Otrzymane punkty reputacji: +5
mariok1992 5,7K

mariok1992

Forum VIP
Turcja - Dominikana
Kolejne ciekawe spotkanie, gdzie można poszukać typy na tą teoretycznie słabszą drużynę.
Turczynki widać, że złapały świeżość. W pierwszym weekendzie były zmęczone i ciężko im się grało, robiły dużo błędów. Teraz wygląda to sporo lepiej. Ozsoy powoli wraca i to ona może zająć miejsce Sedy. Duży potencjał w ataku, Sonsirma zrobiła w tym roku ogromny progres i jest obecnie jedną z lepszych lewoskrzydłowych na świecie. Turczynki mają też trudną zagrywkę i równy blok.
Dominikana łatwo mieć nie będzie. Zaczęła grać w końcu Bethania de la Cruz, ale za to Rivera obniżyła loty (dwa miesiące temu było odwrotnie). Vargas na środku zawsze solidna, do tego pokazuje się z dobrej strony kadetka - Martinez.
Jest to kolejny trudniejszy typ, ale Dominikanki spokojnie może przeciwstawić się Turczynkom. Set do wyciągnięcia.
Moje propozycje:
Dominikana +2.5 --- 1.83 @ PinnacleSports ✅ 3-2

Tajlandia - Portoryko
I trzeci mecz ode mnie na podobnej zasadzie co poprzednie.
Tajki cudów nie grają, to widać gołym okiem. Nierówna gra, brakuje trochę komu kończyć ataki. Malika w średniej formie. Jednak z Tajkami zawsze trudno się gra.
Portoryko też wydaje mi się, że grało miesiąc temu lepiej niż obecnie. Mimo wszystko drużyna potrafi grać w siatkówkę. Ocasio trochę się zablokowała. Urwały tylko jednego seta w przeciągu dwóch weekendów.
Portorykanki zapoznały się ze stylem azjatyckim na turnieju w Chinach sprzed około 2 miesięcy. Początki były trudne, ale potem udało się urwać po dwa sety Chinkom i właśnie Tajkom oraz ograć Kubanki. Myślę, że to może zaprocentować i pora na kolejnego seta dla Portorykanek.
Moje propozycje:
Portoryko +2.5 --- 2.04 @ PinnacleSports ✅ 3-1

Otrzymane punkty reputacji: +9
redwitz 6,6K

redwitz

Forum VIP
Kuba - Brazylia

Kubanki są największym rozczarowaniem. Grają słabiutko i zbyt wiele pozytywów w ich grze nie widać. Kilka zawodniczek ciekawych Palacio, Giel, ale jako całość to zupełnie nie funkcjonuje. Sporo błędów, słabe przyjęcie.
Brazylijki jak na razie na 6 pozycji. Przegrały tylko z Bułgarią, ale z drugiej strony jakoś wybitnie na razie nie grały. Ostatnio grały już więcej Fabiana i Thaisa. Ciągle mało gra Sheilla, a jak gra to nie pokazuje niczego specjalnego.
Brazylia jest zdecydowanym faworytem, bo tak naprawdę ciężko wskazać element, w którym Kubanki mogłyby Canarinhos ruszyć.
Linia wystawiona przez Unibet bardzo niska. Jak na razie w meczach Kubanek dwukrotnie nie udało się pokryć tej linii.
Stawka niska. Dużo będzie zależeć od tego jak Kubanki wejdą w mecz. Czasami mają przebłyski dobrej gry.
Typ:
Over 120.5 pkt @ Unibet ✅

redwitz 6,6K

redwitz

Forum VIP
Japonia - Bułgaria​

Tak jak przewidywałem na początku WGP Bułgarki stać na grę na wysokim poziomie. Fajnie, że występują w tych rozgrywkach, bo one naprawdę potrzebują gry z mocnymi rywalami. Ciągle mają jeszcze szanse na awans do Final Six.
Japonki z racji tego, że są gospodarzem mają zapewniony udział w turnieju finałowym. Jak na razie wszystkie mecze wygrane, grają dobrą siatkówkę.
Co do Japonii. Grę ciągnie Ebata, która naprawdę gra momentami świetnie. Kimura miewa słabsze momenty i w ataku jakoś nie błyszczy. Można się powtarzać, ale Japonia to jest naprawdę wzór do naśladowania jeżeli chodzi o grę w obronie i przede wszystkim o realizowanie taktyki. W meczu z Polkami fajnie wyglądała ilość piłek posłana do skrzydłowych (98 piłek) w porównaniu do grania ze środkowymi (można to było policzyć na palcach jednej ręki ;)).
Bułgarki fajnie się rozkręciły chociaż nie jestem przekonany do tego, że one w każdym meczu będą grały na wysokim poziomie. Wygrana z Brazylią, a potem porażka z Dominikaną doskonale to odzwierciedla. Mocne skrzydła. Vasileva ostatnio słabiej, ale za to wraca do dobrej gry Nikolova i bardzo fajnie (chciałoby się powiedzieć w końcu) prezentuje się Rabadzhieva, która ma spore możliwości. Mocny środek siatki, który przy dobrym przyjęciu (o ile takie będzie) powinien być bardzo często uruchamiany z Japonkami.
Japonki mają dobrą zagrywkę, a Bułgarki słabo przyjmują. Z drugiej strony Bułgaria też ma niezły serwis i dokłada do tego bardzo dobrą grę na siatce, w bloku.
Japonki są faworytkami i powinny wygrać to spotkanie (grają u siebie warto wspomnieć), ale podejrzewam, że Bułgaria znowu się postawi i coś tam Azjatkom urwie.
Typ:
Over 3.5 seta @ 1.63 Pinnacle ⛔

Obie drużyny mają jeszcze jakieś szanse na awans. Podejrzewam, że imprezą docelową i tak są ME, więc w przypadku braku awansu nikt tam płakać nie będzie.
Rosjanki na pewno w przebudowie. Najlepszej siatkówki jeszcze nie grają, ale potencjał zwłaszcza w ofensywie jest.
Niemki po słabszym pierwszym weekendzie w Płocku wyglądały znacznie, znacznie lepiej.
Rosja ma Goncharovą, która jak na razie jest najlepiej punktującą zawodniczką WGP 2013. Kosheleva może być mocnym punktem, jeżeli nie będą jej dokuczać problemy zdrowotne (w meczu z Kubankami jej brakowało, ale nie widziałem żadnej konkretnej informacji). Fajne środkowe, ale jakoś u Rosjanek nigdy nie było zbyt dużych inklinacji do gry tą strefą. Kiepsko przyjmują, ale potrafią to na skrzydłach nadrobić.
Niemki to przede wszystkim dobry zespół, jako całość. Jest tam kilka wyróżniających się zawodniczek, ale rzadko się zdarza, żeby któraś ze skrzydłowych sama pociągnęła mecz. Środkowe Furst i Ssuscke-Voigt bardzo mocne, również (a może i zwłaszcza) w czytaniu gry. Kozuch jest chimeryczna i zawsze taka była. Brinker ma spory potencjał w ofensywie. Beier przeciętna zawodniczka, ale miewa też bardzo dobre mecze. W poprzedni weekend więcej rozgrywała Weiss, która wcześniej oglądała mecze w kwadracie dla rezerwowych (a rozgrywała Hanke).
Rosjanki na pewno spora siła w ofensywie. Niemki wydają się być lepiej poukładanym zespołem. Obie drużyny chyba jeszcze w optymalnej formie nie są.
Kursy trochę zaniżone na Rosjanki. Niemki potrafią grać w siatkówkę i spokojnie mogą w tym meczu postraszyć Rosjanki. A kto wie może nawet i powalczą o zwycięstwo.
Typ:
Over 3.5 seta @ 1.54 Pinnacle ✅

Kazachstan - Holandia

Kazachstan na własnym parkiecie i to na pewno będzie jakiś tam atut. Jak na razie bez szału, wszystkie sześć spotkań przegranych.
Holenderki według mnie znacznie poniżej oczekiwań. Tylko 6 punktów po 6 spotkaniach.
Co do gry Kazachstanu to jest trochę mankamentów. Przede wszystkim wartość techniczna. Jeżeli chodzi o warunki fizyczne o cały aspekt siłowy to wygląda to fajnie. Z przyjęciem jest już znacznie gorzej. Grę ciągnie Tatyana Mudritskaya. Wysoka, dobra atakująca. Całkiem dobrze wygląda gra w bloku.
Holenderki w lekkiej przebudowie i na razie po prostu nie wygląda to najlepiej. Może się podobać gra przyjmującej Anne Buijs. Widać, że wie co robi i to nie są przypadkowe ataku. Środkowe też całkiem niezły poziom, ale stać je na lepszą grę. Zwłaszcza De Kruijf powinna grać lepiej. Rozgrywająca Stoltenborg na pewno ma spory potencjał i fajnie, że to ona gra, a nie Dijkema (chociaż walory estetyczne są po stronie Dijkemy ;)). Leworęczna Grothues też poniżej oczekiwać. Na pozycji atakującej mało grała jak na razie Flier, daleka od optymalnej dyspozycji. Do Judith Pietersen po prostu nie mogę się przekonać.
Holenderki są faworytkami, bo kultura gry jest na pewno po ich stronie. Kazachstan ma spore problemy z przyjęciem przez co ich gra staje się uproszczona. Pomarańczowe jednak jak na razie grają znacznie poniżej oczekiwań, więc Kazachstan spokojnie powinien tutaj powalczyć.
Typ:
Over 3.5 seta @ 1.58 Pinnacle ⛔
EDIT: Po stronie Kazachstanu brakowało dzisiaj Mudritskayi.

Kursy trochę pospadały, ale zanim człowiek napiszę parę słów o danym meczu to tak właśnie się dzieje ;)
http://forum.bukmacherskie.com/f15/just-volleyball-94821.html#post3805040

dawidbarca 6,2K

dawidbarca

Użytkownik
Tajlandia - Portoryko​
Widzę tutaj naprawdę sporo zaniżony kurs na Tajki, które w obecnym sezonie prezentują się wyjątkowo marnie.
Tajlandia wiadomo, że jest solidną marką, każdy zna ich mocne strony i słabości. Największą słabością i czegoś, czego po prostu nie przeskoczą to po prostu koszmarnie słabe warunki fizyczne, tutaj Portorykanki mają ogromną przewagę. Dużym atutem Tajlandii jest na pewno świetna gra obronna i dobre wyszkolenie techniczne zawodniczek, bardzo często obijają blok rywalek, inna historia, że na inny rodzaj ataku to sobie średnio mogą pozwolić.
Liderką Tajek, jest Onuma. Bardzo przyzwoita przyjmująca, dobra technicznie. Portorykanki również mają kilka ciekawych zawodniczek w zespole, prym wiodą na pewno Ocasio (Karina i Sheila).
Nie sądzę aby między drużynami była aż tak duża przepaść jak wskazuje na to kurs. Portoryko śmiało jest wstanie nawiązać tutaj walkę.
Portoryko +2.5 (2.08) Pinnacle ✅
Oprócz tego spróbujemy na Dominikanki +2.5 seta. Bardzo dziwny i mały kurs na Turcje. Dominikana gra w tym sezonie naprawdę nieźle, co dziwne dosyć dobrze przyjmują, co zawsze było ich dużym problemem. Turczynki w tym roku ewidentnie w przeciętnej formie, dużo rzeczy nie funkcjonuje tak jak powinno.
Dominikana +2.5 (1.74) Pinnacle ✅
Również zagram na Polki +2.5. Kurs na Serbie jest mega zaniżony, One grają naprawdę przeciętnie, bez rewelacji. Liderką jest oczywiście Brakocevic, ale to jest bardzo chimeryczna zawodniczka, potrafi psuć seriami. Serbki potrafiły już w tym roku stracić seta chociażby z Portoryko, czy o włos od stracenia partii z Czeszkami. Dziwnym byłoby, aby na sucho wygrały z Polską. Liczę na dobrą dyspozycję Skowrońskiej, bo tego ewidentnie brakowało w meczach na naszym terenie.
Polska +2.5 (1.86) Pinnacle ✅
No i typ na Bułgarki +2.5, ale tutaj nie ma sensu się powtarzać po poprzednikach. Bułgaria ma naprawdę mocny i obyty na europejskich boiskach skład, kilka naprawdę świetnych nazwisk jak Rabadżijewa, Filipova, czy Nikolova. Spokojnie są wstanie nawiązać walkę z Japonkami.
Bułgaria +2.5 (1.53) Pinnacle ✅

Otrzymane punkty reputacji: +52
redwitz 6,6K

redwitz

Forum VIP
Czechy - Bułgaria​

Czeszki strasznie przeciętne. Havlickova ciągnie grę, coś tam próbuje młoda Mlejnkova. Ostatnio więcej szans dostaje na przyjęciu Vanzurova i to dobrze, bo Kossanyiova w ogóle nic nie wnosi. Przyzwoity środek z Plchotovą i Monzoni.
Bułgarki walczą o awans do Final Six (jak na razie prowadzą 2:0 z Japonkami) i mecz z Czeszkami po prostu muszą wygrać.
Bułgaria wyraźnie się rozkręciła. Na siatce są bardzo, bardzo mocne. Przy dobrym przyjęciu ich gra wygląda naprawdę fajnie. Vasileva, Rabadzhieva, Nikolova na skrzydłach. Wszystkie zawodniczki młode, ale już ograne na europejskich parkietach. Do tego wysokie, mocne środkowe. Trochę kuleje rozegranie i przyjęcie, ale czasami wystarcza przy gorszym dograniu po prostu wysoka piłka na skrzydło.
Po prostu, potencjał zdecydowanie po stronie Bułgarek, które naprawdę mogą tu namieszać (i na Mistrzostwach Europy mogą być &quot;czarnym koniem&quot;). Czeszki o nic nie walczą. Jak na razie słaby występ w tym WGP, mało spotkań na poziomie.
Jeżeli nawet Bułgarki przegrają mecz z Japonią (i będą już miały minimalne szanse na awans), który ciągle trwa (przypominam, że na razie jest 2:0 w setach dla Bułgarii) to i tak powinny z Czeszkami wygrać.
Typ:
Bułgaria @ 1.40 MarathonBet ✅

T 0

thevestgal

Użytkownik
Bardzo fajne kursy na USA z Japonkami sie pojawily. Ktos sie orientuje czy ten sklad, ktorym dzis graly Amerykanki z Czeszkami jest tym samym jakim graly przez ostatnie 2 tygodnie?

mariok1992 5,7K

mariok1992

Forum VIP
Kazachstan - Kuba
Mecz outsiderów. Buki faworyzują zespół gospodarzy, co może być mylące.
Kazachstan to przeciętna ekipa. Grały dziś bez swojej liderki Mudritskayi i nie było komu skończyć ataku. Grają prostą siatkówkę, mają problemy z przyjęciem, a często z jakimiś prostymi odbiciami.
Kubanki też skład mają raczej przeciętny. Grę ciągnie... 14-latka. Melissa Vargas wyróżnia się na tle tej bezbarwnej drużyny. Grają jednak lepiej aniżeli było to w pierwszym weekendzie.
Obydwa zespoły popełniają dużo błędów, będzie dużo serii. Kuba jest zespołem bardziej ogranym na tym wyższym poziomie. Mają w końcu Palacio, Giel czy Borrell, które choć też młodziutkie, to jednak miały styczność z tą lepszą wersją siatkówki.
Oglądać tego nie polecam, choć pewnie będzie można łapać kursy na live (polecam grać tylko wysokie), bo będą przestoje. Kubanki powinny to w miarę spokojnie wygrać.
Moje propozycje:
Kuba wygra --- 2.20 @ PinnacleSports, Bet365 ⛔ 3-1

Niemcy - Tajlandia
Tutaj można ustrzelić niezły kurs do jakiegoś AKO. Znowu przeciwko gospodarzowi.
Tajki tak jak pisałem przed Portoryko - nic wielkiego nie grają. Odsyłam parę postów wyżej, bo nie będę się powtarzał.
U Niemek widać poprawę. Pierwszy weekend był bardzo słaby, w Płocku trochę odżyły, ale też fenomenalnie nie było i teraz też jest lekka poprawa, ale jeszcze nie to - na co je stać.
Niemki powinny zdominować grę na siatce. Blok może okazać się decydującym elementem. Ponadto moc w ataku jest większa. Niemki już dwa razy przegrywały mecz ze stanu 2-0, także spodziewam się teraz należytej koncentracji i lekko zagram na 3-0 dla Kozuch i spółki.
Moje propozycje:
Niemcy wygrają --- 1.45 @ Expekt ✅ 3-0
Niemcy -2.5 --- 3.80 @ BetCity
✅ 3-0

redwitz 6,6K

redwitz

Forum VIP
Włochy - Dominikana​

Włoszki ciągle z szansami na awans. Pytanie tylko czy o ten awans będą się &quot;zabijać&quot;. Ciężko powiedzieć jak zespoły z Europy podchodzą do Final Six, bo trzeba pamiętać, że dosyć szybko po tym turnieju startują ME.
W składzie na ten weekend nie ma Costagrande, Arrighetti i Guiggi, które w poprzedni weekend stanowiły o sile tego zespołu. Są oczywiście Diouf, Barcellini, Fiorin, Sorokaite, Camera, C.Bosetti więc nie jest najgorzej.
Dominikanki się trochę rozkręciły. Bethania De La Cruz w końcu gra fajnie. Dzisiaj nieźle zagrała Rivera, która słabo wyglądała w poprzednie weekendy. Są na pewno rezerwy w tym zespole, bo atakujące jakoś nie błyszczą, trochę nierówne. Środkowe, a co się z tym łączy rozegranie też powinno być lepsze.
Dominikanki to na pewno nie jest wygodny rywal. Włoszki grają całkiem nieźle, ale według mnie powinno to być bardzo wyrównane spotkanie. 2 sety są jak najbardziej w zasięgu Dominikanek.
Typ:
Dominikana (+1.5 seta) @ 1.68 Pinnacle ✅

Kurs troszkę spadł, bo oczywiście najpierw zagrałem, a dopiero potem wrzuciłem to na FB ;)
http://forum.bukmacherskie.com/f15/just-volleyball-94821.html#post3808122

redwitz 6,6K

redwitz

Forum VIP

Argentyna rozegra jeszcze mecz z Serbią, a Polska z Chinami, ale BetCity już wystawiło ofertę na trzecią serię spotkań i trzeba skorzystać.
Argentyna na razie wygrała dwa spotkania, z Kazachstanem (3:2) i Niemkami (3:2). W składzie jest kilka ciekawych zawodniczek, które już fajnie się zapowiadały przy okazji poprzedniego występu Argentyny w WGP. Wysoka atakująca Fresco, technicznie nie błyszczy, ale coś tam potrafi. Bardzo solidna libero Gaido. Niska środkowa Sosa radzi sobie bardzo dobrze i dostaje sporo piłek.
Czy Polki zawodzą ? Wiadomo było, że był dosyć trudny terminarz, że Makowski dopiero zaczyna przygodę z kadrą i raczej cudów nikt się nie spodziewał. Na pewno jednak styl w jakim Polki przegrywały kolejne spotkania trochę jednak rozczarował.
Grę ciągnie Skowrońska. Raz na przyjęciu, raz na ataku w zależności od sytuacji. Problemem są na pewno skrzydła. Różycka ma przebłyski, ale mnie ona zupełnie nie przekonuje i trochę nie widzę sensu trzymania jej w tej reprezentacji. Kaczor strasznie faluje. Sieczka i Kasprzak też bez szału. Trochę miałem obawy co do środka siatki, ale tam nie jest najgorzej. Fajnie wprowadziła się Kąkolewska, z której będzie pożytek na długie lata.
Polki grają średnio, żeby nie powiedzieć słabo. Ale teraz po drugiej stronie będzie reprezentacja Argentyny, która robi postępy, ale do światowej czołówki to jeszcze ma daleko.
Polki jak na razie ze słabszych drużyn grały tylko z Kazachstanem i wygrały gładko. Teraz może być trochę ciężej, ale jakoś nie widzę zbyt wielu szans dla Argentyny.
BetCity rzuciło bardzo fajny kurs ;)
Typ:
Polska @ 1.50 BetCity ✅

Otrzymane punkty reputacji: +9
Status
Zamknięty.
Do góry Bottom