>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

World Grand Prix 2013

Status
Zamknięty.
mariok1992 5,7K

mariok1992

Forum VIP
World Grand Prix 2013

Oficjalna strona: FIVB WGP
Początek rozgrywek: 2 sierpnia 2013
Reprezentacje:
Algieria
Argentyna
Brazylia
Bułgaria
Chiny
Kuba
Czechy
Dominikana
Niemcy
Włochy
Japonia
Kazachstan
Holandia
Polska
Portoryko
Rosja
Serbia
Tajlandia
Turcja
USA

O formule:
W tym roku innowacją jest to, że udział bierze aż 20 reprezentacji. Gramy trzy weekendy, każdego weekendu reprezentacje podzielone są na pięć grup po 4 drużyny w każdej. W sumie daje to 90 spotkań przez 3 tygodnie podczas samej fazy zasadniczej (!). 28 sierpnia w Sapporo zaczyna się faza finałowa w której udział weźmie pięć najlepszych reprezentacji z fazy zasadniczej + gospodarz - Japonia. Tradycyjnie już ostatnia kolejka fazy zasadniczej i Final Six odbywa się na azjatyckim terenie...
Szanse Polek:
Nasz skład po raz kolejny na WGP może być &quot;ruchomy&quot;. Dla trenera Makowskiego imprezą docelową są chyba jednak Mistrzostwa Europy w tym roku. Ponadto mamy bardzo trudny terminarz, na początku trafiamy do grupy śmierci i gramy po kolei z Brazylią, USA i Rosją. Dalej gramy u siebie z Kazachstanem, Niemkami i Japonią. Na koniec trudny wyjazd do Chin i mecz z Serbkami, gospodyniami oraz Argentynkami.

Zapraszam do pisania analiz i merytorycznej dyskusji ;)

Otrzymane punkty reputacji: +11
redwitz 6,6K

redwitz

Forum VIP
W końcu startujemy z World Grand Prix. Forma drużyn w pierwszy weekend może być niewiadomą, więc na razie bez szału.

Chiny - Bułgaria​

Skład Bułgarek:
Diana Nenova, Desislava Nikolova, Lora Kitipova, Dobriana Rabadzhieva, Tsvetelina Zarkova, Hristina Ruseva, Mariya Karakasheva, Mariya Filipova, Slavina Koleva, Elitsa Vasileva, Strashimira Filipova, Emiliya Nikolova
Skład Chinek:
Rozgrywające: Shen Jingsi, Yao Di
Atakujące: Zhang Lei, Liu Dan
Przyjmujące: Wang Yimei, Zhu Ting, Liu Xiaotong
Środkowe: Ma Yunwen, Qiao Ting, Liu Congcong
Libero: Zhang Xian, Chen Zhan

Bułgarki tak jak pisałem przy okazji Final Four Ligi Europejskiej powinny robić postępy jako zespół. Dobry włoski trener Abbondanza, kilka młodych fajnych zawodniczek.
Wraca do Bułgarii Emiliya Nikolova. Leworęczna atakująca bardzo dobrze spisywała się w tym sezonie w Conegliano (pod koniec sezonu doznała kontuzji i chyba właśnie dlatego brakowało jej w LE). Teraz wraca i wzmocni ten zespół. Wcześniej po przekątnej z rozgrywającą grała Karakasheva i grała słabiutko.
Ogólnie zespół ma naprawdę ciekawe skrzydła. Vasileva świetna zawodniczka, zwłaszcza w ataku potrafi trzymać grę. Rabadzhieva w reprezentacji jak na razie spisuje się średnio. Szkoda, że Yaneva została zdyskwalifikowana, bo wyglądałoby to jeszcze lepiej.
Środek siatki też całkiem niezły, głównie to zasługa Filipovej, która ma świetne warunki fizyczne i potrafi je wykorzystać.
Największym problemem Bułgarek jest przyjęcie zagrywki. Przyjmują w tym zestawieniu słabo (gdyby była Yaneva wyglądałoby to znacznie lepiej) i nawet spora siła na skrzydłach czasami nie wystarcza. Chociaż teraz przy Nikolovej (jeżeli zagra, ale skoro jest w &quot;12&quot; to powinna) ta gra może wyglądać trochę inaczej.

Chinki dla mnie są trochę zagadką.
Skład troszkę pozmieniany. Nie ma Qiuyue Wei, która zakończyła karierę (może jeszcze wróci ;)), Ruoqi Hui jest chyba kontuzjowana i nie ma jej w składzie (jedna z moich ulubionych siatkarek).
Jest potężnie zbudowana Yimei Wang, która pewnie będzie liderką tego zespołu. Środkową Yunwen Ma, atakującą Lei Zhang czy doświadczoną libero Xian Zhang pamiętamy z poprzednich edycji.
Rozgrywających tak naprawdę nie kojarzę, przyjmujących (oprócz Wang) też nie. Sporo zagadek na tą chwilę.
Chinki to zawsze mocny zespół. Pewnie i są faworytkami, ale kursy są trochę śmieszne dla mnie. Teraz są w lekkiej przebudowie, nie ma doskonałej rozgrywającej Wei, kontuzjowana jest Hui i może być różnie. Atutem Chinek na pewno będzie własny parkiet.
Bułgarki mają młody, perspektywiczny zespół. Mają swoje problemy (głównie jest to przyjęcie), ale spokojnie są w stanie nawiązać walkę.
Zwycięstwo Chinek mnie nie zdziwi (mogą wygrać nawet i 3:0), ale kursy są po prostu zawyżone na Bułgarię i trzeba spróbować.
Typy:
Over 157.5 pkt @ 1.94 Marathonbet ⛔
Bułgaria @ 8.00 Bet365 ⛔

Dla zainteresowanych:
Większość spotkań WGP 2013 będzie transmitowanych na Polsacie Sport, Polsacie Sport Extra i Polsacie Sport News.
Podczas każdego turnieju WGP został wybrany jeden mecz, który będzie można zobaczyć na http://www.laola1.tv ;)
TUTAJ ! wykaz tych spotkań.

mariok1992 5,7K

mariok1992

Forum VIP
Rosja - USA
Jedno z lepszych spotkań piątkowych. Składy poniżej:
USA: Kristin Richards, Kim Hill, Regan Hood, Cassidy Lichtman, Lauren Gibbemeyer, Christa Harmotto, Rachel Adams, Lauren Paolini, Kelly Murphy, Nicole Fawcett, Alisha Glass, Jenna Hagglund, Kayla Banwarth, Tama Miyashiro.
Rosja: Pankova, Matienko, Borodakova, Zaryazhko, Shlyakhovaya, Kosheleva, Pasynkova, Chaplina, Malykh, Obmochaeva, Isaeva, Malova.
Rosjanki mają rozgrywać teraz Matienko - trochę słaby wybór trenera, bo ani to przyszłość, ani wielkie umiejętności. Skład Rosjanek jest w przebudowie, pewna era się skończyła. Obmochaeva na bombie, Pasynkova przyjmuje, Zaryazkho na środku, Malova na libero. Nowości jest sporo i widać, że jeszcze trzeba dać im sporo czasu na zgranie.

USA w rezerwach. Nie ma Logan, Larson, Akinradewo, Berg czy Hooker. Jednak Amerykanki mają szeroką kadrę i nawet rezerwy mogą spokojnie grać w finale WGP. Harmotto, Richards, Fawcett, A. Glass, Gibbemeyer + kilka młodych, utalentowanych dziewczyn i skład wygląda naprawdę nieźle.

Rosjanki poprawiły przyjęcie, ale za to w ataku takiego rozpierdzielu jak z Gamovą nie ma (Obmochaeva też jakoś tak falowała dotychczas). Możliwe, że będą grały już z Koshelevą, która mi trochę nie pasuje do obecnej koncepcji, ale zobaczymy jak się wprowadzi po kontuzji. Matienko o środkowych potrafi zapomnieć i tu USA powinno łapać sporą przewagę. Amerykanki na pewno mają kim atakować.
Moje propozycje:
USA wygra --- 2.29 @ PinnacleSports, Unibet ✅ 1-3

jurasicbart 167

jurasicbart

Użytkownik
Jakies propozycje na mecze Dominikana-Serbia, Puerto Rico-Czechy? Kursy wg mnie troszke za wysokie szcegolnie na gospodynie czyli Dominikane, Serbki zblizony poziom i to one faworytem?Czeszki podobnie faworytem przeciwko P.Rico.Mozna chyba zaryzykowac chocby handi +1,5 w obu meczach albo nawet delikatnie na zwyciestwa? Kuba-Holandia podobnie. Jakies info o skladach?

milson 209

milson

Użytkownik
Jakies propozycje na mecze Dominikana-Serbia, Puerto Rico-Czechy? Kursy wg mnie troszke za wysokie szcegolnie na gospodynie czyli Dominikane, Serbki zblizony poziom i to one faworytem?Czeszki podobnie faworytem przeciwko P.Rico.Mozna chyba zaryzykowac chocby handi +1,5 w obu meczach albo nawet delikatnie na zwyciestwa? Kuba-Holandia podobnie. Jakies info o skladach?
Nie wiadomo czego spodziewać się po Dominikanie, bo to taki niewygodny zespół. Czasami potrafi napsuć sporo krwi. Dla siatkarek to dopiero drugi turniej WGP przed własną publicznością w historii. Dla nich to będzie wielkie święto i myślę, że przypadkiem mogą coś ugrać, nawet przeciwko Serbii.
Jeśli chcesz coś stawiać z handi, to zdecydowanie w meczach Portoryko - Czechy i Kuba - Holandia. Nie mam dokładnych składów na turniej, ale kadry na cały turniej są raczej optymalne, najlepsze zawodniczki są w zestawieniach.
Większą okazją wydaje mi się mecz Portoryko-Czechy, bo Kubanki od czasu do czasu coś wygrają, natomiast o Portoryko wiadomo bardzo niewiele. Kilka Czeszek można poznać po grze w Europie, a wszystkie Portorykanki z rodzimej ligi. Myślę, że to nie wystarczy, nawet na debiutantki w cyklu.
@Czechy -1,5 seta @2 Unibet, Bet365 ✅ 0:3
@Czechy -6,5 pkt @1.85 William Hill ✅ 52:75
nadspodziewanie łatwo ????

Otrzymane punkty reputacji: +16
redwitz 6,6K

redwitz

Forum VIP
Krótko, bo mam mało czasu.
Portoryko - Czechy

Skład Portoryko:
Natalia Valentin, Michelle Nogueras, Sheila Ocasio, Lynda Morales, Jennifer Quesada, Yarimar Rosa, Karina Ocasio, Ania Ruiz, Remy McBain, Kanisha Jimenez, Diana Reyes, Shara Venegas
Skład Czech:
Pavla Vincourová, Šárka Kubínová, Kristýna Pastulová, Michaela Monzoni, Ivana Plchotová, Eva Hodanová, Andrea Kossányiová, Michaela Mlejnková, Aneta Havlíčková, Tereza Vanžurová, Julie Jášová, Veronika Dostálová
O Portorykankach za wiele nie wiem, więc nie będę tutaj lał wody. Brakuje kilku całkiem niezłych zawodniczek (np. Aurea Cruz).
Czeszki w niezłym składzie, ale nie jest to na pewno najmocniejsze zestawienie. Brakuje przede wszystkim Havelkovej (kontuzja), nie ma też Muhlsteinovej i Rossi.
Jest liderka zespołu Havlickova, która będzie pewnie dostawać mnóstwo piłek. Na środku Plchotova z Monzoni, więc też powinno to nieźle wyglądać.
Czeszki ograne na europejskich parkietach i z takim rywalem jak Portoryko powinny sobie poradzić.
Typ:
Czechy @ 1.55 Bwin ✅

Otrzymane punkty reputacji: +10
mariok1992 5,7K

mariok1992

Forum VIP
Holandia - Bułgaria
Ciekawy, poranny pojedynek europejskich drużyn. Obydwie drużyny mogą na pewno grać lepiej, aniżeli zaprezentowały się 1-wszego dnia.
Holenderki grały dziś bez Sloetjes i Schoot - a są w Makao w Chinach, także możliwe, że zobaczymy je w tym spotkaniu. Lonneke podniosłaby skuteczność na skrzydle, bo brakuje trochę tam punktów. Na pewno duża siła ofensywna na środku, rozgrywa Stoltenborg i to prawidłowy wybór.
Bułgarki powinny urwać choć seta gospodarzowi. Zawiodła przede wszystkim głowa. Mimo to - one potrzebują takich spotkań, bo potrzebne jest im ogranie z dobrymi drużynami. Problem główny - oczywiście przyjęcie. Często też ponosi je, uderzają na siłę i to jest zgubne. Tutaj także można dużo punktów robić na środkowych, szczególnie na Filipovej.
Spotkanie drużyn o zbliżonym poziomie. Ja nie widzę tutaj 3-0 w którąś stronę, bo i Holenderek i Bułgarek raczej nie stać na kontrolowanie przez 1,5 godziny gry. Over bardzo prawdopodobny.
Moje propozycje:
Over 180.5 --- 1.85 @ Bwin ⛔ 178

redwitz 6,6K

redwitz

Forum VIP
Bułgaria - Holandia

Trudno się nie zgodzić z tym co napisał Mariok.
Widziałem spotkanie Holenderek z Kubankami (Holandia wygrała 3:0) i spotkanie Bułgarek z Chinkami (Bułgaria przegrała 0:3). Szału z obu stron nie było, gra strasznie szarpana.
Holenderki bardzo łatwo i szybko ograły Kubanki (strasznie słabe Kubanki). Miały jednak trochę problemów z własną grą, przy serwisie rywalek. Jutro mogą pojawić się drobne zmiany w składzie Holenderek, ale wcale nie muszą. Podobać się mogło rozegranie Stoltenborg i gra na środku pary De Kruijf - Steenbergen.
Bułgarki pokpiły sprawę. Fatalnie rozpoczęły mecz i fatalnie zagrały całego pierwszego seta. Potem było trochę lepiej, ale nie potrafiły wykorzystać szans (miały ich sporo w końcówkach 2 i 3 seta), które były po ich stronie. Sporo problemów z przyjęciem. Mi się nie podoba rozegranie w tym zespole. Kitipova i Nenova po prostu nie dają rady. Słabiutko dzisiaj zagrała Emiliya Nikolova, która wróciła do kadry po kontuzji. Z czasem jej gra powinna wyglądać coraz lepiej. Na plus Vasileva (długimi fragmentami musiała ciągnąć grę drużyny sama) i Filipova, która nie zaczęła spotkania od początku (dziwne).
Obie drużyny są w stanie grać na dobrym poziomie, ale chyba nie w dłuższym wymiarze czasowym. Holenderki są faworytkami, ale tutaj nie zdziwi mnie żaden wynik. Bułgarki mają potencjał, pojedyncze zawodniczki prezentują naprawdę wysoki poziom, ale jako zespół muszę jeszcze sporo popracować.
Cztery sety to według mnie minimum.
Typ:
Over 3.5 seta @ 1.42 Pinnacle ✅

EDIT: Kilka słów, tak jak obiecałem ;)

Serbki w bardzo mocnym zestawieniu. W łatwy sposób poradziły sobie z Dominikaną. Ognjenovic grała bardzo prostą siatkówkę, ale gdy się ma Brakocevic czy Mihajlovic na skrzydłach to kombinować zbyt dużo nie trzeba. Bardzo mało środka, jak zwykle rzadko atakowała Molnar.
Czeszki w starciu z Portoryko (Czechy 3:0 Portoryko) nie pokazały nic wielkiego. Na pewno mogła się podobać młoda (1996 rocznik) przyjmująca Michaela Mlejnkova. Fajnie grały środkowe Plchotova i Monzoni zwłaszcza w bloku. W ataku trochę więcej gry powinno być przy Monzoni, bo atakować potrafi. Świetnie wyglądała gra w bloku w spotkaniu z Portoryko.
Czeszki mają Havlickovą, która dostaje sporo piłek w ataku, ale gra różnie. Miewa fragmenty bardzo dobrej gry, ale jak się zatnie to są problemy.
Serbki to chyba zespół kompletny. Dobra dyspozycja, bardzo mocne skrzydła (Brakocevic i Mihajlovic). W razie potrzeby są jeszcze świetne środkowe Rasic i Krsmanovic, a przecież Ognjenovic środkiem grać potrafi.
Nie widzę tutaj zbyt wielu szans dla reprezentacji Czech.

Dominikana - Portoryko​

Dominikanki przeciwko Serbkom zagrały słabo. Sporo chaosu, nie wyglądało to tak jak powinno. Słabe spotkanie zanotowała Bethania De La Cruz, która zazwyczaj jest liderką tego zespołu. Przez większą część meczu była zupełnie niewidoczna. Dobry mecz atakującej Mambru, przyzwoicie środkowe.
Mocną stroną Dominikany jest zagrywka. Kilka zawodniczek dysponuje trudnym serwisem, ale wczoraj jakoś w tym elemencie nie zachwyciły.
Portoryko nic ciekawego nie prezentuje. Czeszki jakoś wybitnie w meczu z nimi nie zagrały, a jednak dosyć gładko wygrały 3:0. Sporo błędów własnych. Nieźle punktowały Sheila Ocasio (środkowa) i Karina Ocasio (przyjmująca). Rozgrywająca na bardzo przeciętnym poziomie.
W poprzedniej edycji WGP Portorykanki wygrały z Dominikaną (chyba 3:2), ale skład Portorykanek od tamtego czasu bardzo się zmienił (na niekorzyść).
Dominikanki na własnym parkiecie z takimi zespołami jak Portoryko po prostu muszą wygrywać jeżeli chcą o coś w WGP powalczyć.

Serbia - Czechy @ 1.19 ✅
Dominikana - Portoryko @ 1.27 ✅
@ 1.51 Marathonbet ✅

Otrzymane punkty reputacji: +15
mariok1992 5,7K

mariok1992

Forum VIP
USA - Polska
Drugi trudny mecz dla naszych dziewczyn.
Amerykanki tak jak pisałem - rezerwa dość głęboka, ale mimo to poziom i kultura gry na bardzo wysokim poziomie. Wczoraj gra się fajnie rozkładała (zasługa Glass). Dobrą zmianę dała Kelly Murphy. Podobała mi się gra Hill. Swoje zagrała Hildebrand (Richards), pewnie na środku spisywała się też Gibbemeyer.
Polki z Brazylijkami pierwszy set zagrały niemal perfekcyjnie. Dużo punktowych bloków, Sadurek miała co rozgrywać i robiła to dobrze. No ale długo tak grać nie umiemy, Brazylijki szukały Skowrońskiej w przyjęciu i jest to najlepsza taktyka. Nasze środkowe na plus, szczególnie młoda Kąkolewska. Trochę brakuje &quot;pary&quot; u atakującej, Kaczor nie kończy trudnych piłek, a Skowronka wypadałoby trochę odciążyć. Kosek w przyjęciu przeciętnie, w ataku na szybkich sobie radzi.
Amerykanki mają trudną, mocną zagrywkę z wyskoku. Do tego duża siła w ofensywie, blok też wysoki i równy. Nie ma co oczekiwać od Polek fajerwerków teraz, choć oczywiście mogą sprawić dziś USA problemy. Jestem ciekaw jak dziś u nas będzie funkcjonował blok.
Moje propozycje:
USA wygra --- 1.36 @ WilliamHill ✅ 3-0
USA -8.5 --- 1.85 @ WilliamHill ✅ 75-61

Otrzymane punkty reputacji: +5
milson 209

milson

Użytkownik
Na bezpośrednich winach trudno się dzisiaj wzbogacić. Ja idę w kierunku under/over.
Niemcy - Argentyna
Mimo zwycięstwa za 3 punkty, wczorajszy mecz Niemek można uznać za delikatny falstart w tegorocznej edycji WGP. Stracić seta z ekipą z Kazachstanu, na dodatek pierwszego, to z pewnością nie jest powód do dumy. Wczoraj zagrały w składzie (w nawiasie punkty): Hanke (9), Brinker (12), Ssuschke-Voigt (14), Furst (13), Bier (12), Kożuch (20), Durr (libero) oraz Hippe, Weiss, Geerties.
Zdecydowanie pierwszy garnitur ekipy Giovanniego Guidettiego. Drugiego dnia turnieju nasze zachodnie sąsiadki zmierzą się z Argentyną, która gra w WGP od 2(?) lat i jeszcze nic szczególnego nie osiągnęła. Pojawiają się pojedyncze sukcesy w postaci setów, punktów z outsiderami, ale to wciąż nie jest drużyna, która może zagrozić chociażby Niemkom. W pierwszym meczu dość gładko uległy nie najmocniejszemu zestawieniu gospodyń-Włoszek.
Bukmacherzy wystawili kursy sugerując się głównie wpadką Niemek i myślę, że dali spory prezent. Szczególnie ciekawa linia to under/over 160.5 pkt w Unibecie. Po wczorajszej wpadce, myślę, że dzisiaj Niemki nie dadzą sobie wydrzeć żadnej partii i bardziej skoncentrowane podejdą do zmagań. Przy odrobinie szczęścia i wysokich wynikach w partiach może się nawet złożyć, że limit tego progu nie zostanie osiągnięty nawet w 4 setach. Wszak to żeńska siatkówka.
under 160.5 pkt @2.0 Unibet ⛔
under 162.5 pkt @1,85 Bet365 ⛔
34 błędy w meczu z Argentyną - Niemki mistrzynie!
Edit by mariok1992:
Nie chce się czepiać, ale 34 błędy w 5 setach jeszcze jest do przyjęcia. Inna sprawa, że te 34 błędy popełniły Argentynki, Niemki oddały za darmo tylko 24 oczka.

redwitz 6,6K

redwitz

Forum VIP
Dominikana - Czechy

Kursy dla mnie są lekkim zaskoczeniem. Obie drużyny jak na razie bez szału i w sumie nic wielkiego nie pokazały.

Dominikanki gładko przegrały z Serbią i wygrały (3:0) z Portoryko, chociaż miały tam różne przestoje.
Skład wygląda nieźle. Dzisiaj w końcu więcej piłek w ataku dostawała Bethania De La Cruz i to od razu przekłada się na grę Dominikanek. Bethania jest liderką tej drużyny i po prostu trzeba wykorzystywać jej spore umiejętności. Nie specjalnie podoba mi się rozgrywająca Echenique (mieliśmy okazję ją oglądać na parkietach OrlenLigi). Dobry środek siatki, może to wyglądać lepiej niż w tych dwóch pierwszych spotkaniach. Libero Brenda Castillo jak na razie poniżej oczekiwań.

Czeszki najpierw wygrały 3:0 z Portorykankami (grały naprawdę przeciętnie, ale Portorykanki grały beznadziejnie), a w drugiej serii przegrały 0:3 z Serbkami, chociaż walczyły i wynik nie wyglądał źle.
Liderka Havlickova strasznie faluje. Wydaje mi się, że bije w jednostajnym tempie. Zmienia czasami kierunki, ale to jest ciągle takie samo, monotonne uderzenie. Jak na razie ze świetnej strony pokazuje się młoda Mlejnkova, o której pisałem w moim poprzednim poście. Niezły środek siatki (dzisiaj wyglądało to gorzej na tle Serbii, ale to nikogo nie dziwi).

Dominikana to taki trochę fizyczny zespół. Dobra, trudna zagrywka, całkiem mocne skrzydła. Do tego dochodzą niezłe środkowe. Nie są chyba w optymalnej dyspozycji, bo zdarzają im się dziwne momenty. Dominikana dodatkowo na własnym parkiecie.

Czeszki mają Havlickovą, która bierze ciężar gry na własne barki, ale jednak strasznie faluje. Dochodzi Mlejnkova, ale dalej jest już gorzej. Środkowe potrafią grać, ale potrzebne jest dobre przyjęcie, a w tym elemencie słabo wyglądają Czeszki, zwłaszcza Kossanyiova.

Obie drużyny fajnie grają blokiem. Większy potencjał (w takich zestawieniach jakie są obecnie) mają Dominikanki. Jeżeli znowu Bethania De La Cruz się włączy (w meczu z Serbią przez długie fragmenty jej po prostu nie było widać) to Dominikana powinna to spotkanie wygrać.

Dla mnie jest value po stronie Dominikany. Spodziewałem się, że to gospodynie tego turnieju będą faworytkami.

Typ:
Dominikana @ 2.15 Marathonbet ✅

Otrzymane punkty reputacji: +13
redwitz 6,6K

redwitz

Forum VIP
Krótko.

Brazylia na razie gra w troszkę rezerwowym składzie. Jest w składzie Sheilla, ale wchodzi w sumie tylko na podwójne zmiany razem z Fabiolą. Kapitan, doskonała środkowa Fabiana jak na razie pojawiła się tylko raz.
Ich gra jak na razie nie wygląda jeszcze najlepiej. Liderką zespołu jest obecnie przyjmująca Fe Garay, która otrzymuje najwięcej piłek. Druga przyjmująca Gabi sprytna, całkiem fajnie to wygląda. Najmniej piłek ze skrzydłowych dostaje atakująca Monique, ale gra na dobrej skuteczności. Środek nieźle funkcjonuje, ale do Fabiany i Thaisy to bardzo dużo brakuje.
Amerykanki wiadomo w jakim składzie występują na WGP.
Skład pomimo tego, że jakoś wybitnie nie wygląda to jednak jest fajnie zgrany. Słabo jak na razie spisuje się Fawcett, ale już dwa razy Kelly Murphy dała jej świetną zmianę. Myślałem, że coś więcej pogra Harmotto, która ma spory potencjał. Na przyjęciu Hill i Hildebrand.
Kurs na Brazylię trochę zaniżony. Są faworytkami, ale ich gra jakoś wybitnie nie wygląda. Amerykanki fajnie grają na siatce, a Brazylijki na skrzydłach nie mają ani jednej zawodniczki powyżej 180 cm.
Amerykanki może i bez wielkich gwiazd, ale grają bardzo solidnie jak na razie i spokojnie są w stanie powalczyć z Brazylią.
Typ:
Over 3.5 seta @ 1.49 Pinnacle ✅

Argentyna - Kazachstan​

Mecz dwóch co tu dużo mówić przeciętnych zespołów. Argentynki sprawiły wczoraj niespodziankę i pokonały Niemki po pięciu setach. Kazachstan bez szału, ale też potrafił urwać seta Niemkom.
Kazachstan w sumie mało widziałem. Zespół, który ma średnie przyjęcie, ale całkiem nieźle gra na siatce. Większość zawodniczek wysokich i to przekłada się zwłaszcza na grę w bloku, sporo punktów zdobywają właśnie blokiem.
Argentyna ciekawy zespół. Ciągle jeszcze im dużo brakuje do czołówki, ale robią postępy. Może się podobać środkowa Sosa, naprawdę prezentuje wysoki poziom. Libero Gaido podobnie. Atakująca Fresco ma spory potencjał, ale jakoś nie błyszczy. Trochę więcej można oczekiwać od Nizetich, bo to już jest ograna zawodniczka. Nową postacią dla mnie jest Georgina Pinedo, ale jak na razie gra bardzo fajnie.

Nie spodziewam się, żeby któraś z drużyn wygrała to spotkanie w trzech setach. Ciężko jest utrzymać wysoki, równy poziom tym ekipom. Argentyna popełnia sporo błędów własnych. Kazachstan popełnia tych błędów mniej, ale czasami brakuje po prostu czysto siatkarskich umiejętności.
Typ:
Over 3.5 seta @ 1.44 Pinnacle ✅

Otrzymane punkty reputacji: +17
dawidbarca 6,2K

dawidbarca

Użytkownik
Japonia - Turcja​

Dziwne te kursy dla mnie. Japonki do tej pory zaprezentowały się sporo lepiej od Turczynek. Nawet Algierki zbiły dużo bardziej :] nie mówiąc o Tajkach, które rozniosły a Turcja jednak miała sporo szczęścia, że wygrała z nimi w trzech setach.

Wiadomo, Turczynki mają sporą moc w ataku, główną armatą jest oczywiście leworęczna Darnel (19 punktów w meczu z Tajlandią). Przyjęcie tej ekipy jednak jest dosyć przeciętne, miały sporo problemów z dobrym dograniem do siatki w meczu z Tajlandią, niewątpliwie w tym elemencie Japonki mają przewagę.

Prym w drużynie Japonii wiedzie oczywiście największa gwiazda Saori Kimura, dzielnie wspiera ją Ebata (obie odpoczywały w spotkaniu z Algierią). Każdy zna mocne strony Japonek. Mają dobre przyjęcie, świetnie bronią, są bardzo ciężkim rywalem.

Nie rozumiem kompletnie tych kursów, jak dla mnie jeśli nie odwrotne to powinny być co najmniej równe. Dlatego chyba warto spróbować:

Japonia (2.57) Pinnacle ✅

Oprócz tego warto też chyba zagrać na Włoszki. Kurs może nie powala, ale Niemki są po prostu żenująco przygotowane do rozgrywek w tym roku. Na start dwa razy straszne męki z outsiderami z Kazachstanu i potem porażka z Argentyną. Włoszki do tej pory bez straty seta i myślę, że to dziś nie ulegnie zmianie. W bardzo dobrej formie Costagrande.

Włochy -1.5 (1.61) Pinnacle ✅

Spróbuje też zagrać na seta Polek. Nasze reprezentantki jeszcze bez punktu, ale mnie osobiście zaskoczyły pozytywnie. WGP rozpoczęliśmy od meczów z bardzo mocnymi rywalkami, więc nie ma o oczekiwać cudów w wynikach. Dzisiaj mecz z Rosją, która gra tutaj w bardzo przeciętnym składzie, gra opiera się głównie na Goncharovej, która też nie jest w jakiejś wybitnej formie. U nas w znakomitej dyspozycji znajduje się Skowrońska, myślę, że Ona jedna jest wstanie tutaj wygrać seta z Rosją (???? w sumie to ponad jednego seta nabiła :grin ???? .

Polska +2.5 (1.51) Pinnacle ✅

Otrzymane punkty reputacji: +64
mariok1992 5,7K

mariok1992

Forum VIP
Turcja - Japonia
Ja podzielam zdanie DawidaBarcy co do tego spotkania. Japonia wygląda solidniej w pierwszym tygodniu WGP od gospodyń.
Trochę dziwi mnie, że Turczynki zdecydowały się w tym roku na granie Sedą na przyjęciu. Szału siatkarka nie robi w żadnym z elementów, jak chciały kogoś ofensywnego (Seda to raczej atakująca), to już lepiej wrócić do Ozsoy (ale jest po kontuzji, także może później tak się stanie).
Tak jak pisał Dawid, mają problem z dograniem. Największym problemem jest jednak duża liczba błędów własnych. Nie widzę jeszcze odpowiedniej świeżości u niektórych siatkarek. Turczynki na pewno mają ogromny potencjał, ale najlepszej siatkówki na razie jeszcze nie grają.
Japonki całkiem solidnie. Ebata bardzo mocny punkt drużyny, Kimura też duże doświadczenie. W bloku i ataku zdecydowanie przegrywają, ale mają te swoje obrony, które będą zmuszały Turczynki do kolejnych błędów.
Mecz na gorącym terenie, sędziowie na WGP nie zachwycają, ale oby nie było jakiś wielkich wałów. Japonki stać na wygraną i kursy powinny być bardziej wyrównane. Ja gram troszkę bezpieczniej.
Moje propozycje:
Japonia +1.5 --- 1.80 @ WilliamHill ✅ 1-3

Rosja - Polska
Zapowiada się bardzo ciekawe starcie.
Rosjanki grając na swoim potencjale były równorzędnym przeciwnikiem dla Brazylii. Trudno jednak jest im utrzymać grę na wysokim poziomie przez długi czas. Goncharova to nie Gamova - to trzeba mocno zaznaczyć. Kosheleva wraca do niezłej dyspozycji, ale trzeba ją obstrzeliwać serwisem. Marichev chyba powoli dochodzi do wniosku, że trzymanie na środku Borodakovej tylko osłabia drużynę i lepiej dać miejsce młodym Zaryazkho i Shlyakhovaya (jak to odmieniać...).
Polki zasłużyły wczoraj na choć seta z Amerykankami. Nasza gra nie porywa, ciągnie mocno grę Skowrońska - oprócz ataku świetnie wychodzi jest zagrywka. Brakuje trochę wsparcia ze skrzydeł. Radecka stara się wykorzystywać środkowe.
Kluczem do ugrania czegoś przez naszą reprezentacje powinien być blok. Wczoraj nam nie wychodziło zatrzymywanie Amerykanek, ale dziś myślę będzie dużo lepiej i Obmochaeva kilka razy się nadzieje. Set naszych pań mam nadzieję, że wystarczy do pokrycia overa.
Moje propozycje:
Over 175.5 --- 1.85 @ WilliamHill, Bet365, Betsafe, Betsson ✅ 235

Otrzymane punkty reputacji: +24
mariok1992 5,7K

mariok1992

Forum VIP
Tajlandia - Kuba
Pierwszy lekki typ na piątkowe spotkania. Spotkanie drużyn, które w tym roku WGP nie podbiją. Z góry zakładam, że składy będą te same co ostatnio - nie mam potwierdzenia, ale akurat z tymi reprezentacjami trudno znaleźć jakiekolwiek info, dlatego nie ma co odkładać tego typu, bo w piątek pewnie więcej nie będę wiedział.
Zacznę od Kubanek. Grają słabo. Nie ugrały seta jeszcze, robią dużo prostych błędów. Młody skład, niestety reprezentacji Kuby się rozpadła i po najlepszych zawodniczkach ślad zaginął w kadrze. No ale to tradycyjne problemy w tym kraju...
Tajlandia też nie gra nadzwyczajnie. Grę ciągnie Onuma, Malika jeszcze nie w najlepszej dyspozycji. Starają się grać to, do czego przyzwyczaiły - szybka, kombinacyjna siatkówka.
Mecze pomiędzy tymi drużynami zwykle były zacięte, jednak teraz po tej rewolucji kubańskiej zapowiada się dość jednostronne spotkanie. Handi punktowe przyjemne, bo w każdym z dotychczasowych spotkań Kuba traciła seta do ~15.
Tajki mają swoje braki, ale robią mało błędów i to jest najważniejszy argument do tego typu. Na 3-0 trochę się cykam stawiać ;)
Moje propozycje:
Tajlandia -15.5 --- 1.94 @ MarathonBet ⛔ 96-82

Jeszcze co najmniej jedną analizę podrzucę, ale to w czwartek/piątek.

dawidbarca 6,2K

dawidbarca

Użytkownik
Warto zagrać Japonki już dziś, bo kurs na pewno poleci.

Osobiście strasznie podoba mi się gra Japonek w tej edycji WGP, w ostatni weekend popisowo odprawiły najpierw Tajki, a potem nie dały szans Turczynkom na ich terenie. W znakomitej formie znajduje się największa gwiazda Azjatek Saori Kimura, świetnie gra również Ebata, także skrzydła na naprawdę dobrym poziomie. Ostatnio popisowy występ libero Zayasu, która wyciągała po prostu niebywałe piłki w obronie.

Przyjęcie Japonek świetne, rozegranie na bardzo wysokim poziomie, gra obronna znakomita. Ogólnie jestem zdania, że grają one obecnie zdecydowani na miare swoich możliwości, są po prostu w formie.

Zdecydowanie nie można tego powiedzieć o Niemkach, które w pierwszy weekend się po prostu ośmieszyły. Ale po nich widać, że głównym celem są Mistrzostwa Europy, a WGP traktują jako lekkie przetarcie. Forma będzie rosła, ale jeszcze nie na tym etapie.

Niemki grają tragicznie, Japonia naprawdę dobrze. Jeśli nic się przez tydzień nie zmieniło to nie powinno się tutaj nic Azjatkom stać.

Japonia (1.45) Pinnacle ✅

Turcja - Argentyna

Oprócz tego zagram na Turczynki 3:0. Argentyna cały czas robi postępy, ale nie widzę ich w meczu z Turcją. Argentynki mają sporo problemów w swojej drużynie, jednym z nich jest słaba gra atakującej Fresco. Dwa lata temu kiedy ta zawodniczka pojawiała się dopiero na światowych boiskach, mówiło się, że ma parametry, talent, aby stać się w przyszłości klasową zawodniczką. Hmmm szczerze mówiąc to jak dla mnie sprawdziło się to tak średnio. Ona jest przeraźliwie toporna, brak u niej kompletnie techniki, dużo ataków kompletnie zerwanych (tak przynajmniej wyglądały jej pierwsze dwa mecze z Italią i Niemkami, spotkania z Kazachstanem nie widziałem). Na pewno może uczyć się od takich siatkarek jak chociażby Darnel. Argentynki mają całkiem fajny środek, ale zdecydowanie za cienkie przyjęcie i skrzydła, aby powalczyć z Turcją. Typ ryzykowny, ale po takim kursie warto:

Turcja -2.5 (2.16) Pinnacle ⛔

No i ostatni typ, gdzie zupełnie nie wiem czemu kurs wygląda jak wygląda. 2.90 na Włoszki z Rosją to kurs co najmniej dziwny.

Nie jest tajemnicą w jakim składzie Rosjanki przyjechały na tegoroczne WGP. Bez Gamovej ich gra wygląda przeciętnie, mają bardzo słabe przyjęcie, spokojnie są drużyną do ogrania co pokazała m.in nasza reprezentacja. Włoszki również bez kilku znanych nazwisk, ale do tej pory prezentowały się lepiej od Rosjanek. Bardzo ciekawym nazwiskiem jest na pewno atakująca o Senegalskich korzeniach Diouf. Parametry niesamowite, technika jeszcze nie ta, ale niektóre ataki wyprowadza już na naprawdę świetnym poziomie. Liderką Włoszek jest oczywiście doświadczona Costagrande, do tej prezentowała się naprawdę bardzo dobrze.

Kurs powinien być co najmniej równy, także myślę, że śmiało można spróbować:

Włochy (2.92) Marathon ⛔

Mam jeszcze kilka propozycji, ale na razie zostawie je w spokoju. Potem ewentualnie dopisze

Otrzymane punkty reputacji: +22
redwitz 6,6K

redwitz

Forum VIP
Kilka typów, które według mnie całkiem dobrze wyglądają.
Krótko, bo nie mam za wiele czasu.

Portoryko - Bułgaria

Portoryko w pierwszym turnieju wyglądało słabo. Coś tam powalczyły z Serbkami, ale to raczej Serbia trochę sobie zlekceważyła ten mecz. Słabo grające Czeszki bardzo spokojnie wygrały z nimi wcześniej w trzech setach.

O Bułgarkach trochę pisałem przy okazji wcześniejszych spotkań, więc nie będę się powtarzać. Przy dobrym przyjęciu ich gra wygląda całkiem nieźle. Chociaż rozegranie Kitipovej mi się po prostu nie podoba. Na razie kiepsko wygląda Emiliya Nikolova, ale ona wróciła po kontuzji (trochę nie grała) i naprawdę z czasem powinno to wyglądać znacznie lepiej.

Składy chyba nie powinny się wiele różnić w porównaniu do tego co było podczas pierwszego weekendu.

Portoryko gra na własnym parkiecie i to jest chyba ich jedyny atut. Bułgarkom nie wyszedł pierwszy mecz w tegorocznym WGP z Chinkami, ale już w starciu z Holandią wyglądało to wszystko trochę lepiej. Zespół ze sporym potencjałem, który powinien robić postępy.

Komplet punktów powinien trafić do Bułgarek.

Typ:
Bułgaria (-1.5 seta) @ 1.54 Pinnacle ✅

Na razie suche typy, ale potem jak znajdę chwilkę to napiszę krótko dlaczego gram tak, a nie inaczej ;)

Typy:
Włochy - Rosja Over 3.5 seta @ 1.45 Pinnacle ✅
Niemcy - Japonia Over 3.5 seta @ 1.46 Pinnacle ✅

Tak jak obiecałem, krótko.

Włochy - Rosja

Składy pewnie będą podobne do tego co było ostatnio.

Rosjanki w lekkiej przebudowie. Nie ma Gamovej, Sokolovej, Makhno (jakoś wybitnie ostatnimi czasy nie grała, ale była to wszechstronna zawodniczka). Teraz gra będzie opierać się na Goncharovej i Koshelevej. Jest kilka ciekawych siatkarek jak Zaryazhko, Pasynkova czy Chaplina, ale to wszystko jeszcze nie wygląda tak jak powinno. Pierwszy weekend bardzo przeciętny w wykonaniu Rosjanek.

Włoszki w ciekawym zestawieniu. Liderką zespołu jest Costagrande. Naprawdę jedna z lepszych zawodniczek na swojej pozycji. Są mocne środkowe Guiggi i Arrighetti. Ciekawe zestawienie na przyjęciu. Oprócz wspomnianej Costagrande są Fiorin, Barcellini i Caterina Bosetti.

Czy Rosjanki w ogóle są faworytkami tego spotkania ? Grają u siebie, są całkiem mocne w ofensywie, ale spokojnie można je ruszyć, bo w przyjęciu mają naprawdę sporo problemów.

Cztery sety to według mnie minimum.

Niemcy - Japonia

Turniej w Polsce, więc teren neutralny.

Japonki świetnie zaczęły WGP, grają bardzo pewnie. Mają zapewniony udział w Final Six i myślałem, że może będą jakieś rotacje w składzie, ale jak na razie nic takiego nie miało miejsca. Świetnie grają Kimura i Ebata, które ciągną ten wózek. Japonki jak zawsze bardzo ambitne, doskonale poukładane taktycznie, podbijają mnóstwo piłek.

Niemki zaczęły słabo, ale LE też zaczynały słabo. Wiadomo, że dla Guidettiego priorytetem są ME i to pod nie są ułożone przygotowania. Skład optymalny, są Kozuch, Brinker, Furst. Jest trochę problemów z przyjmującą, która ma grać obok Brinker. Klasowych zawodniczek na tej pozycji po odejściu Grun brakuje.

Po tym co widziałem w pierwszym weekendzie Japonki są faworytkami. Niemki powinny grać lepiej, ale na wygraną to może nie wystarczyć. Nie sądzę jednak, żeby ten mecz zakończył się w trzech setach. Potencjał obu zespołów zbliżony.

Otrzymane punkty reputacji: +7
mariok1992 5,7K

mariok1992

Forum VIP
Polska - Kazachstan
Warto leciutko poruszyć mecz Polek. Typ ode mnie jednak dość niespotykany przy analizach, bo będzie to dokładny wynik i jest to inny niż 3-0.
Do składu dołączyły Kasprzak i Medyńska. Tutaj rozpisywał się nie będę, gramy falami i to jest raczej zrozumiałe. Potrafimy zawalczyć z lepszymi od siebie, ale będą się zdarzały nam sety słabości z tymi mniej zaawansowanymi drużynami.
Kazachstan jest słaby, ale coś tam pokazał we Włoszech. Na dużo od nich nie ma co liczyć, mają siatkarkę, która potrafi sobie poatakować.
No po prostu widzę ogromną szansę na 3-1 dla Polek. Taki mecz, gdzie trzeba łyknąć te 3 punkty, a potknąć się dość łatwo. Makowski może mi pomóc w tym typie dając trochę zmian (mam nadzieję, że od początku wyjdziemy trochę rezerwowo). Nie napalam się, ale lekko spróbuję.
Moje propozycje:
Dokładny wynik: 3-1 --- 3.65 @ Betsafe, Betsson ⛔ 3-0

T 26,9K

tadzin

Użytkownik
Moje propozycje: Dokładny wynik: 3-1 --- 3.65 @ Betsafe, Betsson
sorry ale wg mnei to jest totalnie bez sensu skoro na takie +2,5 2.6 płacą to juz to +2,5 lepiej brac niz bawic sie w dw3-1, choć co kto lubi. na +2,5 grasz typ &quot;do jednej bramki&quot; tzn neich kazachstan ugra tego secika i typ wchodzi, a tu jeszcze trzeba liczyc na magie &quot;dobra kazachstan ugrał seta, to teraz polki nie dajcie dupy tylko 3 pkty brac&quot;. wg mnei to nei ma sensu, jakby kurs na +2,5 byl o wiele nizszy to bym wtedyto zrozumiał a tak to średnio..

Edit mariok1992: Przeczucie + pazerność Tadzinku... ;)

P 15

polskigracz

Użytkownik
Panowie co myślicie dzisiaj o meczu naszych Złotek z Kazachstanem ?
Bardzo ciekawie wygląda linia over 135,5pkt za 1,85
Nawet zwycięstwo 3:0 naszych daje możliwość wejścia tego typu.
25-20,25-20,25-21 i typ wchodzi a niewykluczone że Kazachstan urwie naszym seta albo w którymś powalczy i przegra na przewagi np 26-24.
Bardzo ciekawie wygląda ta linia.Ciekawy jestem waszych opini.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom