Jailton Almeida @1.90
Jailton Almeida sub @4.00
Tutaj oprócz przewagi kg, to jakoś niewiele jest po stronie Blaydes'a, on jest uważany za jednego z lepszych zapaśników w HW, tylko problem w tym, że większość ciężkich, to po prostu stójkowicze więc nie wiem czy gnp Curtisa robi tutaj takie wielki wrażenie, nie mierzył się w ostatnich latach z tak solidnym specjalistą od parteru jak Almeida. Kolejna sprawa, że niby stójka Brazylijczyka trochę podejrzana, ale z drugiej strony, Blaydes będzie od niego znacznie wolniejszy, oczywiście Razor dysponuje większym arsenałem uderzeń na nogach, tylko nie wiem ile ta walka może w stójce potrwać, Jailton pewnie dość szybko będzie próbował zejść po nogi, jest w tym bardzo dobry, szybko atakuje, ciężko wybronić jego próby zapaśnicze, a jak już jest z góry, to praktycznie kontroluję rundę, do tego elitarne BJJ, którego Blaydes nie ma. Zawsze się gdzieś tam słyszało głosy, że Blaydes ze swoimi zapasami jako jedyny mógłby zatrzymać JJ w HW, no ja tego nigdy nie widziałem, uważam, że mimo wszystko te jego zapasy są przereklamowane, jak nie utrzyma walki na nogach, to Almeida go zmieli w parterze. Przewaga bokserska po stronie Amerykanina, szybkość będzie po stronie Brazylijczyka, trzeba też brać pod uwagę, że Razor szczękę trochę podejrzaną, tylko czy tutaj Almeida nawet jakby go podłączył, to będzie dobijał? Jailton często szuka po prostu poddania i kontroluje w parterze, stawiam, że tutaj będzie podobnie.
Ciężka ogólnie ta karta do typowania na zwycięzców, tutaj w sumie cała główna i połowa wstępnej może iść w każdą stronę, sportowo tak dobrej karty to bardzo bardzo dawno nie było, sztosy pojedynki się szykują, oby tylko zawodnicy nie zawiedli. Rozpiska UFC300 bez podjazdu do tej z Miami.
Kursy na Gamrota strasznie lipne, czysto raczej nie ma sensu go ruszać, może bardziej jakieś KO/TKO/DQ. Mati cała czas siedział na Florydzie, pod okiem Brown'a, z tego co podrzucali w wywiadach i na social mediach, było sporo sparowania z Poirier'em, to powinno wyjść na dobre, Mati poprawi stójkę, Diament TDD, ale zbity ten kurs strasznie, no 1.25 na Gamrota w tej walce, to bym nawet na taśmę za 2zł nie dał. Najbardziej prawdopodobny scenariusz jest taki, że pewnie dociągnie do decki. Ogólnie gameplan jest niby taki, żeby spróbować przewalczyć z RDA w stójce, może to i dobrze, albo znowu zbyt przekombinowane, niby w parter z RDA się pchać, spore niebezpieczeństwo, gość dobrze się kula, ma świetne BJJ, jak zajdzie za plecy, to mogą być problemy. Natomiast w stójce RDA, jakoś bardzo groźny nie jest, nie ma on po prostu mocnego uderzenia, a Gamrot baniak twardy, do tego przewaga mobilności, nasz chłopak powinien być szybszy, w ATT z Diamentem Mati sparował 50 rund po 5 minut, widocznie mocno uwierzył w stójkę, mam nadzieję, że tam rzeczywiście poszedł spory progres. Spróbuję przed czasem, ale to tak bardziej życzeniowo za mniejszą stawkę.
Gamrot KO/TO/DQ @5.00
Michael Page x Maycee Barber @3.10
Venom trochę spóźniony z tym wypadem do
UFC, ale wreszcie jest, postać dobrze znana, świetny gość do oglądania, trochę taka legenda Bellatora, teraz jak PFL ich wchłonęło Anglik ruszył tyłek wyżej, tylko już 36 lat więc w 77 raczej dywizji nie zwojuje. Natomiast przeciwnik na debiut raczej powinien mu leżeć, Hollanda też dobrze się ogląda, daje fajne walki, dobry stójkowicz, tutaj obaj dość podobne warunki fizycznie, identyczny wzrost, 4cm lepszy zasięg Kevina, ale uważam, że Page raczej będzie przeważał technicznie i mimo wszystko jeśli chodzi o szybkość i timing, Holland niby mógłby iść po zapasy, tylko, że on taki papierowy zapaśnik, sam nie umie dobrze obalać i iść w parter, jak już mierzył się z kimś, kto ma jakiekolwiek pojęcie o ofensywnych zapasach, to sam zostawał przeleżany w parterze, a TDD Venoma jest niezłe, na Amerykanina powinno wystarczy.
Barber dorzucę, kiedyś po niej jechałem, ponieważ kilka lat temu w walce z Maverick poszedł oczywisty wałek i powinna przegrać tamto starcie, ale tutaj trzeba przyznać, że z tych młodych zawodniczek, to Barber czy Blanchfield zrobiły mega postępy w ostatnich latach. Barber dobra stójka, do tego jak na zmywarki, to ma siłę ciosu, potrafi usadzić przeciwniczkę, tutaj myślę, że też będzie przeważała, do tego w tej dywizji jest fizycznie bardzo mocno na tle przeciwniczek, jak się uda obalić, to może nawet ubić Chookagian przez gnp.
Petr Yan @1.80
Zatrzymała się kariera ruska od oskarowego występu Sterlinga, 1:4 ostatnie walki, tylko, że tak, Merab zajechał go zapaśniczo, tam przecież rekord obaleń wpadł, Merab obalał, Yan szybko wstawał, ale zaraz znowu leżał i tak w kółko, nie dał rady z presją zapaśniczą Gruzina, zaś Sterling czy O'malley mieli nad nim sporą przewagę zasięgu i ciężko mu było walczyć w swoim stylu, obaj wyżsi od ruska o głowę i 10-12 cm przewagi zasięgu, chociaż osobiście uważam, że akurat w tej walce z Suga, to przekręcili Petra na kartach. Jutro przeciwnik, który na pewno powinien mu znacznie bardziej leżeć stylistycznie, a styl robi walkę jak to się mówi, identyczne warunki fizyczne, a Yan jest technicznie lepszy, bardziej przekrojowy, Yadong nie grozi też zapasami, tutaj to nawet rusek może próbować mieszać płaszczyzny jak w walce z O'malleyem.
Michel Pereira sub @6.50
Mimo całej sympatii do Michała, to tutaj grzech nie spróbować takiego kursy na poddanie, Oleksiejczuk w parterze jest fatalny, no nie ma tam nic do zaoferowania, 6 przegranych w karierze, 4x przez suba. Pereira na pewno dobrze się przygotował, widzi pewnie, to co widzi każdy, całkiem niedawno Borralho całkowicie zdominował Michała w parterze i poddał, tutaj może być podobnie, o ile Pereira nie wymyśli sobie dawania wojny w stójce, a uważam, że nie powinien, Husarz jest groźny na nogach, twardy i z solidnym ciosem, tutaj to naprawdę jeśli naroźnik brazola nie ustawił gameplanu na parter i BJJ, to są idiotami. Czysto na wygraną Brazylijczyka tego nie pogram, Pereira szczęka podejrzana, Michał solidne uderzenie, ale taki kurs na poddanie trzeba próbować.