Obiecałem sobie, że będę w tym tygodniu wrzucał porządnie przeanalizowane walki.
A więc zaczynam:
Jorge Santiago(23-8-0) vs Brian Stann(10-3-0)
Typ:2
Kurs:1.714
Stawka: 6/10
Bukmacher:5dimes.com
Zaczne od Briana Stanna. Wzrost 186cm, 7 wygranych przez (t)ko, 1 przez submission oraz 2 przez decyzję. Przegrana przez (t)ko, submission i decyzje. Z ostatnich 5 walk tylko jedna przegrana! 7 wygranych przez tko o czymś świadczy. W ostatniej walce z Chrisem Lebenem dobrze bronił się przed próbami sprowadzeń, a na dokładke znokautował Leben’a w pierwszej rundzie. Moim zdaniem jest to zawodnik, który cały czas się rozwija. Od czasu walki z Massenzio na pewno poprawił obrone przed obaleniami. Chociaż jest strikerem całkiem nieźle radzi sobie w parterze. Leżąc na plecach potrafi obijać oponenta łokciami oraz uciekać do stójki, natomiast będąc z góry agresywnie, efektownie i efektywnie obija przeciwnika i wykorzystuje sytuacje. Nie są mu też obce techniki bjj-próba odwróconego trójkąta w walce z Massenzio oraz udany trójkąt w trzeciej rundzie. Walki z Philem Devisem nie znalazłem i nie widziałem, ale przegrać z mistrzem zapasów z takimi warunkami fizycznymi przez decyzję(bedac strikerem) to żaden wstyd! Podsumowując Stann daje ciekawe i agresywne walki. Nie kuleje u niego kondycja- potrafi przyspieszyć w ostatniej rundzie co daje mu przewage.
Jorge Santiago. Wzrost 186cm,, 9 wygranych przez (t)ko, 12 submission oraz 2 decyzją. Przegrane 5 t(ko), 3 decyzje. Widać, że był cześciej nokautowany niż Stann. Na ostanich 12 walk wygrał 11! Nastomiast należy podkreślić, że te 12 walki nie było toczone w
UFC co moim zdaniem ma kolosalne znaczenie. Ostatnio walkę stoczył w
UFC 12/13/2006, która przegrał przez KO z Alan Belcher . Wcześniejsza walka z 8/17/2006 z Chrisem Lebenem też przegrana przez KO. Natomiast udało mu się wygrać swoją pierwszą walkę w
UFC z Justin Levens . Jak widać nie wiodło mu się świetnie. Jorge nie ma żelaznej szczęki, natomiast dysponuje całkiem przyzwoitymi umiejętnościami bjj. W ostatniej walce z Kazuo Misaki próbował boksować, był stroną, która szła do przodu. W walce z Stannem na pewno tak nie będzie. Stann jest silniejszy fizycznie, będzie parł do przodu i jeżeli Santiago wda się z nim w
boks nie ma najmniejszych szans! Tak naprawde Santiago przegrywał fizycznością z Kazuo. Myślę, że siła Stanna, jego fizyczność będą kartą przetargową. Do tego walka odbywa się w
USA.
Ciekawe czy ktoś przeczyta całość
Jutro następna analiza z mojej strony
PS. Widze Salonowiec, że mnie wyprzedziłeś, ale przynajmniej dwie niezależne opinie zgadzające się ze sobą ????
Co do walki Nelson-Mir, chyba postawię na Mir’a ‘ ale musze to jeszcze przeanalizować. Cos czuje, że ta walka będzie wyglądać jak z Dos Santosem. Co do Struve- to raczej na niego postawie.
Edit
oprawione-wdarł się błąd merytoryczny.