Piłka nożna:
Bayern Monachium- Chelsea Londyn
kto więcej rzutów rożnych: 1 (-3)
kurs: 2,2
Bukmacher: bet365
ANALIZA. Witam, (na samym początku zaznaczam, że typ mój popieram analizą gry Bayernu i głównie na tej ekipie się skupie) dzisiaj postanowiłem ruszyć największą niewiadomą tego wieczoru, a mianowicie FC Chelsea vs Bayern Monachium. Dużo zostało napisane o tym spotkaniu w tym miejscu:
http://forum.bukmacherskie.com/f21/uefa-super-cup-bayern-monachium-chelsea-londyn-30-08-2013-praga-95806.html. z postów użytkowników forum wynika, że grają na Chelsea bo Monachijczycy są bez formy a kurs tylko zachęca. Pisałem robiąc analizy Bayernu w tym sezonie w meczach ligowych, że coś nie działa, że Bayern gra dużo piłką, a z tej gry niewiele wynika, grają w chodzonego bo tak właśnie jest, ale jak we wtorek dostali gola w 85 minucie to mieli 2 okazje do objęcia prowadzenia no i wcześniej przystanie 1-0 zlekceważenie rywala (3x sam na sam w okresie 2 minut i ani jednej sytuacji nie wykorzystali). Bayern ma zacząć w optymalnym dla siebie składzie, bo prawdopodobnie nawet z Bastim na defensywnym, (chociaż decyzja nie zapadła w 100%) i PEP już dzisiaj nie będzie kombinował z ustawieniem zawodników na innej pozycji (Lahm w ostatnim spotkaniu po zejściu Szwaniego grał na defensywnym a Shaqiri gdy pojawił się Robben grał na środku razem z Kroosem). Takie ustawienie sprawiło, że zawodnicy się gubili, nie trzymali pozycji i z tego wg mnie wynikła ta kontra, która zabrała Bawarczykom zwycięstwo w ostatnim meczu ligowym.
Link z oficjalnej strony Bayernu z przewidywanym składem:
http://www.bayern.munchen.pl/art/show/zapowied-fc-bayern-vs-chelsea-londyn/12789
Tyle słowem wstępu, teraz do meritum: Bayern wyjdzie swym optymalnym składem i podejrzewam, że PEP nie będzie kombinował, nie będzie wymagał „gry barcelońskiej” tylko pozwoli Bayernowi grać swoje co grali z Joepem, bynajmniej ja widzę taką grę. Bayern to klub, gdzie trener ma wolną rękę co do transferów i stylu gry, ale jak każdy pracownik rozliczany jest z wyników i zarząd FCB mając za sobą taki sezon wymagają od swych zawodników zdobycie superpucharu europy- jedyny puchar europejski niezdobyty przez gwiazdę południa. Dlatego podejrzewam, że jak Bayern by grał tak jak grali w lidze i tego nie wygrali to fala krytyki spadłą by na PEPE, więc podejrzewam grę z polotem z dużym wykorzystaniem skrzydeł, a tam po jednej stronie nie byle kto, bo najlepszy zawodnik globu a po drugiej Robben- szybki, zwinny, z ułożoną silną lewą nogą i przede wszystkim już nie egoista (powiedzmy). Do tego boczni obrońcy, Alaba i Lahm, którzy wzmacniają boczne sektory boiska. W Środku boiska Muller i Kroos, zawodnicy bardzo bramkostrzelni, którzy potrafią uderzyć z dystansu- zwłaszcza ten drugi, za nimi mózg zespołu- Schweinsteiger (bo podejrzewam, że zagra). Do tego w środku Boateng i Dante, bo takiej dwójki środkowych obrońców się spodziewam. Czyli Bayern sprzed sezonu, a tam przypomnijmy sobie ile rogów potrafili wykręcić w meczu, jak grali, opierali atakna skrzydłach i albo rajdy w pole karne przez francuza bądź holendra albo bezpośrednie wrzutki na Mandzukića, a taki styl gry wpływa na dużą ilość rogów- dośrodkowania wybijają obrońcy na róg, po samotnych akcjach z boku boiska również przerywanie akcji wybijaniem piłki za linię końcową no i jeszcze ten niesamowity Cech w bramce, który może nie da się tak szybko zaskoczyć, ale każdej piłki postrzałach nie złapie i też parę razy przyczyni się do rogów. A wracając do dośrodkowań to takich spodziewam się często- mając taką głowę w polu karnym rywala jaką ma Chorwat to trzeba to wykorzystać.
Na koniec kilka słów o Chelsea, po tym jak grali z MU to była rozsądna gra oparta przede wszystkim na trzymaniu korzystnego wyniku od tyłu, a gdy bramka Cecha była bezpieczna próbowali atakować, ale głównie zależało im na niestraceniu gola. Dzisiaj podejrzewam podobnego stylu gry, a im więcej niebieskich będzie pod swoją bramką tym prawdopodobieństwo rogów wzrasta, natomiast Bayern jest ekipą, która nie często daje rogi rywalom (a zwłaszcza będą unikać rogów przeciwko niebieskim- co prawda Drogby już nie ma, ale Monachijczycy w poprzednim sezonie tracili sporo bramek z rogów, więc tego będą unikać) a Chelsea nie jest drużyną, która dużo rożnych zdobywa.
Osobiście mam nadzieję, że trofeum powędruje do Monachium i daję 60% szans Bayernowi, ale na to, że wygra w rogach 100% a że więcej niż 3 to 90%
Ale jak będzie okaże się za kilka godzin
(to moja pierwsza taka dłuuuuuuuuga analiza- oby była owocna i wam pomogła w jakikolwiek sposób)
POWODZENIA i POZDRAWIAM
120