Dyscyplina: WTA - SINGIEL: Paris (Francja), twarda (w hali)
Spotkanie: Svitolina E. (Ukr) - Voskoboeva G. (Kaz)
Typ: 1
Kurs: 1.89
Bukmacher: Pinnacle Sports
Analiza:
Na wstępie bardzo chciałbym przeprosić za typ skierowany na Szwajcarkę Voegele, która dzisiaj po prostu zawiodła na całej linii. Oglądałem całe spotkanie, pierwszy set kontrolowany przez Voegele i wygrany 7:5, byłem spokojny o wynik w 2 secie, ponieważ grała dobrze, mając przełamanie na swoim koncie i nagle, zawodniczka, która rozgrywa ostatnio bardzo fajne mecze, zupełnie się posypała i przegrała seta w tym samym stosunku. w decydującym secie działo się wszystko, najpierw Kazaszka wykorzystała słabość rywalki, i prowadziła juz 5:2, Stefanii odrobiła nawet stratę i przy stanie 5:5 miałą 4 break pointy(Kazaszka rzucała już rakieta, popełniała głupie błędy) i ich nie wykorzystała, co później się zemściło i przegrała całe spotkanie po tiebreaku na własne życzenie. Strasznie się zawiodłem na Stefanii i dziwie się, że ta zawodniczka zajmuję miejsce w czołowej 50
WTA.
Ale próbuję dalej, bo zła seria w końcu się musi skończyć. Obiecałem sobie, że jak pojawią się kursy na spotkanie Ukrainki właśnie z Kazaszką i kurs będzie wynosił na Svitolinę w granicach 1.70 to uderzę w tym kierunku. Młoda Ukrainka, zaledwie 20 letnia w tamtym sezonie wkroczyła do czołowej 50 rankingu
WTA, był to przełomowy sezon w Jej wykonaniu, gdzie rozgrywała kilka fajnych spotkań. Ten sezon też rozpoczęty w dobrym stylu, w AO dotarła do 3 rundy i przegrała tam z nieobliczalną Stephens, w Paryżu w 1 rundzie pokonała wyżej notowaną Vinci. Włoszka na początku sezonu jest bez formy, jednak to nie zmienia faktu, że Ukrainka rozegrała bardzo fajny mecz i przeszła do kolejnej rundy. Teraz zagra z Voskoboevą, którą miałem okazję dzisiaj oglądać. Gra bez rewelacji, proste błędy, słabiutki 2 serwis, który Ukrainka będzie bezwzględnie wykorzystywała, kończąc returnami. Dzisiaj Voegele popełniała sporo niewymuszonych błędów, sporo returnów zepsutych i to przyczyniło się do porażki. Na plus trzeba zaznaczyć dobrą grę Voskoboevej przy siatce oraz dobrej grze w obronie. Jednak to jutro może być za mało na Svitoline. Dodatkowym faktem, który skłonił Mnie do gry na Ukrainkę jest fakt, że Kazaszka 2 swoje ostatnie spotkania kończyła po prawie 3 godzinnej batalii, z Pliskovą w eliminacjach 2.32 i dzisiaj 2.52. Na pewno będzie to jutro odczuwała w nogach,a będzie to już jej 5 spotkanie w Paryżu. Ogólnie, Svitolina gra ostatnio dobrze, będzie to jej 2 pojedynek w Paryżu, o zmęczeniu nie ma nawet mowy, myślę, że będzie miała jutro sporo szans na przełamanie, bo serwis rywalki nie wygląda najlepiej, a sama dzisiaj pokazała, że jest w dobrej formie pokonując Włoszkę Vinci. Jedyne czego się obawiam to presji, jaka będzie ciążyć na Ukraince, bo jest niespełna 20 letnią zawodniczką, mało doświadczoną, i gra w Paryżu pierwszy raz, jednak w tej fazie turnieju nie powinno być to widoczne. Stawiam na Ukrainkę, a kurs zachęca do ryzyka. Oby ten pojedynek był moją reaktywacją. GL