Dyscyplina:
Piłka Nożna - Europa,
Liga Mistrzów
Godzina: 20:15
Spotkanie: BSC Young Boys Berno - Szahtar Donieck
Typ: obydwie drużyny strzelą gola i pow. 3,5 gola
Kurs: 2.65
Bukmacher: Betano
Analiza:
Witam wszystkich! Dwa moje pierwsze typy miesiąca weszły bardzo łatwo i szybko, więc na dzisiaj mam również interesującą propozycję dla Was. Szkoda, że tak mało osób korzysta z oferowanych przeze mnie rozwiązań, gdyż staram się za każdym razem umieszczać bardzo dokładne analizy, a wcale nie otrzymuję dużo punktów reputacji. W każdym razie wierzę, że dzisiejszy typ będzie także trafny! Zapraszam do analizy! Po pierwsze, chciałbym podkreślić, że w meczu biorą udział zespoły usposobione wybitnie ofensywnie. Świadczą o tym przede wszystkim rezultaty jakimi kończą się zazwyczaj Ich spotkania. Naprawdę rzadko zdarza się by w meczach z Ich udziałem padały mniej jak 3 gole, a nierzadko jest ich więcej. Zatem pozwolę sobie podać wyniki dziewięciu domowych ostatnich meczów ligowych dzisiejszych gospodarzy jeśli chodzi o sezon poprzedni. Prezentują się one następująco: 1-1, 2-1, 5-2, 3-2, 7-0, 5-4, 3-0, 3-1, 2-3. Jak widzimy tylko 1 raz padły 2 gole, w pozostałych pojedynkach było ich co najmniej 3, a najczęściej chociaż 4. Co więcej, naprawdę sporadycznie drużyna Young Boys Berno grała na 0 z tyłu. Właśnie ze względu na to, że z reguły gra bardzo ofensywnie, traci sporo bramek. Tylko trochę lepiej w defensywie to wyglądało w trakcie okresu przygotowawczego przed obecnymi rozgrywkami kiedy piłkarze tej ekipy rozegrali 6 sparingów. Kończyły się one następującymi rezultatami: 0-0, 3-1, 2-1, 3-3, 3-1, 1-1. Szczególnie remis 3-3 z Borussią Monchengladbach robi wrażenie, gdyż nie jest to przecież zespół słaby. Po okresie przygotowawczym ekipa dzisiejszych gospodarzy rozegrała tylko 1 spotkanie ligowe na własnym obiekcie, które przegrała sensacyjnie 1-2 z Lugano (mecz odbył się kilka dni temu, więc można stwierdzić, że piłkarze oszczędzali się na mecz dzisiejszy, a więc wierzą w awans). Z kolei drużyna Szahtaru Donieck choć na wyjeździe gra mniej skutecznie jak na własnym boisku to Jej wyniki z ostatnich ośmiu meczów w delegacji przedstawiają się następująco: 0-4, 4-1, 0-3, 3-3, 1-1, 1-1, 1-2, 0-2. Jak widzimy rezultaty, które padały zazwyczaj były wysokie, rzadko zdarzało się by Szahtar Donieck nie strzelił chociaż 2 goli i nie stracił choć 1 bramki. To dobry znak przed meczem dzisiejszym. Po zakończeniu poprzedniego sezonu ekipa ta rozegrała 5 meczów towarzyskich. Ich wyniki to: 1-4, 0-2, 2-0, 2-2, 3-1. Szczególnie dwubramkowy remis z Club Brugge oraz wynik ostatniego sparingu z duńskim Nordsjaelland robi wrażenie, gdyż są to ekipy będące mniej więcej na tym samym poziomie co Young Boys Berno, a mimo to potrafiły strzelać gole ukraińskiej ekipie. Po okresie przygotowawczym Szahtar rozegrał tylko jedno spotkanie wyjazdowe w swojej
ekstraklasie i wygrał je aż 1-4. To dobry prognostyk przed meczem dzisiejszym. Patrząc na podane przeze mnie wyniki można stwierdzić, że obydwie jedenastki grają ofensywnie. Dużo strzelają, ale także tracą co sprawia, że proponowany typ wydaje się być interesujący. Po drugie, warto wspomnieć o tym, że pierwszy mecz w Doniecku zakończył się rezultatem 2-0 dla Szahtaru co powoduje, że dzisiaj wcale nie musi za wszelką cenę atakować. Jednak jest to zbyt doświadczona drużyna by grać na 0-0, gdyż nie od dzisiaj wiadomo, że najlepszą obroną jest atak. Z kolei ekipa ze Szwajcarii będzie musiała zagrać o wiele odważniej jak tydzień temu, ponieważ bez strzelonych goli Jej odpadnięcie z eliminacji stanie się faktem. Ze względu na to, że oba zespoły grają ofensywnie, również dzisiaj nie powinniśmy być świadkami zmiany tej strategii. Po trzecie, drużyna helwecka grać będzie na swoim stadionie, na którym nie raz pokazywała, że potrafi przeciwstawić się teoretycznie silniejszemu rywalowi. Tak było chociażby w spotkaniu z 22 maja kiedy odbył się mecz z Fc Basel. Choć gospodarze polegli to wynik 2-3 wskazuje, że drużyna dąży do stwarzania sobie coraz to kolejnych okazji do strzelenia gola. Właśnie takiej percepcji gry należy spodziewać się dzisiaj. Już nie raz byliśmy świadkami jak dwubramkowa strata z pierwszego meczu została odrobiona, a piłkarze z Berna doskonale zdają sobie z tego sprawę. Owszem, Szahtar to bardzo silny zespół, jednak pamiętajmy, że to
Liga Mistrzów. Każda ekipa chce zagrać w fazie grupowej, a Szahtar gra w niej niemal co sezon. Właśnie ze względu na to, że w pierwszym meczu zwyciężył, dzisiaj pozwoli przeciwnikom na więcej, a Young Boys Berno na pewno zrobi wszystko by to wykorzystać. Gole z obydwu stron są zatem bardzo możliwe. Po czwarte, chyba nikomu nie trzeba tłumaczyć jakim potencjałem ofensywnym dysponuje zespół ukraiński. To piłkarze grający ze sobą od lat, a za strzelanie goli odpowiadają głównie Brazylijczycy. I tak warto wyróżnić pomocnika grającego w zespole od 3 lat, w samym poprzednim sezonie ligowym Marlos strzelił 8 bramek. Z kolei napastnik Taison gra w klubie już szósty sezon, a w poprzednim sezonie w samej lidze strzelił 6 bramek. Jak do tej dwójki dodamy takie nazwiska jak: Bernard, Fred, Ismaily, Dentinho czy naturalizowany Chorwat - Eduardo, to przekonamy się, że to zespół niezwykle groźny, stwarzający niemal w każdym meczu dużo okazji podbramkowych. Ponadto zawodnicy Ci grają ze sobą od wielu lat, więc są zgrani i rozumieją się bez słów. Dzisiaj jednak przystępują do spotkania z dwubramkową zaliczką i nie wydaje mi się, by nie popełnili żadnego błędu zwłaszcza, że grają na wyjeździe. Zapowiada nam się naprawdę ciekawy mecz! Po piąte, drużyna Young Boys Berno także posiada piłkarzy solidnych. W Szwajcarii w poprzednim sezonie pod względem strzelonych goli na własnym boisku zajęli zdecydowanie pierwsze miejsce w lidze. Zdobyli ich aż 50 w 18 spotkaniach co daje średnio 3 gole na 1 mecz. To naprawdę fenomenalne statystyki, w zestawieniu wyprzedzili nawet mistrza kraju z Bazylei o 6 bramek. W oczy, mówiąc potocznie, rzucają się jednak też gole stracone, a było ich 24, więc nie trudno się domyślić, że defensywa zespołu nie jest tak jednolita jakby chcieli tego kibice. Zdecydowanie największą gwiazdą drużyny jest doświadczony, francuski napastnik, były gracz PSG czy Bordeaux - Guillaume Hoarau, który w samej lidze w poprzednim sezonie zdobył 18 goli i zaliczył 9 asyst. Jak widać ten 32-letni zawodnik nie zapomniał jak się strzela! W kreowaniu akcji ofensywnych wspiera Go pomocnik również z Francji - Yoric Ravet, który w poprzednim sezonie strzelił 13 goli i zaliczył aż 17 asyst. To naprawdę świetne statystyki. Jednak to nie koniec, gdyż warto także wyróżnić drugiego napastnika, a jest Nim Szwed Alexander Gerndt, który w poprzednim sezonie w samej lidze zdobył 12 bramek i zaliczył 5 asyst. Jak widać, w drużynie nie strzela tylko jedna osoba, a jest ich kilka. Nie wymieniam wszystkich piłkarzy, a uwierzcie, że są także inni, dzięki którym udało się zdobyć wicemistrzostwo Szwajcarii. Patrząc zatem na potencjał tej ekipy można stwierdzić, że gole w meczu dzisiejszym powinny paść, gdyż w drużynie został cały tercet, który z pewnością jest w stanie coś strzelić. Po szóste, pewnie niektórzy zastanawiają się z jakiego powodu wybrałem akurat właśnie taki typ, a nie np. same 4 gole w meczu lub dwubramkowe zwycięstwo Szahtaru. Otóż, w tym momencie warto odwołać się do meczu pierwszego między zespołami. Padł wynik 2-0 dla Ukraińców, jednak należy pamiętać, że od 55 minuty goście grali w osłabieniu, a mimo to nie przegrali zdecydowanie. To oznacza, że nie są wcale słabą ekipą, a nie chcieli przegrać wysoko by nie stracić szansy na awans, który według mnie pozostał sprawą otwartą. Dlatego też wydaje mi się, że czeka nas otwarty mecz. Jeśli Young Boys Berno mają dzisiaj odpaść to po walce, po strzelonym chociaż jednym golu, by piłkarze mogli z podniesioną głową zejść z boiska. Tylko wtedy kibice to docenią i będą dumni ze swoich ulubieńców. Z innych typów proponuję również typ, że obie strzelą. Kurs na te zdarzenie wynosi na betano tylko @1.55, więc sami widzicie, że szansa na powodzenie jest naprawdę duża. Innym ciekawym typem jest typ, że obydwie strzelą, w meczu padnie przynajmniej 3 bramki (@1.85). Mam nadzieję, że moja analiza komuś pomoże w podjęciu decyzji. Ja ze swojej strony życzę Wam powodzenia! Hej
100