Dyscyplina.
Tenis,
ATP Dubai Duty Free Tennis Championships - Dubai
Spotkanie. Dmitry Tursunov vs. Tomas Berdych
Typ. Dmitry Tursunov (+1.5 Sets)
Kurs. 3.53
Bukmacher. Pinnacle Sports
W dzisiejszych ćwierćfinałach turnieju w Dubaju nie trudno wskazać faworytów do zwycięstwa. Ja jednak uważam, że niektórzy z tych murowanych faworytów wcale łatwej przeprawy w ćwierćfinale nie będą mieli jakby to wskazywały kursy wystawione przez buców.
Postanowiłem przyjrzeć się spotkaniu Dmitry Tursunov vs. Tomas Berdych. W bezpośredniej rywalizacji grali ze sobą 7-krotnie, statystyki te nie są jednak korzystne dla Rosjanina, który wygrał raptem raz, a sześć razy musiał uznać wyższość Czecha. W tych szczęściu spotkaniach Berdych wygrał 3 razy bez straty seta m.in. ostatnio w Marsylii dość znacząco 62 61. Dziś spodziewam się nieco bardziej wyrównanego spotkania i liczę na to, że przynajmniej jednego seta Tursunov będzie wstanie ugrać.
Dimitry bowiem w Marsylii prezentował się naprawdę nieźle, porażka z Berdychem miała miejsce dopiero w półfinale, wcześniej potrafił pokonać Tipsarevica czy Mullera. W Dubaju jak na razie rozegrał dwa 3-setowe pojedynki zakończone zwycięstwami nad Hajkiem i Llodrą. Szczególnie zwycięstwo nad Francuzem jest sporym zaskoczeniem, bowiem wydawało się, że turniej w Marsylii mógł być odosobniony w poczynaniach Tursunova ale jak wczoraj mogliśmy się przekonać Rosjanin wciąż prezentuje dobrą formę z Marsylii i również w Dubaju może być groźny, dlatego nie spodziewam się łatwego zwycięstwa Berdycha. Bardycha, który w Marsylii oprócz okazałego zwycięstwa nad Tursunovem nie miał tak dobrych wyników. Wygrał bowiem dwa mecze w 3-setach z Janowiczem i Gulbisem oraz przegrał z Tsongą, W Dubaju jak na razie wygrał z Ramem i Kamke ale myślę, że dopiero dziś będzie dla niego pierwszy poważny mecz na tym turnieju. Zauważyłem również, że Berdych ma ostatnio problemy z rywalami, którzy potrafią bardzo dobrze serwować i tym samym odrzucać od siatki Czecha. Tursunov musi więc naprawdę zagrać dobrze jeśli chodzi o swój serwis, a jak wiemy po poprzednich spotkaniach stać Rosjanina na to. Mój typ to zwycięstwo Czecha ale po trudnym i ciężkim meczu rozstrzygniętym w 3 setach.

100