Dyscyplina: EURO 2012
Spotkanie:
Portugalia -
Hiszpania
Typ:
Portugalia powyżej 39,43 % posiadania
Kurs: 1.75
Bukmacher: expekt
Analiza: Może i faworytem jest reprezentacji Hiszpanii, ale na pewno nie skreślałbym drużyny Portugalii, która szczerze mówiąc bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła. Nie spodziewałem, że Portugalczycy będą w stanie zajść aż tak daleko, tym bardziej, że na podobnych turniejach trochę zawodzili kibiców. Ale najważniejsze jest to, że drużyna Bento z meczu na mecz się rozkręca i przede wszystkim Ronaldo zaczął rozgrywać świetne zawody.
Hiszpania zaś gra w kółko tak samo, czyli ich gra polega na rozgrywaniu i wymienianiu pomiędzy sobą setek podań w środku pola. Oczywiście wszystko przekłada się na ich wysokie posiadanie piłki, ale nie uważam, żeby La Roja kompletnie zdominowała Portugalczyków. Podopieczni del Bosque nie są drużyną niepokonaną, dwa czy trzy lata temu nie było na nich bata, jednak teraz ich styl gry jest do pokonania, a wydaję mi się, że Portugalczyków stać na zwycięstwo lub chociażby remis. Włosi udowodnili w meczu z Hiszpanami, że mogą uzyskać korzystny rezultat i nawet wygrać gdyby nie "świetny" Balotelli. Oczywiście mieli też trochę szczęścia, ale mając w składzie Buffona można być spokojny o tyły.
Hiszpania notuje średnio 60 % posiadania, z Włochami 60, Irlandią 66 no i Francją jedynie 55.
Portugalia liczy sobie praktycznie zawsze gorsze posiadanie od rywala, jednak nie są oni na straconej pozycji w tym aspekcie. Na dodatek nigdy nie zanotowali gorszego wyniku niż 40 % na tym Mistrzostwach, więc pomimo koncepcji gry Hiszpanii nie sądzę, żeby byli w stanie tak przycisnąć takich graczy jak Ronaldo, Nani czy Moutinho, którzy grają na wysokim poziomie. Z Niemcami zespół Bento zaprezentował się bardzo odważnie w ataku, a przecież nasi zachodni sąsiedzi są głównymi kandydatami do wygrania turnieju i na pewno nie odstają umiejętnościami od Hiszpanii.
Portugalia bardzo dojrzała jako zespół i jeśli chcą coś ugrać w dzisiejszym meczu, muszą zaatakować i nie grać jedynie z kontry. Może i drużyna Hiszpanii zna Ronaldo, ale Portugalczyk równie dobrze zna swoich rywali z drużyny, więc jestem pewien, że znajdzie odpowiedni sposób, by przełamać defensywę przeciwnika. Z kolei w drużynie Portugalii jest jeszcze Nani, który również potrafi w pojedynkę zdobyć bramkę, Coentrão szarżujący po lewej stronie czy Moutinho, który rozgrywa naprawdę dobry turniej. Tak jak wcześniej powiedziałem, gra Portugalczyków będzie dużo zależała od występu Ronaldo, defensywa La Furii na pewno będzie na to przygotowana i dlatego też najdroższy piłkarz na świecie musi otrzymać wsparcie ze strony swoich kolegów z zespołu.
Hiszpania lubi utrzymywać się przy piłce, lecz jestem pewien, że Bento znajdzie sposób na swojego rywala i nie da mu dużej przestrzeni do rozgrywania, bo w innym przypadku mogą zostać skarceni przez zespół del Bosque.
Portugalia dysponuje dobrymi zawodnikami w środku pola i myślę, że nie są na straconej pozycji. Spodziewam się zaciętego spotkania i mam nadzieję, że nie jedynie jednostronnego.
75