Dyscyplina:
Tenis
Spotkanie: Jerzy Janowicz vs Radek Stepanek
Typ: Pierwszy set Dokładny wynik 7-6
Kurs: 6,50
Buk: Bet365
Data/godzina rozpoczęcia: 26.06.2013/12-30
Analiza:
Za około dwie godziny na kort 12 wyjdą wyżej wymienieni zawodnicy. Tegoroczny Wimbledon jest bardzo udany jak na razie dla Polaków, gdyż każdy z nich (Janowicz, Kubot, Przysiężny) awansowali do drugiej rundy jak również dla Polek (siostry Radwańskie) awansowały do kolejnej rundy. Wracając już bezpośrednio do spotkania analizowanego przeze mnie, faworytem zdaje się być Polak. Bukmacherzy stawiają go w roli faworytów. Janowicz w spotkaniu pierwszej rundy z Kyle Edmund wygrał 3-0. Spotkanie trwało 83 minuty, ani razu Jerzy nie został przełamany, w ważnych momentach potrafił utrzymać serwis, gdyż sprawą oczywistą jest fakt, iż dla JJ serwis jest mocną stroną. Polak tak mówił po starciu z poprzednim rywalem: ,,Nie ma dla mnie znaczenia, czy zaczynam grę w turnieju po przejściu eliminacji, czy też jako rozstawiony gracz. Nie czuję jakiejś szczególnej presji z tego powodu, ani presji wynikającej z tego, że bronię tu sporo punktów za ubiegłoroczny występ. Gorszą sprawą jest wyjście na kort przeciwko komuś, kogo się nie zna i nie wiadomo czego się po nim spodziewać, tak jak chociażby w poniedziałek. Taka sytuacja jest zawsze mało komfortowa, ale już na rozgrzewce zauważyłem, że mój rywal ma dość duży zamach przy forhendzie, więc starałem się grać bardzo płasko i szybko, niskie piłki. Widać było, że miał z tym problem i często się spóźniał przy tym uderzeniu. Starałem się to jak najczęściej wykorzystywać''. Radek Stepanek jest doświadczonym, 34-letnim czeskim tenisistą, odnosił zarówno sukcesy w grze singlowej, jak również i deblowej. Słynie z gry ofensywnej, jednak czasami wywołuje sporo zamieszenia swoim zachowanie, co również czasami można powiedzieć o Polaku. Stepanek lubi grać na trawie, w pierwszej rundzie pokonał Austriaka Reida bez straty seta. Jerzy Janowicz również pozytywnie wypowiada się o swoim najbliższym rywalu. Dostrzega, że ma solidny serwis, świetny wolej, doskonały slajs. Stepanek również podkreśla atuty Janowicza. Mówi, że pomimo wysokiego wzrostu świetnie porusza się po korcie, dobrze gra zza linii końcowej, jak również podkreśla, że z pewnością mogą często spotykać się przy siatce. Pierwszy set będzie bardzo ważny zarówno dla jednego jak i dla drugiego. Z pewnością priorytetem będzie fakt, aby nie stracić podania. Jeżeli gra tak się potoczy, o zwycięstwie zadecyduje tie-break, który mam nadzieję okaże się zwycięski dla Polaka-powodzenia

100