Dyscyplina: Piłka Nożna - Białoruś, Liga Najwyższa
Godzina: 17:00
Spotkanie: FK Smolewicze - Dinamo Mińsk
Typ: wygra Mińsk do zera
Kurs: 2,70
Bukmacher: Betclic
Analiza:
Gospodarz to jeden z trójki beniaminków, choć nie po raz pierwszy gra w tej klasie rozgrywkowej.
Dinamo to potencjalnie 4 zespół ligi.
Smolewicze bez wątpienia w tym sezonie będą walczyć o utrzymanie się w lidze, a
Dinamo, jeśli się wreszcie trwale przebudzi, to będzie grać o najwyższe cele. Po 5 rundach
Smolewicze pokazały skuteczną grę w defensywie, ale w ofensywie bardzo mały potencjał. Również w zeszłym sezonie, na zapleczu Najwyższej Ligi doskonale radzili sobie w defensywie, ale wtedy strzelali wiele bramek. Dość powiedzieć, że obecnie w 5 meczach oddali 42 strzały na bramkę rywali, w tym 8 celnych i zdobyli raptem 2 gole, w tym 1 gol z karnego.
Łatwo wyliczyć, że średnio na mecz oddają 1,6 celnego strzału! Dinamo to ofensywnie ustawiona drużyna, umiejąca sobie stwarzać liczne okazje do zdobycia bramki. Niestety dotąd zagrało dotąd dobry mecz jedynie z Torpedo, a solidny z Niemnem, oba u siebe i dali w nich niewiele szans rywalom na zdobycie bramki. Pozostałe mecze zagrali słabo i przegrali, z rywalami niewysokiej jakości: u siebie 0:1 z Rukhem Brest, beniaminkiem, a na wyjeździe z Haradzieją, bez większego potencjału ofensywnego i z FK Mińsk, w dziwnych derbach, w ktoórych najpierw stracili 3 bramki, potem stopera, a następnie zdobyli 2 bramki.
Od początku października zeszłego roku nie wygrali meczu wyjazdowego, o stawkę albo towarzyskiego: 10 meczy 0-4-6 br. 12:24, w każdym stracili bramkę, a aż w 6 z nich 3-4 gole!
Na co więc liczę w świetle przedstawionych informacji? Oceniłem obie strony tego pojedynku, korzystając z dostępnych informacji i oglądając mecze obu ekip opublikowane na YT. Naprawdę trudno jest mieć wątpliwości, że potencjał piłkarski jest zdecydowanie po stronie gości, którzy nie powinni być tak bezradni w obronie na wyjazdach, jak pokazują statystyki. Mecze z Torpedo (2:0) i Niemnem (2:0) dobitnie to pokazały, że potrafią neutralizować ofensywę rywali.
Zakładam, że rzecz dotąd działa się w maleńkich główkach piłkarzy. Myślę, że drużynie mocno pomoże i odświeży szatnię i umysły graczy właśnie ogłoszona, i wprowadzona, nawet dość uroczyście, zmiana trenera.
Nowy coach to Leonid Kuchuk, mający ponad 60 lat trener białoruski, który większość pracy trenerskiej wykonywał za granicą: Mołdawia, Ukraina,
Rosja. Największe sukcesy odnosił z Sheriffem Tiraspol, nieźle pokazując się w Europie, ale solidne wyniki osiągał też z Lokomotivem Moskwa i Kubaniem Krasnodar, z nimi jednak nie zdobył żadnych trofeów.
Sądzę więc, że w szatni pojawił się autorytet osobowy, na pewno też nadzieja na grę, dla tych, którzy nie grali.
Trzeba bowiem zauważyć, że mimo słabych wyników, poprzedni trener Gurenko prawie nie rotował składem. Powodem zmian w wyjściowej jedenastce były kartki, może urazy, a nie błędy piłkarskie, które przecież były przy takiej liczbie straconych goli na rzecz słabych, bądź przeciętnch rywali. Dodam, że
Kuchuk był zawodnikiem, najpierw napastnikiem, później, przez większość kariery - obrońcą, więc zakładam, że nie zmieni ofensywnego stylu gry Dinama, ale uporządkuje obronę. Prawdopodobnie przejdzie na system 4-3-3, który preferuje. Dotąd Mińsk grał trójką obrońców, co zostawiało najwyraźniej za mało marginesu na błędy.
Moje przekonanie, że zwraca uwagę na defensywę, bierze się nie tylko z przebiegu jego kariery zawodniczej, ale też z faktu, że 41% wszystkich meczy w jego karierze trenerskiej zakończyło się bez straconej bramki jego ekipy. Podaję wyliczenie dokonane na podstawie informacji z portalu transfermarkt. Przed zbliżającym się spotkaniem w żadnej ekipie nie ma odsuniętyc za karki, nie mam za to niestety wiedzy o kontuzjowanych.
Podsumowując: gospodarze to ekipa, która się dobrze broni, ale dotąd pokazuje się miernie w ofensywie. Goście w każdym momencie meczu, nawet grając w "10", co pokazali w 2 spotkaniach, w których stracili zawodnika, są w stanie zepchnąć rywali pod ich pole karne. Najmniej pewnym elementem mojej układanki jest defensywa Dinama, ale mimo ostrzegawczych statystyk, uważam przedstawiony typ za optymalny w tym meczu. Ponieważ jednak widziałem te groźne liczby, pomimo wewnętrznego przekonania o słuszności wyboru beta moderuję stawkę i obniżam ją nieco.
Stawka średnia - 6/10 jednostek.
100