Dyscyplina: Piłka Nożna - Turkmenistan, Najwyższa Liga
Godzina: 15:00
Spotkanie: FK Kuktosh Rudaki - FK Khujand
Typ: FK Kuktosh AH (+0,5)
Kurs: 2,50
Bukmacher: Betclic
Analiza:
Przedstawiam mój dziewiczy typ dla tej ligi.
Ma on podstawową wadę, za jaką uważam brak wiedzy o absencjach w kadrach tych rywali. Tym niemniej odrobinę informacji udało mi się uciułać w internecie. Ponieważ prawdopodobnie wszyscy jesteśmy nowicjuszami w tej lidze podaję krótką charakterystykę obu zespołów.
FK Kuktosh to zespół, który występuje w tej lidze od 2018 r., a został założony w 2011 r. W pierwszym swoim sezonie w Najwyższej Lidze zajął 3. miejsce, w następnym 6. Trenerem jest 41-letni Fuzailow, obywatel Tadżykistanu. Był zawodnikiem do roku 2011, na pozycji prawego obrońcy i zaliczył miedzynarodową karierę na terenie Azji środkowej. Nie mam pewności od kiedy jest szkoleniowcem tego zespołu; portal transfermarkt podaje, że od 1 stycznia 2020, ale oni, tak jak inni, też mają zaledwie szczątkowe dane o tej lidze. Z innych źródeł wynika, że pracuje w tym klubie co najmniej od maja 2019 r.
FK Khujand to zespół założony w 1953 r., a od 2017r. jest drugą siłą tej ligi, zaraz za dominatorem -
Istiqlol. Trenerem Khujand jest Serb, 41-letni Lazarevic, który już od 8 lat pracuje w Azji, w większości w Tadżykistanie.
Statystyki H2H: rozegrano 6 meczy 0-0-6 br. 5:15, w mieście Rudaki 3 0-0-3 br. 3:8 (pierwszy z tych meczy tak naprawdę odbył sie na stadionie neutralnym). Notabene ten mecz, który prezentuję, też odbędzie się na gruncie neutralnym, w Duszanbe
Dlaczego chcę stawiać na outsidera? Powody widzę po obu stronach boiska. Zwraca uwagę brak straconych dotąd w nowym sezonie goli przez drużynę
Kuktosh, co może to być efektem zimowego transferu nowego, podstawowego bramkarza Babaeva. Tu warto zauważyć, że wygrali 3:0 na wyjeździe z Istaravshanem, z którym jesienią polegli z wynikiem dokładnie odwrotnym. Zresztą od tamtej klęski w lidze nie przegrali 5 kolejnych meczy, w 3 notując czyste konto bramkowe. W linii napadu nowym i wartościowym nabytkiem może być 19-letni Edgorov, pozyskany z niższej ligi. Ponieważ inni pozyskani w ostatnim okresie graczy nie są w zasadzie odnotowani w statystykach meczowych, połowa z nich zresztą zdążyła w okienku zimowym przejść do innych klubów, to domyślam się, że trener Fuzailow ułożył już sobie kadrę podczas poprzedniego sezonu, a teraz tylko punktowo wzmocnił. Nie mam wiedzy o absencjach w tej ekipie. Statystyki domowe i wyjazdowe t
ej drużyny pokazują, że w ostatnich miesiącach w domu nie przegrywa 60% spotkań (4-2-4), a na wyjeździe 70% (4-3-3).
Rywale z
Khjuhand mają na tym samym dystansie statystyki domowe 6-3-1, a wyjazdowe 6-0-4. W zespole były duża rotacja w kadrze, dość powiedzieć, że zimą przybyło 11, a odeszło 19 graczy, pojawił sie też nowy trener, którego przedstawiłem wyżej. Na ostatnim treningu domowym przed tym meczem, nie trenował podstawowyy bramkarz Ikramow. Miał zajęcia indywidualne, tak jak jego kolega z obrony 20-letni Bakijew (1/0). Kontuzjowany jest podstawowy stoper Kamroev. W 2 pierwszych meczach zespół nieskutecznie bronił swojej bramki: z 4. w poprzednim sezonie Pomirem wygrali 3:1 na wyjeździe , ale z przedostatnim jesienią Kathlonem przegrali u siebie 2:3. Stracone bramki i porażka u siebie, gdzie nie zwykli przegrywać sugerują słabość na początku sezonu. Zwracam też uwagę na to, że od końca października wygrali ledwie 1 z 4 meczy w lidze, albo 2 z 7 meczy w lidze i pucharze krajowym. Gdyby bramkarz Ikramov nie doszedł do pełnej sprawności, to zastąpi go zapewne 21-letni Barotov, który ma ledwie 183 cm. wzrostu. Bramkarz nr 3 w tym zespole, Khasanov, ma niecałe 18 lat, za to 193 cm wzrostu. Tak czy inaczej widać w defensywie 2 lub 3 potencjalnie słabe punkty.
Podsumowując: są przesłanki, że w meczu będą liczne gole, ale wbrew pozorom nie jest to takie oczywiste, jak sugeruje rynek, a także i to, że więcej ich będzie po stronie
gości. Gdyby się potwierdziło moje podejrzenie, że
Kuktosh zmontował sobie solidny blok obronny, to
Khujand może nawet wrócić do domu bez goli. Oczywiście undera na rynku
gości nie polecam, ale nie będzie on dla mnie szokiem.
Stawkę polecam umiarkowaną, albo niską. Nie tylko dlatego, że liga jest niszowa, nieznana i dostępne są zaledwie skąpe informacje. Widać w obecnym czasie, że sporo jest nieczystego obstawiania na rynku. Wyraźnie gorący kapitał szuka, a może organizuje okazje.
W poniedziałek zwróciłem uwagę na nagły skok kursu w Pinnacle na 2 minuty przed rozpoczęciem meczu, który opisałem w swoim typie. Musiały pójść w ruch grube pieniądze, ciekawe tylko na jakiej podstawie?! A w lidze białoruskiej na 40 rozegranych meczy, w aż 13 wygrywał lub remisował totalny przedmeczowy outsider?!
Tutaj dla siebie wybrałem niską stawkę - 3/10 jednostek.
P.S. Podaję kurs z godziny wysłania mojego kuponu (12:36), obecnie betclic notuje 2,35. Ponieważ musiałem iść do pracy, nie byłem w stanie napisać tego posta wcześniej. Jeśli będzie konieczna korekta moderatora, nie będę protestował.
150