Dyscyplina: Hokej na lodzie/Liiga
Godzina: 17:30
Spotkanie: IFK Helsinki vs Assat
Typ: Iiro Pakarinen strzeli minimum 2 gole
Kurs: 5.75
Bukmacher: Fortuna
Post w dziale: https://forum.bukmacherskie.com/threads/liiga-liga-fińska-2024-2025.172251/#post-7304782
Analiza:
Na chwilę zajrzyjmy do Helsinek, gdzie lider Liiga podejmie Assat.
Hokejowy sezon jest długi i nie ma co się dziwić, że przychodzą momenty kryzysu. Tak jest w przypadku stołecznych. IFK nie może zaliczyć dwóch ostatnich meczów do udanych. Wysokie porażki z KooKoo oraz z KalPa chluby nie przynoszą. Pojawiło się tutaj kilka kontuzji i przede wszystkim brakuje najlepszego strzelca tej kampanii, a więc Iiro Pakarainena.
Napastnik ten doznał drobnego urazu i na dniach powinien wrócić do składu. Ważna jest nieobecność w obronie Petteri Lindbohma i tego zawodnika nie ujrzymy już w obecnych rozgrywkach, bo musiał poddać się operacji barku. To spora strata dla IFK i stołeczni mają nadzieję, że szybko uda się powrócić na zwycięski tor. Niemniej jednak bez kluczowych hokeistów będzie o to trudniej. Czy lider się przełamie?
Asy po blamażu z beniaminkiem z Kiekko-Espoo się podnieśli i wczoraj pokonali HPK na terenie przeciwnika.
Zwycięskiego gola dał naturalnie Lenni Hameenaho i przewaga była świetnie wykorzystana przez dzisiejszych gości. Tak naprawdę Jan-Mikael Jarvinen podał młodemu napastnikowi do pustej bramki i komplet punktów powędrował do przyjezdnych. Tym razem Assat czeka bardziej wymagające zadanie. Grają back-to-back i to z najlepszym zespołem w Liiga.
Tutaj również brakuje kilku zawodników, którzy podnieśliby poziom zespołu. Nie ma Eemila Erholtza (7 goli i 12 asyst), dlatego też Feetu Knihti został przesunięty do pierwszego linku. Olli Palola również doznał urazu. Ofensywa opiera się na doświadczeniu Jana-Mikaela Jarvinena oraz na młodości Lenni Hameenaho. Czy ten duet ponownie ukąsi przeciwnika?
Przed nami rywalizacja dwóch świetnych asystentów Liiga.
Z jednej strony jest Jori Lehtera, który notuje znakomity sezon z 30 kluczowymi podaniami, a z drugiej mamy Jana-Mikaela Jarvinena i center ten popisał się wczoraj dwoma asystami. Myślę, że możemy spodziewać się goli i zdecydowałem się na 2 trafienia najlepszego strzelca Liiga.
Do kadry klubu z Helsinek wraca Iiro Pakarainen i byłoby to spore wzmocnienie lidera.
Czasami oglądam występy gospodarzy i imponować może rozgrywanie PP. Jori Lehtera, Kristian Vesalainen, Luke Martin oraz wcześniej wspomniany Iiro Pakarainen przewagi mają opanowane do perfekcji i liczę, że po dwóch przegranych z rzędu nadejdzie przełamanie na własnej tafli. Assat na wyjazdach nie radzi sobie najlepiej i średnia traconych bramek przez ten zespół w delegacjach to 3.5.
Tak jak pisałem wyżej jestem zdania, że dla lidera Liiga teraz nadchodzi dobry moment na przełamanie. Nie ma wątpliwości, że IFK ma najlepszą ofensywę w stawce.
Do tej pory zespół ten zdobył 79 bramek w 23 spotkaniach, co daje średnią niespełna 4 trafień na mecz! Wielka w tym zasługa pierwszego linku Helsinek.
Kombinacja Jori Lehtery, Iiro Pakarinena, Kristiana Vesalainena, Luke Martina przynosi odpowiednie owoce.
Jori to najlepszy asystent w lidze z 30 asystami, a Iiro to najskuteczniejszy strzelec z 23 trafieniami. Szczególnie w PP wygląda to obiecująco i wyćwiczone schematy przynoszą wiele goli.
Lehtera od 3 spotkań jest bez punktu, co może dziwić, a Pakarinen leczył drobną kontuzję i dzisiaj wraca do składu, po dwóch rywalizacjach pauzy. IFK dwa ostatnie mecze przegrał zdecydowanie, bo aż 1:4 z KooKoo i 2:7 z KalPa. To powoduje, że na własnej tafli będzie spora motywacja, aby pokusić się o przełamanie.
Przeciwnik dobry, bo Assat gra back-to-back, a więc dzień po dniu. Zmęczenie da się we znaki.
W delegacjach traci masę bramek i ich ostatnie wyjazdy kończyły się 2, 7, 4, 4, 4 trafieniami rywala.
1 gol Pakarinena jest po 2.10, więc można spróbować bezpieczniejszą opcję, ja jednak widzę spory potencjał w 2 punktach kanadyjskich Lehtery i 2 trafieniach Iiro.
0