Europa, Liga Europejska
17:00 czasu polskiego
Aktobe - Legia Warszawa
over 1.5 w pierwszej połowie
kurs: 3.10
sportingbet
Chyba nawet nie wiem od czego zacząć. Na temat tego meczu, jak i na temat spraw związanych z Legią można dużo pisać. Tak samo wiele jest dziś ciekawych typów na to spotkanie, ja zapewne wybrałem dość niekonwencjonalnie, zaskakująco. Od razu zaznaczam, że ta analiza nie będzie należała do najkrótszych, więc niecierpliwych i nadgorliwych przepraszam bardzo.
Legia mogła... I powinna rozgrywać dwumecz o Ligę Mistrzów, a nie o Ligę Europejską. Tego zdania jest chyba każdy z nas. Co tu dużo mówić, używano już kiedyś takich sformułowań - "UEFA = MAFIA". Wg. mnie decyzja o wykluczeniu legionistów ma przede wszystkim podłoże kibicowskie. Legia jest bardzo niewygodną drużyną jeśli chodzi o tematykę kibicowską i z tych właśnie względów nie uznano ich odwołania. Tego głośno nikt nie powie, z tym wielu się nie zgodzi, ja jestem o tym wręcz przekonany. Trzeba to jednak zostawić za sobą i zainteresować się zmaganiami o fazę grupową Ligii Europejskiej.
O awans piłkarze z Łazienkowskiej powalczą z kazachstańską drużyną Aktobe. Wielu z Was pewnie dziwi tak wysoki kurs na to spotkanie (średnio 2.2). Ja w tym jednak żadnego przypadku nie widzę. Aktobe to żadne ogórki, ogórasy. Pokazali to chociażby w dwumeczu ze Steauą Bukareszt, gdzie byli o krok od sensacji. Warto zaznaczyć, że bardzo dużym atutem tej drużyny jest własne boisko, na którym już od dosyć dawna nie ponieśli porażki, a do tego częściej wygrywają aniżeli remisują.
Nie ulega żadnym wątpliwością stwierdzenie, że Legia Warszawa jest faworytem. Nawet na wyjeździe. Legioniści są we wspaniałej formie. Wystarczy sobie przypomnieć chociażby mecze z Celtic'iem, gdzie legia była skazywana na porażkę, a dosłownie przejechała walcem po rywalach. Co z tego, skoro ten walkower.. Ach, nie ma co znowu wracać. Henning Berg jest pewny dyspozycji swojej drużyny - zarówno fizycznej, jak i psychicznej.
Przypomnę może jeszcze kilka ostatnich wyników Dumy Warszawy. Wspomniany już Celtic i dwa ostatnie mecze w lidze, odpowiednio 5:0 z Górnikiem Łęczna i 3:0 z Jagiellonią Białystok. Siła ofensywna Legii jest naprawdę bardzo duża. Te 8 bramek nie strzelał jeden zawodnik, a można powiedzieć, że cała przednia formacja - Orlando Sa, Żyro, Vrdoljak, Kucharczyk, Radovic, Kosecki. Podopieczni Berg'a mają więc na kogo liczyć w ataku, a i w obronie radzą sobie całkiem nieźle.
Dlaczego właśnie taki typ? Dlaczego piłkarze obu ekip mieliby strzelić już razem minimum dwie bramki do przerwy? Czynników jest wiele. Wymienię je może od myślników:
- bardzo duży potencjał ofensywny Legii
- chęć ugrania "jak najwięcej" piłkarzy Aktobe na własnym stadionie
- wysoka temperatura, która wg. mnie spowoduję zdecydowaną ofensywę Legii w pierwszej części spotkania i bardziej defensywny styl gry w drugiej połowie.
Oczywiście kusi też wysoki kurs, bo aż 3.2 zaproponowany przez jednego z bukmacherów.
Rozpisałem się już, może tyle wystarczy. Każdy niech dorzuci od siebie jeszcze jakieś trzy grosze, pomyśli, czy warto sieknąć taki typ i zdecyduje, najlepiej niech wygra. Nie udało się awansować do Ligi Mistrzów, to niech uda się do Ligi Europejskiej! A co! Należy się!
100