Dyscyplina:
Piłka Nożna - Kwalifikacje Ligi Mistrzów - 4. runda
Spotkanie: Fenerbahce - Arsenal
Typ: Kto więcej – rzuty rożne? Arsenal
Kurs: 1,72
Bukmacher: Bet365
Drugiego dnia 4. Rundy kwalifikacji Ligi Mistrzów, w Turcji odbędzie się według mnie najciekawszy mecz tego dnia. Dlaczego? Ponieważ wszystko zależy od Arsenalu.
Atmosfera w zespole nie najlepsza po przegranej u siebie 1-3 z Aston Villa. Ale to nic w porównaniu z tym jak się czują kibice. Zostali upokorzeni na własnym stadionie przez zespółdrużynę teoretycznie gorszą. To i brak transferów przepełniło czarę goryczy. Kibice chcą, żeby Arsene Wenger odszedł z klubu. Według nich 8 lat bez trofeum to za długo. Zespół miał wielu dobrych zawodników, ale co roku był rozbierany przez inne kluby, nie robiąc przy tym wzmocnień. Fani powiedzieli: koniec! Zarząd dał fundusze na transfery i teraz szkoleniowiec Kanonierów „poluje”, jak na razie nieskutecznie. Nikomu mówić chyba nie trzeba, że odpadnięcie w kwalifikacjach
LM będzie gwoździem do trumny dla Wengera.
Fenerbahce gra zdecydowanie lepiej w Stambule. W ciągu ostatnich 6 miesięcy przegrywali tylko na wyjazdach. U siebie w większości wygrywają lub remisują. Dlatego ostrzegam przed stawianiem na zwycięstwo Arsenalu, bo dziś znów może zawieźć.
Zakładam, że zawodnicy Kanonierów będą chcieli przeprosić kibiców Arsenalu, zapewniając sobie awans już w pierwszym meczu. Nie lubię jednak stawiać meczów wyjazdowych na wschód (w tym przypadku Turcja), bo z doświadczenia zauważyłem że lubią tam się dziać różne cuda – przykładem jest wczorajszy Celtic, faworyt który przegrał w Kazachstanie 0:2. Mimo to zakładam, że Kanonierzy od razu przycisną przeciwnika oddając dużo strzałów na bramkę. Myślę również, że większą część meczu zawodnicy spędzą na połowie rywala, a to może zaowocować dużą liczbą rzutów rożnych.
Patrząc na statystyki Fenerbahce ma niewiele rzutów rożnych. W meczu u siebie z Salzburgiem mieli ich tylko dwa, a przeciwnik 7. W meczu rewanżowym Turcy 4, Austriacy 12. Dalej, Superpuchar Turcji w meczu Galatasaray przegrali 1:0 w doliczonym czasie. W całym meczu mieli zaledwie 4 cornery, przeciwnik 8. W wyjątkowo zaciekłym meczu na wyjeździe (przegranym 3:2) z Konyasporem, uzyskali zaledwie 5 rzutów rożnych, przeciwnik również 5.
Arsenal w meczu z Aston Villa w ostatnią niedzielę zdobył 4 cornery, a goście 3. Trzeba jednak dodać, że od 67 minuty grali w 10, więc atakowali głównie z kontry. Mecz z końcówki zeszłego sezonu: wyjazdowy z Newcastle (wygrany 1:0), również remis rzutów rożnych 4-4; u siebie z Wigan (wygrany 4:1) Arsenal 7 cornerów, goście 4; wyjazdowy (wygrany 1:0) z QPQ, Kanonierzy 7, QPR 3. Nawet remisując 1:1 z Manchesterem United wygrali
konkurs rzutów rożnych 7-2.
Arsenal będzie dziś atakował i będzie drużyną aktywniejszą,. Będzie chciał strzelić i zyskać szybko bramkę z wyjazdu, z kolei Fenerbahce musi bronić bramki żeby nie stracić bramki u siebie. Nie zdziwię się jeśli gospodarze oddadzą jedynie 2-3 strzały na bramkę, Arsenal ponad 10, a i tak Turcja wygra. Natomiast jestem przekonany, że Kanonierzy wygrają rywalizację rzutów rożnych. Wydaje mi się, że całkiem fajny kurs, a dość pewny. Wahałem się jeszcze nad over 10@2,00, ale uznałem że w Turcji wszystko się może zdarzyć.
Powodzenia.
72