Dyscyplina:
Piłka Nożna -
Ameryka Południowa,
Copa Libertadores
Godzina: 02:45
Spotkanie: Indenpendiente del Valle - Atletico Nacional Medellin
Typ: 1 i pow. 2,5 gola
Kurs: 5.60
Bukmacher: Betano
Analiza:
Witam wszystkich! Po wielu niesamowitych bojach obydwu drużyn w
Copa Libertadores przyszedł czas na pierwszy finałowy mecz. Chyba nikt nie podejrzewał, że wszystkie wielkie firmy odpadną, a zagrają w finale ekipy zdecydowanie mniej utytułowane i mniej rozpoznawane nie tylko w Ameryce Południowej, ale i na całym świecie. Bez względu na to która ostatecznie wzniesie ku górze Puchar Wyzwolicieli to z pewnością zarówno ekwadorskiej jak i kolumbijskiej drużynie należy się wielki szacunek za to co osiągnęły w tym sezonie. Ich wyczyny powinny być inspiracją dla drużyn o podobnych możliwościach finansowych, gdyż jak wielokrotnie widzieliśmy wszystko w piłce nożnej jest możliwe i realne. Potrzeba jedynie konsekwencji, cierpliwości i wytrwałości. Po tym krótkim wprowadzeniu chciałbym zaprosić Was do analizy proponowanego przeze mnie typu! Jeśli zechcecie zagrać ze mną to przeczytajcie ją do końca, a ostrzegam, że analiza krótka nie będzie. Po pierwsze, chciałbym podkreślić, że obydwa zespoły są w wysokiej formie i obydwa grają ofensywnie, szczególnie w meczach domowych, ale na wyjazdach także z reguły nie zawodzą. Jednak ze względu na to, że dzisiejszy mecz odbędzie się na stadionie Independiente, na którym rzadko która ekipa jest w stanie nie przegrać, to zwycięstwo gospodarzy wydaje się być bardzo prawdopodobne. Można ten argument uzasadnić poprzez wypisanie konkretnych wyników uzyskanych przez Ekwadorczyków w bieżącej edycji
Copa Libertadores. Wliczając spotkania w fazie grupowej oraz w pucharowej rezultaty te przedstawiają się następująco: 1-0 z paragwajskim Guarani, 1-1 z chilijskim Colo Colo, 2-0 z peruwiańskim Melgar, 3-2 z brazylijskim Atletico-MG, 2-0 z argentyńskim River Plate, 2-1 z meksykańskim U.N.A.M. Pumas, 2-1 z argentyńskim Boca Juniors. Podane wyniki jasno pokazują, że Independiente rozkręcało się z meczu na mecz. O ile w dwóch pierwszych meczach w fazie grupowej zdobyło zaledwie po jednym golu to w kolejnych strzeliło chociaż 2 bramki. Ponadto na podstawie tych rezultatów można zauważyć, iż nie ma dla tej ekipy rzeczy niemożliwych. Przecież wyeliminowanie obrońcy trofeum (River Plate) czy pokonanie naszpikowanego gwiazdami Boca Juniors to wyczyny nietuzinkowe. Przypominam, że mało kto stawiał na tę drużynę, a jednak dzisiaj zagra w wielkim finale. Kolejnym wnioskiem jaki można napisać na podstawie tych wyników jest to, że w ostatnich 3 meczach Independiente nie dawało rady zagrać na zero z tyłu. To świadczy o tym, że naprawdę silny rywal jest w stanie strzelić chociaż jednego gola ekwadorskiemu zespołowi. A takim rywalem jest przecież dzisiejszy przeciwnik z Kolumbii. Zatem gole z obu stron są dzisiaj bardzo, ale to bardzo możliwe. Po drugie, skoro wypisałem już wyniki meczów domowych Independiente oraz podałem kilka konkluzji z nimi związanych warto to samo uczynić jeśli chodzi o mecze wyjazdowe w
Copa Libertadores ekipy Atletico Nacional Medellin. Otóż prezentują się one następująco: 0-2 z argentyńskim Huracan, 0-4 z urugwajskim Penarol, 0-1 z peruwiańskim Sporting Cristal, 0-0 z argentyńskim Huracan, 1-0 z argentyńskim Rosario, 0-2 z brazylijskim Sao Paulo. Na podstawie tych rezultatów nasuwa się przede wszystkim 1 wniosek: Kolumbijczycy nie mierzyli się z takimi potęgami jak Independiente, więc Ich wysokie wyjazdowe zwycięstwa nie powinny być dla nas najważniejsze. Owszem, wygrywali pewnie, ale największych faworytów do wygrania Pucharu Wyzwolicieli eliminował zespół Independiente. Jednak spoglądając na te rezultaty można stwierdzić, że Atletico powinno dzisiaj choć raz wpakować piłkę do siatki przeciwnika. Po trzecie, koniecznie trzeba napisać kilka słów o stadionie, na którym rozgrywany będzie mecz. Jest on położony w stolicy Ekwadoru i znajduje się na dużej wysokości około 3000 metrów nad poziomem morza. Wspominam o tym nie bez powodu. Otóż piłkarze Independiente wielokrotnie wykorzystywali ten fakt, gdyż są przyzwyczajeni do takiego grania. Z kolei zespoły przejezdne mniej więcej po godzinie gry miały już problemy z wydolnością. Dobrym przykładem to potwierdzającym jest to co działo się chociażby w ostatnim spotkaniu z Boca Juniors. Goście o przydomku Los Xeneizes w przerwie mieli w szatni przygotowane butle z tlenem by się dotlenić przed rozpoczęciem drugiej połowy. W efekcie druga część spotkania rozpoczęła się z kilkunastominutowym opóźnieniem. Na niewiele się to zdało, ponieważ po prowadzeniu 1-0 pozostało jedynie wspomnienie (ekipa Independiente strzeliła 2 gole i wygrała mecz). W związku z tym łatwo domyślić się jaką trudność sprawia intensywne bieganie zawodnikom przejezdnym na tym obiekcie. Kolumbijczycy to także ludzie, więc Ich organizmy również będą Im odmawiały posłuszeństwa, a Ekwadorczycy już nie raz potrafili to bezwzględnie wykorzystywać. Po czwarte, koniecznie trzeba wspomnieć o ostatnich meczach w lidze rozegranych przed tym pierwszym meczem finałowym. Zarówno Independiente jak i Atletico zagrały w całkowicie rezerwowych składach. Ci pierwsi zremisowali 1-1 z LDU Quito, a drudzy też podzielili się punktami z Tolima (2-2). To pokazuje, że obydwie posiadają w swoich kadrach zawodników wartościowych, którzy zawsze mogą pojawić się na boisku i dać coś od siebie. Tak funkcjonujące "drugie garnitury" chciałby mieć chyba każdy zespół na świecie. Ponadto należy podkreślić, że w powyższych spotkaniach piłkarze pierwszej, optymalnej jedenastki nawet nie zasiedli na ławce rezerwowych. Trenerzy dali Im wolne by mogli się zregenerować przed finałem w
Copa Libertadores. Na tej podstawie można stwierdzić, że w dzisiejszym spotkaniu siły będą wyrównane. Zatem czeka nas niesamowite pierwsze starcie. Po piąte, w niniejszej analizie nie może zabraknąć wzmianki o zawodnikach odpowiadających za strzelanie goli w obydwóch zespołach. Bez wątpienia w najlepszej formie w ekipie Independiente jest obecnie zaledwie 21 letni napastnik Jose Angulo, który w dotychczasowych pojedynkach w
Copa Libertadores zdobył już 6 bramek. Szczególnie gol strzelony na 2-1 we wspomnianym meczu z Boca Juniors zrobił na mnie duże wrażenie. Zawodnik ten niczym rasowy egzekutor przyjął piłkę na klatkę piersiową w pełnym biegu i jednocześnie odwrócił się ze zwodem myląc przez to dwóch obrońców argentyńskiego hegemona. Potem huknął pewnie, z duża siłą, a bramkarz Boca Juniors (Orion) mógł tylko patrzeć jak piłka wtacza się za linię bramkową. To było najzwyczajniej w świecie piękne i fenomenalne. Kto oglądał, ten wie. Innym motorem napędowym zespołu Independiente jest strzelec 6 goli i autor 3 asyst w bieżących rozgrywkach
Copa Libertadores, czyli 22 letni pomocnik Junior Sornoza. Ten filigranowy zawodnik wykonuje praktycznie wszystkie stałe fragmenty gry w swojej drużynie, więc potrafi dorzucić piłkę mówiąc kolokwialnie "na nos". Innym talentem jest także 19 letni napastnik Bryan Alfredo Cabezas Segura, który zaliczył do tej pory 3 gole i 2 asysty. Jest to tym bardziej imponujące, że piłkarz ten ma dopiero 19 lat, a już wykazuje się dużą dojrzałością. Z kolei wśród zawodników ofensywnych zespołu Atletico także można znaleźć piłkarzy w wysokiej formie. Furorę robi wytransferowany niedawno 23 letni napastnik Miguel Borja, który choć zagrał zaledwie w dwóch meczach w
Copa Libertadores, to strzelił aż 4 gole drużynie Sao Paulo co pozwoliło Mu na uzyskanie tytułu najlepszego strzelca zespołu w tych rozgrywkach. Miałem przyjemność oglądać te spotkania i muszę przyznać, że piłka Go szuka, a On potrafi to wykorzystać. Jest szybki i przebojowy, bez skrupułów wdaje się w pojedynki z defensorami drużyny przeciwnej. Jednak w ekipie Atletico jest od niedawna, więc na pewno nie można powiedzieć, że jest całkowicie zgrany z kolegami. Innym ciekawym zawodnikiem jest pomocnik Orlando Berrio, który dotychczas strzelił w
Copa Libertadores 3 gole i zaliczył tyle samo asyst. To typowy reżyser gry, wielokrotnie rozpoczynający ataki swojej ekipy, ale także potrafiący dokładnie dograć. Jak widzimy obydwie drużyny posiadają w swoich składach zawodników z dużym potencjałem. Choć nie są to piłkarze bardzo doświadczeni to na pewno utalentowani i w wysokiej formie. Patrząc na podany przeze mnie typ z tej perspektywy można odnieść wrażenie, że gole z obydwu stron są jak najbardziej możliwe. Nie wiem jak Wy, ale ja nie mogę doczekać się meczu. Po szóste, spoglądając na dane z domowych meczów ligowych oraz pucharowych Independiente warto napisać, że od 13 września 2015 roku zespół ten rozegrał 25 spotkań. Przegrał zaledwie 2 razy, a to wynik niezwykle solidny szczególnie biorąc pod uwagę fakt, że klub nie należy do czołówki jeśli chodzi o wysokość budżetu, a grał na dwóch frontach. Ponadto 17 razy wygrał (!) i 6 razy zremisował. Wyjątkowo istotne są jednak wyniki w ostatnich 5 domowych meczów w
Copa Libertadores kiedy za każdym razem Ekwadorczycy wygrywali, a aż w 4 z 5 spotkań padały chociaż 3 gole. To wszystko pokazuje, że Independiente jest bardzo groźną drużyną, z którą prawie nikt nie potrafi sobie poradzić. Myślę, że jeśli ekipie Atletico uda się strzelić gola to ludzie związani z tym klubem będą zadowoleni, bo za tydzień czeka Ich przecież rewanż, ale już w Kolumbii. Podsumowując, jeśli na spokojnie zastanowimy się nad proponowanym przeze mnie typem to dojdziemy do konkluzji, że naprawdę istnieje duża szansa by okazał się być trafiony. Independiente przecież jest w bardzo wysokiej formie, co udowadnia zarówno w lidze jak i w
Copa Libertadores. Poza tym poszczególne elementy w zespole funkcjonują bardzo sprawnie, a piłkarze świetnie się rozumieją. Potrafią płynnie przejść z obrony do ataku, a kontrowanie to Ich ulubione zachowanie boiskowe. Nie ma co się dziwić skoro w ataku są tak bezczelnie pazerni na strzelanie goli, a obroną dyryguje reprezentant Ekwadoru Arturo Rafael Mina Meza, który charakteryzuje się dużą posturą. W meczu z Boca Juniors wielokrotnie skutecznie powstrzymywał Carlosa Teveza. Nie można też zapominać o bramkarzu, którego nazwisko na długo zapamiętam (Daniel Librado Azcona Salinas). Jego fenomenalne interwencje z meczu z River Plate czy z Boca Juniors na długo utkwią mi w pamięci. Ponadto potrafi też dokładnie dograć do kolegów z pola, to pewny punkt swojej ekipy. Biorąc pod uwagę wszystkie argumenty dzisiejsza wygrana Independiente jest naprawdę bardzo prawdopodobna. Innym dobrym typem jest własnie zwycięstwo gospodarzy po kursie @2.65 lub typ, że w meczu padną chociaż 3 gole (@2.80). Bardzo interesujący jest również typ, że Independiente strzeli chociaż 2 gole (@3.20). Jest możliwości tak wiele, że sam nie wiem co wybrać. Mam nadzieję, że moja analiza w jakimś stopniu pomoże Wam w podjęciu decyzji. Powodzenia!!
100