Dyscyplina: Piłka Nożna - Liga Mistrzów
Spotkanie: SSC Napoli - Borussia Dortmund
Typ: X
Kurs: 3,45
Bukmacher: Unibet
Analiza:
Prawdziwy szlagier pierwszej kolejki Ligi Mistrzów rozgrywany w najsilniejszej grupie F, gdzie tak naprawdę każda drużyna ma szansę na przejście do następnej fazy rozgrywek. Ja osobiście w tym spotkaniu widzę remis i za chwilę postaram się przedstawić dlaczego tak, a nie inaczej.
Zacznę od gospodarzy, czyli od drużyny SSC Napoli, która zanotowała świetny start sezonu. Trzy zwycięstwa na trzy rozegrane mecze, 9 strzelonych bramek i dwie stracone - to wynik pierwszych meczów pod wodzą nowego szkoleniowca - Rafy Beniteza. Mimo wszystko - przeciwnicy nie byli zbyt wygórowani i pierwszy prawdziwy sprawdzian drużyny z Kampanii dopiero dziś. Dla większości osób transfery Neapolu nie odbiły się bez echa, jak wiadomo - odszedł prawdziwy crack, jeden z najlepszych napastników świata a tym samym najlepszy zawodnik drużyny - Edinson Cavani, lecz wraz z odejściem Urugwajczyka konto Azzurrich zasiliła spora dawka gotówki, która została przeznaczona na zakupy takich zawodników, jak Gonzalo Higuain, Jose Callejon, Raul Albiol, Dries Mertens, Duvan Zapata czy Pablo Armero. Wydaje się, że pierwszych dwóch zawodników osiągnęło wysoką formę na początku nowego sezonu, chociaż - jak powszechnie wiadomo -
El Pipita zaraz po usłyszeniu hymnu Ligi Mistrzów momentalnie się blokuje, cóż, liczę, że w związku z mniejszą presją w porównaniu do Realu Madryt Gonzalo w końcu zacznie strzelać notorycznie bramki także w
Champions League. Jak już wspomniałem - pierwszym trenerem został Rafa Benitez, który jest wybitnym taktykiem, szczególnie, jeśli chodzi o rozgrywki pucharowe. To duży argument przemawiający za remisem w moim spotkaniu, gdyż dla hiszpańskiego trenera przede wszystkim - nie można tego meczu przegrać. W taktyce byłego opiekuna Chelsea szczególne miejsce znajduje się dla Marka Hamsika, którego forma ciągle rośnie. Ostanie dwa sezony Słowak miał dobre, solidne, lecz nie wybitne. Myślę, że pod wodzą Beniteza ten zawodnik może w pełni rozwinąć skrzydła i na stałe dołączyć do grona najlepszych piłkarzy na świecie. Marek ciągle jest stosunkowo młody, wszak ma 26 lat, czyli najlepsze lata gry dopiero przed nim. A ciągle ma rezerwy.
Borussia Dortmund to niezwykle ofensywnie usposobiona drużyna, start sezonu - podobnie jak Neapol - zaliczyła piorunujący, lecz moim zdaniem - ma małe problemy w defensywie. Owszem, mają komplet punktów po 5. meczach, lecz - na przykład - w spotkaniu z beniaminkiem z Brunszwiku mieli niemałe problemy. Do tego bramka stracona ze słabym obecnie Frankfurtem czy dwie stracone z HSV powoduje, iż defensywa nie jest aż tak pewna, jak w latach poprzednich. A zauważmy, iż Napoli ma kim straszyć. BVB przed sezonem dokonało naprawdę świetnych wzmocnień. Pieniądze uzyskane ze sprzedaży Mario Gotzego zostały dobrze zainwestowane. Jako rywalizację dla Kuby i Lewandowskiego ściągnięto wyśmienitego Aubameyanga, który w poprzednim sezonie był drugim najlepszym strzelcem w
Ligue 1. Na pozycję Mario dołączył przebojowy Mkhitaryan oraz jako gracz rotacyjny dołączył solidny obrońca Sokratis. Nie wiem, czy Borussia jest w stanie powtórzyć wyczyn z poprzedniego sezonu. Według mnie to nie czas na takie przewidywania. Jednak moim zdaniem obecnie mają lepszą i szerszą kadrę, niż w sezonie 12/13, lecz defensywa wygląda zdecydowanie gorzej, co oczywiście da się w trakcie sezonu skorygować.
Według mnie obie drużyny dysponują podobnym potencjałem, szczególnie w ofensywie. Defensywy obu zespołów troszkę kuleją, o problemach Borussii wspominałem, Neapol ma z kolei solidnych, lecz niezbyt zwrotnych środkowych obrońców, którymi tacy gracze, jak Reus, Lewandowski czy Aubameyang spokojnie mogą zakręcić. Przewiduję remis bramkowy z dużą ilością walki w środku pola, ze względu na cwanego lisa Beniteza, który za pewnie ma rozpracowaną drużynę Schwarze-Gelbe od podstaw. Z tego względu uważam, iż oba zespoły przede wszystkim nie będą chciały stracić bramek i nie rzucą się sobie do gardeł, chociaż nie wątpię, że bramki padną.
Pozdrawiam i życzę powodzenia.
100