Dyscyplina:
Piłka nożna,
Liga Mistrzów
Spotkanie: FC Barcelona - Ajax Amsterdam
Typ: Over 3.5
Kurs: 1,67
Bukmacher: Sportingbet
Analiza:
Pierwsza myśl jaka mi się nasuwa przed tym spotkaniem to to, że większość drużyn będąc na miejscu Ajaxu zagrałaby na Camp Nou tak aby stracić jak najmniej bramek. Trener ustawiłby swoją drużynę bardzo defensywnie i próbował przeszkadzać rywalom w rozgrywaniu kolejnych akcji. Według mnie Ajax tak nie zagra, Mistrz Holandii jest drużyną, która ma swój wypracowany styl, który według mnie będzie starał się pokazać również w starciu z Barceloną na Camp Nou. Będą starać się kreować swoje akcje i próbować stwarzać zagrożenie pod bramką Victora Valdésa, a jak pokazały ostatnie mecze ligowe Barcelony ich defensywna nie jest zaporą nie do przejścia i można strzelić im bramkę.
Postanowiłem więc zagrać tutaj over 3.5 goli. Barcelona w 4 meczach ligowych strzeliła 14 bramek, jest to ekipa, która jak chyba każdy wie nie ma problemów ze stwarzaniem sobie sytuacji podbramkowych i zdobywaniem bramek. Ostatnio jednak również je tracą. Dziś może być podobnie ponieważ Gerardo Martino nie może skorzystać z usług Carlesa Puyola i Jordi Alby czyli dwóch podstawowych obrońców w drużynie. Oprócz nich na boisku na pewno nie zobaczymy również Isaaca Cuenci i Ibrahima Afellaya.
Jeśli chodzi natomiast o Ajax to jest to drużyna, która w ostatnich dniach okienka transferowego straciła dwóch bardzo ważnych zawodników, a mianowicie Toby Alderweirelda (Atletico Madryt) oraz Christiana Eriksena (Tottenham Londyn) i są to zawodnicy, których tak łatwo zastąpić nie będzie. Oprócz tej dwójki Frank De Boer nie zabrał również do Hiszpanii: Rubena Ligeona, Lucasa Andersena, Eyong Enoha i Joëla Veltmana.
Podsumowując uważam, że dziś na Camp Nou bramek nie powinno zabraknąć. Real wczoraj wygrał zdecydowanie i to na wyjeździe z Galatasaray 6-1, Barcelona zapewne nie będzie chciała być gorsza i również zechce efektownie rozpocząć przygodę z tegoroczną Ligą Mistrzów. Rywal wydaje się do tego idealny, Ajax bowiem jest zespołem technicznym, który na pewno nie zamuruje dziś dostępu do własnej bramki, a raczej będzie starał się grać jak równy z równym z Barceloną. To oczywiście sprawi, że Barcelona będzie miała łatwiej jeśli chodzi o zdobywanie bramek. Oczywiście nie należy lekceważyć Ajaxu, mimo, że już bez Alderweirelda i Eriksena to wciąż są w tej drużynie naprawdę ciekawi piłkarze i myślę, że również będą szukali swoich szans pod bramką Barcelony. A jako, że ostatnio i Valencia i Sewilla swoje szanse potrafiła wykorzystywać to myślę, że również Ajax takie będzie miał i będzie potrafił je wykorzystać. Myślę, że over 3.5 na to spotkanie to niezłe rozwiązanie i typ warty zagrania.
67