Dyscyplina:
Piłka nożna,
Portugalia - Puchar
Godzina: 19:30
Spotkanie: Covilha - Guimaraes
Typ: 2+BTS
Kurs: 4,75
Bukmacher: Całoroczny
Analiza:
Tak jak szacowałem, wczoraj była w pucharze Portugalii niespodzianka i ligowy tuz Sporting CP przegrał z kretesem 1:0 z Chaves. Nie był w stanie strzelić nawet jednej kontaktowej bramki, a wiec wypadł nawet gorzej niż szacowałem. Niespodzianka wypaliła Chavez przeszła do półfinału pucharu. Przeholowałem jedynie co do rezultatu (po zbyt dobrym kursie 11,00), sądząc że Sporting zdobędzie się na jakiś wysiłek i coś "ustrzeli". Jednak sam typ "1" warty był w chwili mojego pisania 5,25 a spadał z 7,00. Myślę, że część z was postawiło na czystą jedynkę i upolowała piękny kurs (jak by nie było chyba kurs dnia).
Ale wracamy do dziś - a dziś dalsze emocje z drugą turą ćwierćfinału
Taça de Portugal - i kolejne emocje !
Oczywiście pewniakiem na dziś jest Mecz Benfica - LeixĂľes Matosinhos ale kurs na zwycięstwo gospodarzy to na chwilę obecna jedynie 1,071 a na 1 i obie nie strzelą tylko 1,57, jeszcze gorzej wychodzi 1/1 (1,33), oczywiście można coś pokombinować z handi, ale to też niewiele daje bo łatwo się "przestrzelić" a Benfica może wyjść na to spotkanie "lajtowo" i zakończyć mecz 1-0 więc co by nie kombinować - idźmy nie w tę stronę.
Zajmę się drugim, równoległym, (nieco wcześniejszym niż mecz Benfiki) spotkaniem Sporting CovilhĂŁ - Vitória GuimarĂŁes.
Wszak i ono może dostarczyć - kto wie czy nie większych emocji niż Benfika, która z góry skazana jest na sukces (tak na marginesie w swej historii już 28 razy była finalistka tego pucharu).
Emocje wynikają z faktu, że dzisiejszy zwycięzca spotka się w półfinale z wczorajszym pogromca Sportingu, czyli Chaves.
Covilha tylko jeden raz potkał się z Guimaraes w 2009 roku w eliminacjach do Pucharu Ligi i rezultat łatwo przewidzieć, było to zwycięstwo Guimaraes 2-0.
Dziś także nie sądzę, aby miała być jakakolwiek niespodzianka, a po kursie znacznie wyższym niż zwycięstwo Benfiki.
Guimaraes gładko "połknie" zwycięstwo nad przeciwnikiem. Dzieli ich co najmniej różnica dwu klas. Guimaraes zajmuje 5 (premiowane europejskimi pucharami) miejsce w 1 lidze i radzi sobie doskonale. Ale ostatnio doznał dwu znaczących porażek. Obu ze strony Benfiki. Jedną w Lidze i jedną - eliminującą go z Pucharu Ligi. To ostry psztyczek w nos, więc będzie chciał odegrać się w eliminacjach do tego pucharu. A Covilha, cóż słabeusz niższej klasy rozgrywkowej przeplatający remisy z porazkami, łatwy dziś do "pożarcia".
I właściwie typ powinien na dziś być 2 i NoBTS, ale tylko za 2,87 - więc warto zaryzykować wyższy kurs z BTS, tym bardziej, że za 3 dni czeka go ciężki mecz z Bragą, a stawka jest utrzymanie się na 5 premiownym miejscu, wiec przynajmniej "remisik" by wypadało zaliczyć. Sądzę więc, że bez ciśnienia podejdą do spotkania i dadzą sobie włozyć jedna bramkę.
Jezeli ktoś nie lubi alpejskich kombinacji, niech po prostu postawi na czystą 2, za 1,90. Też warto - a typ z grupy tzw. "pewniaków"
100