Dyscyplina:
Koszykówka; NCAAB (
USA)
Godzina: 22:00
Spotkanie:
California Golden Bears vs North Carolina Tar Heels
Typ :
North Carolina Tar Heels -3,5 HC
Kurs: 1,81 ( Smieszny kurs, ale widzialem smieszniejszy 1,78, szukaj lepszego kurs a najlepiej bez.... wiadomo.)
Bukmacher :
Fortuna
Analiza;

W ten weekend dojdzie do kilku ciekawych meczów na szczycie, jak na przykład
BYU at Texas Tech, ale również będzie sporo wyrównanych spotkań. Tym razem nie pochylię się w tej analizie nad konferencją
Big Ten, którą najczęściej oglądam, a przeanalizuję mecz z konferencji
ACC, gdzie oglądam jedynie topowe drużyny z TOP 25, jak na przykład między innymi
North Carolina Tar Heels, 14. drużyna kraju. Ostatnio, znaczy wczoraj z odtworzenia obejrzałem dwa mecze – Duke, to również TOP 6 w kraju, więc byłem ciekaw, co tam się dzieje – jedni grali z California Golden Bears, a drudzy ze Stanford, a teraz ci dwaj przeciwnicy będą grali na odwrót z UNC i Duke, więc można było również podpatrzeć, co słychać u tych gorszych drużyn, bo w tych lepszych to znam składy, byłem ciekawy formy. Zaczynamy analizę meczu
California Golden Bears (13–5), która podejmie faworyta
(14) North Carolina Tar Heels (14–3) w konferencji ACC. Co ciekawe, nie ma jeszcze linii na ten mecz, mam tylko prognozowaną
-3 na UNC – myślę, że jak dadzą do -5, to będzie można wziąć. Zaczynamy.
Zacznę od underdoga
California Golden Bears (13–5), a w konferencji ACC 1–4, 15. pozycja na 18 drużyn. Mimo że nie znam tej drużyny, a oglądałem jeden mecz – ten z faworyzowaną drużyną Duke – to nasunęły mi się takie wnioski. Mecz był w miarę wyrównany do pierwszej połowy, a przypomnę, że Duke było tutaj dużym faworytem -12?, w każdym razie California tutaj dobrze się zapowiadała z tym postawieniem sie goscia. To, co zauważyłem, to obie drużyny były niestabilne w obronie i zdarzały się runy dla jednych, jak i drugich – 8–0, 0–10. Co mi dało do myślenia, że Duke sporo zezwalało w obronie, co jest zaskoczeniem, a że California również, to mnie nie dziwiło, bo to jest słabsza drużyna. Faktem jest, że Duke słabo broni ostatnio, może i też to jest przyczyna tych runów dla przeciwnika, a że wygrali ten mecz, to zdominowali go siłą ofensywną. I teraz najważniejszy czynnik:
Duke grało na wyższej skuteczności, ale co najważniejsze, mieli więcej rzutów – dlaczego? Bo zdominowali Californię na tablicach w ofensywie +10 piłek zebranych, dało ponowienie akcji, czyli drugich szans na zdobycie punktów. Również zostali zdominowani w polu podkoszowym – Duke zdominował ich,
zdobywając 40 punktów do 16 w pomalowanym – to przepaść. To pokazuje, że brak fizyczności pod koszem może być gwoździem do trumny dla Californii przeciwko fizycznej drużynie z Karoliny.
Dlatego wiem, że
Carolina dobrze zbiera i jest fizyczną drużyną w strefie podkoszowej, to mnie skłoniło, aby sprawdzić ostatnie 4 mecze Californii z Konferencji ACC i jakie były problemy tej drużyny w głównych aspektach, i tak: Na podstawie statystyk z czterech ostatnich meczów (zwycięstwo z Notre Dame oraz porażki z Virginią, Virginia Tech i Duke), to
najsłabsza ich strona: walka na tablicach (zbiorki). To główny powód ich porażek w analizowanych meczach.
Statystyki: W meczu z Virginią przegrali zbiórki 26 do 45, z Duke
30 do 44, a z Notre Dame
34 do 44. Wniosek: Brak fizyczności pod koszem powoduje, że rywale mają mnóstwo ponownych szans (zbiórki ofensywne przeciwników to często kilkanaście sztuk w meczu). Cal nie kontroluje własnej tablicy, co uniemożliwia im budowanie przewagi. Inny ważny czynnik na minus: Słaba skuteczność z gry (FG%) – poza meczem z VT (45%), Cal rzuca na niskim procencie:
35%, 37%, 41%. Przy braku zbiórek ofensywnych, tak niska skuteczność z pola praktycznie uniemożliwia wygrywanie z mocniejszymi rywalami. Następnie na minus już mniejszy:
Faule czy zapaść w „pomalowanym”. Mocne strony, co może trzymać wynik blisko
: Dyscyplina i kontrola piłki (w kluczowych momentach) oraz skuteczność za 3 punkty, rzadkie przebłyski. Wygrana z ND była możliwa dzięki 11 celnym trójkom (35%). Kiedy Cal trafia z dystansu, staje się groźna......................
......................... Cala analiza w moim temacie, jezeli kogos interesuje ten mecz -->>> We Are Players

100