Dyscyplina: Piłka Nożna - Europa, Euro 2016
Godzina: 15:00
Spotkanie: Hiszpania -
Czechy
Typ: 1 i pon. 2,5 gola
Kurs: 3.10
Bukmacher: Betclic
Analiza:
Witam! Tytułem wstępu, chciałbym podziękować tym, od których otrzymałem wiadomości z podziękowaniami za typy oraz przeprosić tych, którzy byli nimi rozczarowani. Od razu korzystając z okazji chciałbym napisać, że nie uważam siebie za eksperta, za zawodowca. Moje prognozy oparte są na faktach, a nie na wyobraźni i domysłach. Jednak oczywiście niespodzianki się zdarzają i są solą futbolu, więc nie da się na to nic poradzić ani tego przewidzieć. Proszę pamiętać, że każdy gra na własną odpowiedzialność dlatego też należy podejść do tego rozsądnie. Natomiast jeśli chodzi o typ dzisiejszy to postaram się po raz pierwszy przeanalizować go w inny sposób jak zazwyczaj. Mógłbym rozlegle pisać o statystykach, bezpośrednich meczach czy o innych standardowych informacjach. Jednak dzisiaj skoncentruję się na innych kwestiach. Po pierwsze, dotychczasowe spotkania na Euro pozwalają na wyciągnięcie następującego wniosku: żadna z drużyn do końca się nie otwiera (nawet jak przegrywa) i próbuje rozgrywać atak pozycyjny. Tak było chociażby w meczu Albania-
Szwajcaria. Efekt? Padł zaledwie 1 gol choć był to pojedynek lepszej z dużo słabszą drużyną, a do tego grającą w 10. Po drugie, jak wszyscy wiemy, kilka razy zdarzyło się, że mierzyły się drużyny będące faworytem całej imprezy z ekipami teoretycznie najsłabszymi w grupie lub takimi, którym nikt szans na sukces nie dawał. Tak było np. w meczu Anglii z Rosją czy Irlandii Północnej z Polską. A jakimi wynikami te mecze się zakończyły to wiemy. Ani
Anglia nie wygrała wysoko, ba mimo świetnej gry zaledwie zremisowała tracąc gola w doliczonym czasie drugiej połowy.
Polska także mimo całkowitej przewagi i zdominowania rywala nie strzeliła więcej goli i choć mecz wygrała to na pewno nie można powiedzieć, że pewnie. Wniosek: ekipy dużo słabsze od swoich przeciwników dbają przede wszystkim o zabezpieczenie swojej bramki jednocześnie licząc na kontry, których i tak zbyt dużo nie wyprowadzają, a najczęściej kończy się to minimalną porażką. Po trzecie, ogólnie rzecz ujmując faworyci z reguły wygrywają swoje mecze. Faworyzowana Chorwacja zwyciężyła, to samo
Szwajcaria,
Francja,
Niemcy,
Polska i
Walia. Jedynie
Anglia zawiodła tracąc gola w końcówce. Na tej podstawie można stwierdzić, że warto stawiać na faworytów, wtedy szansa na wygraną jest największa choć oczywiście trzeba liczyć się z porażką. Po czwarte, w każdym i to dosłownie meczu było dotychczas dużo walki, maksymalnego zaangażowania z obydwu stron. To świadczy o tym, że żadna z drużyn nie ryzykuje, nikt nie chce stracić kilku bramek, nikt nie chce być najsłabszą ekipą na całym Euro po kolejce numer 1. Przykłady: Albania grała w 10 bardzo długo, a mimo to grała asekuracyjnie z wiarą, że więcej goli już nie straci.
Irlandia Północna nawet po utracie statusu quo nie odkryła się i nawet nie stworzyła ani jednej klarownej sytuacji. Podsumowując, można odnieść wrażenie, że każdy z podanych przeze mnie argumentów ma sens i dlatego też warto wziąć je pod uwagę. Skoro najczęściej faworyci wygrywają, a w meczu nie pada dużo goli to dlaczego nie moglibyśmy tego wykorzystać? Z jakiego powodu nie możemy liczyć na podtrzymanie tej passy w kolejnych meczach pierwszej kolejki? Niech każdy sam sobie odpowie na te pytania. Ja zagram na zwycięstwo obrońcy tytułu, ale wątpię by było to zwycięstwo zdecydowane. Czesi będą bronić się całym zespołem, bo z Hiszpanią trzeba właśnie tak grać. Inaczej może to skończyć się tylko wysoką porażką. Jeśli dorzucą do tego kontrowanie piłkarzy z Półwyspu Iberyjskiego to zapowiada nam się interesujący pojedynek. Być może będzie sporo sytuacji, prawdopodobnie jakąś
Hiszpania wykorzysta, jednak
Czechy to doświadczony zespół, nie wierzę, że wysoko przegrają. To pierwsza kolejka, więc faworyci dopiero się rozkręcają, drużyny się wzajemnie badają, sprawdzają swoje możliwości. Wynik 1-0 lub 2-0 dla Hiszpanii jest bardzo możliwy choć oczywiście nie przesądzony. Życzę wszystkim powodzenia i zadowolenia po tym spotkaniu!

210