Liga Europy
21:05 czasu polskiego
Napoli - Dyn. Moskwa
Napoli over 2.5 @ 3.40
bet365
Dzisiaj w
LE kilka ciekawych spotkań. Szkoda trochę, że drużyny z Włoch i Hiszpanii muszą grać przeciwko sobie, ale cóż, losowanie to losowanie. Pod lupę idzie jednak spotkanie nie włosko-włoskie czy hiszpańsko-hiszpańskie, a włosko-rosyjskie. Na Stadio San Paolo Napoli podejmie Dynamo Moskwę, które nie ma co ukrywać, nie jest faworytem tego spotkania. Niby ograli w dwumeczu wcześniejszej rundy Anderlecht, ale to nie ta sama półka, nie ten sam poziom. Azzurri w niesamowitym gazie, powinna to być przysłowiowa bułka z masłem dla nich. W 1/16 przejechali się po Trabzonie, który wg. mnie jest nawet lepszą drużyną, niż Panowie z Moskwy. Przypominając: 4:0 na wyjeździe i 1:0 u siebie. 5 do jajka w dwumeczu.
Kurs dosyć wysoki, nie ma co ukrywać. Ale wystarczy popatrzeć na obecną dyspozycję Błękitnych i widać realną szansę na plus. Może na pierwszy rzut oka wyniki nie wyglądają wcale zbyt pięknie, ale dzisiejsi gospodarze ostatnio mieli ciężki kalendarz, a mimo to ciągle zmniejszają dystans do ekipy z Rzymu. Do 2 miejsca w
Serie A brakuje im 4 oczek. Ostatnio zremisowali 2:2 z Interem i 1:1 z Lazio, które ostatnio rozgromiło rewelacyjną Fiorentinę 4:0. Podopieczni Beniteza muszą sobie zrobić niezłą zaliczkę przed wyjazdem na ciężki teren do Rosji, dlatego dzisiaj nie ma liczyć na co innego, jak ofensywa, ofensywa i jeszcze raz ofensywa. Potencjał z przodu jest. Najprawdopodobniej w przedniej formacji zobaczymy takich piłkarzy jak: Martins, Hamsik, Callejon czy przede wszystkim Higuain.
Sytuacje bramkowe Napoli w ostatnich trzech meczach (odpowiednio Inter, Lazio, Torino) to; 17, 15, 16. Te liczby już dużo mówią tym, co dzieję się z przodu. Warto podkreślić, że nie licząc wpadki 0:1 u siebie z Juventusem, który jest poza zasięgiem ligi, Napoli ostatnie spotkanie u siebie przegrało we wrześniu 2014. Trochę jednak wypada jeszcze napisać o gościach. Dynamo ostatnio radzi sobie dosyć dobrze, traci mało bramek, w większości wygrywa lub remisuje. W meczach tej drużyny jednak wpada mało bramek. Dla mnie jednak działa to zawsze w taki sposób: jeżeli drużyna gra kilka dobrych spotkań, nie traci bramek, to w końcu musi przyjść gorszy dzień. Dobrym przykładem jest np. Arsenal. Przypomniało mi się w tej sytuacji, jak bodajże przez 11 spotkań stracili 2 czy 3 bramki, a potem dostali lanie 3:6 z City. Dlatego wydaję mi się, że to będzie spotkanie tego pokroju. Jakby nie radzili sobie goście, klasowo odstają zdecydowanie.
Dużym wsparciem będą kibice, którzy zawsze są 12 zawodnikiem w Neapolu. Atmosfera naprawdę nieziemska. Mecze Napoli ogląda się bardzo dobrze i jeżeli ktoś miałby wybierać dzisiaj mecz do obejrzenia, to polecam właśnie ten, który teraz typuję. Jeżeli gospodarze utrzymają formę z ostatnich spotkań, to myślę, że 3 lub 4-krotnie podziurawią obronę moskiewską. Patrzyłem na składy i raczej żadnego z ważnych filarów Napoli nie zabraknie. Dlatego liczę, że ten właśnie overek wpadnie.
240