Dyscyplina: Koszykówka - NBL
Czechy
Godzina: 18.00
Spotkanie: Decin - Pardubice
Typ: Pardubice (włącznie z dogrywką)
Kurs: 2.25
Bukmacher: LVBet
Analiza:
Ostatnia kolejka rundy zasadniczej w czeskiej NBL, grupa A1 (zwycięzców) - ekipa gospodarzy piąta pozycja i bilans 19-16, drużyna gości czwarte miejsce w tabeli z bilansem 20-15. Pardubice jeszcze z dużą szansą poprawy miejsca przed play off, ale muszą też liczyć na potknięcia Olomoucko i Svitavy, co pozwoliło by zająć drugie miejsce. Nawet jeżeli rywale nie "pomogą", to powinni też pilnować swojego miejsca, nie mogą sobie pozwolić na potknięcie, wtedy zamienią się miejscami z Decinem (obecnie gorszy bezpośredni bilans) i stracą przewagę własnego parkietu w play off. Drużyna gości w końcu może liczyć tez na pełną kadrę - wrócili ostatnio Jackson (13pkt), Skranc (5,9pkt) czy Svoboda (5,4pkt), krótko pauzował też McGaughey (7,8pkt), zmienili tez trochę w kadrze - po odejściu Benjamina sprowadzono Pavlovica (świetnie wprowadził się do drużyny i juz jest jednym z lepszych strzelców), a ostatnio zrezygnowano z Williamsa na rzecz Singletary. Według mnie to personalnie jedna z silniejszych drużyn w lidze, oczywiście poza Nymburkiem, który jest wyraźnie ponad reszte stawki. Ekipa gospodarzy w ostatnim czasie zmieniła trenera, po wielu latach pracy w Decinie Budinskiego zastąpił Grepl. Wyniki trochę lepsze, kilka kolejek wcześniej przerwali serię jedenastu porażek z rzędu (liga, puchar kraju), ale dla mnie, ta gra nie uległa jakoś bardzo mocnej poprawie, to już chyba nie jest tak ścisła czołówka, jak w poprzednich sezonach - zresztą nowy trener dostał też za zadanie, stopniowe odmłodzenie kadry, przy trochę mniejszym budżecie na nowy sezon. Spróbuję tutaj pójść w stronę drużyny, która uważam za mocniejszą personalnie i też z lepszymi wynikami, pomimo że grali jednak z kilkoma brakami w kadrze. Teraz Pardubice mają znacznie lepszą sytuacje kadrową, do tego cały czas szansa na poprawę miejsca przed play off, jeszcze ten gorszy bilans z ekipa dzisiejszych gospodarzy, mam nadzieję, że to wszystko odpowiednio zmobilizuję drużynę i powalczą tutaj skutecznie o pełną pulę.
100