Tenia,
WTA Birmingham
Yaroslava Shvedova vs Marina Erakovic
Typ: Yaroslava Shvedova - Wygra 1. seta i wygra mecz
Kurs: 3
Buk: bet 365
Dziś o 12:00 spotkanie 2 rundy turnieju
WTA w angielskim Birmingham, w którym zmierzą się Yaroslava Shvedova vs Marina Erakovic. Obie zawodniczki znajduję się obecnie w drugiej setce rankingu
WTA, gdzie Shvedova jest sklasyfikowana na 115 miejscu, natomiast Erakovic jest obecnie 151. Obie zawodniczki przeszły pierwszą runde turnieju bez straty seta, pokonując odpowiednio:
07/06-11 R64 Shvedova, Yaroslava vs. Zheng, Jie 2:0 62 76
06/06-11 R64 Erakovic, Marina vs. Parra Santonja, Arantxa 2:0 64 64
Shvedova ma większe doświadczenie na kortach, co pokazują jej dokonania bowiem wygrała jeden turniej ranki
WTA oraz trzy w deblu, także to świadczy że potrafi grać w tenisa i wygrywać. Erakovic nie wygrała żadnego turnieju w singlu ale w deblu również ma 3 zwycięstwa na koncie. Obie zawodniczki dysponują oburęcznym backhandem, który stanowi główny atut w ich grze. Mają podobne warunki fizyczne i są rówieśniczkami, co może się przełożyć na dość wyrównaną grę na korcie. Za faworytke uchodzi Erakovic, zapewne z racji tego iż ma dobre wspomnienie z rywalizacji ze Shvedovą, bowiem obie panie grały ze sobą tylko raz i miał to miejsce dokładnie rok temu, w tym samym turnieju, w którym dziś się zmierzą. Wówczas lepsza była Erakovic, wygrywając w dwóch setach:
12/06-08 Birmingham,
Wielka Brytania R16 Europa Trawa Erakovic, Marina 0:2 36 57
Kursy na ten mecz zdają się sugerować że historia może się powtórzyć ale ja jestem innego zdania. Jeśli Shvedova wejdzie z impetem w mecz tak jak w spotkaniu z Zheng Jie i doprowadzi do przełamania na swoją korzyść, to ją umocni w przekonaniu że może wygrać całe spotkanie. Spodziewam się efektywnego rewanżu ze strony Shvedovej i myślę że to ona dziś wyjdzie zwycięsko z tego pojedynku, ma ku temu predyspozycje i na pewno poprawiła swoją grę od ubiegłorocznej konfrontacji. Mecz na pewno będzie zacięty ale mam nadzieję że Shvedova wygra, prowadząc od pierwszego seta.
100