Dyscyplina:
Biegi narciarskie kobiet
Spotkanie: ZIO Soczi - Skiathlon
Typ:Heidi Weng Top 4
Kurs:1,86
Bukmacher:Betsson
Analiza:
Car Władimir otworzył zimne igrzyska w Soczi ,a w "
typach dnia" nie widzę nic z "ciepłej,zimnej,mojej" imprezy.
Jedną z pierwszych rozegranych konkurencji będzie bieg łączony kobiet,którego początek już o 11 czasu polskiego.
Praktycznie od początku sezonu miałem na oku rosnącą formę "Szarlotki" Kalli w biegach techniką klasyczną,widać było ,że w tym temacie zrobiła bardzo duże postępy,o "łyżwę" nie ma się co martwić wszak jest mistrzynią olimpijską w tym stylu.
Obserwacje te czyniłem pod kątem IO właśnie gdyż Szwedkę upatrywałem jako może taka nieco startującą z cienia,ale jednak faworytkę tej konkurencji.
Jednak tydzień temu przekonałem się,że na Norweską aptekę nie ma mocnych,złoto może nie jest nierealne dla Kalli,ale w typowaniu tego przy kursie 3,5 nie widzę żadnego value,podobnież jak i jej podium(1,3).
W związku z tym zwróciłem się w stronę myślę jej bezpośredniej rywalki o dolne rejony podium - Norweżki Weng.
W tamtym roku dosyć mocna "
trójka" w Norweskiej talli, w tym chyba ciut słabiej,ale to ciągle wysoki poziom.
Heidi jest aktualną brązową medalistką MŚ właśnie w tej konkurencji i o ile wydaje mi się,że z Marit nie ma szans,o tyle o pozostałe miejsca walka rozegra się między Weng,Kallą,Johaug,Steirą,Kowalczyk i być może Tchekalievą.
Spośród ww. zawodniczek Heidi jest ma najlepsza końcówkę na finiszu, co udowodniła na MŚ oraz podczas finału tour de ski.
Typ na medal dla Weng jest ryzykowny,ale nie niemożliwy,nie wydaje mi się,aby aż 4 zawodniczki odjechały jej na trasie,a finisz zakładam,że wygra z każdą z zawodniczek które wymieniłem,typ na top4 jest o tyle bezpieczniejszy,że zakłada możliwość "odjazdu Marit,Johaug i Kalli" co uważam,za realne,a kurs jest wg mnie ciągle bardzo dobry.
Dodatkowo profile tras w Soczi są relatywnie trudne,co może nieco faworyzować zawodniczki lżejsze takie jak Weng.
Kowalczyk określa część trasy która zostanie rozegrana łyżwą jako "ekstremalnie trudną".
P.S.W formalnym zapisie w Betssonie jest to "Heidi Weng poniżej 4.5" - brzmi dziwnie,ale opis zakładu wyjaśnia sprawę "Na przykład: Jeśli obstawisz Poniżej 2,5 to znaczy, że zawodnik musi ukończyć zawody na pierwszej lub drugiej pozycji aby zakład był wygrany."

86