Dyscyplina: NBA
Spotkanie: Houston - Dallas
Typ: Houston (-5,5)
Kurs: 1,91
Godzina: 01:00
Bukmacher: William Hill
Analiza:
Już tylko 22 spotkania zostały do zakończenia sezonu zasadniczego. Dobrze i widowiskowo grające Rakiety zajmują obecnie 14 miejsce, mając jedynie trzy mecze przewagi nad 17 zespołem i doskonale zdają sobie sprawę, że każdy taki mecz, jak ten dzisiejszy z Dallas, jest dla nich z gatunku tych o wszystko. Zwłaszcza, że Dallas jest jedną z tych ekip, które depczą im po piętach, a oprócz nich za plecami Houston czają się jeszcze Lakersi, którzy ostatnio sygnalizują zwyżkę formy.
Jeśli więc Harden i spółka chcą się w tym roku zakwalifikować do play off, na co zdecydowanie zasłużyli, to takie spotkania trzeba spokojnie wygrywać. Harden, Lee, Asik, Parsons i pozostali zawodnicy wykorzystali do maksimum długi sezon i zgrali się na tyle, żeby tworzyć całkiem sprawnie funkcjonującą maszynkę i być drużyną nieobliczalną i stanowiącą zagrożenie dla wszystkich - zwłaszcza na własnym parkiecie. Nie można tego powiedzieć o gościach, którym szyki pokrzyżowała kontuzja Nowitzkiego i którzy jakoś niem mogą znaleźć właściwego rytmu meczowego.
Houston w tym sezonie dwukrotnie ulegli Mavericks i będą mieli w związku z tym podwójną motywację, aby wziąć rewanż, i zdecydowanie jest ich na to stać. Ponadto ostatnio gospodarze zanotowali niespodziewaną porażkę na własnym parkiecie z sąsiadem w tabeli Milwaukee, co im się drugi raz z rzędu na bank nie zdarzy. Linia -5,5 wystawiona przez buków jest tu całkowicie do zaakceptowania, gdyż wydaje mi się, że całe spotkanie będzie pod kontrolą gospodarzy, którzy wygrają wysoko i umocnią swoją pozycję. Wybieram ten typ, gdyż tym razem wydaje mi się korzystniejszy niż granie linii powyżej 217,5 punktów lub więcej (ze względu na nie zawsze ofensywnie usposobiony i długo rozgrywający swoje akcje zespół gości).

91