To i ja chciałbym przedstawić niektóre moje przemyślenia na temat rozpoczynającego się lada dzień wielkiego turnieju jakim jest EURO 2012 w naszym kraju. Nie chcę już powielać typów, które się tu często pojawiały, z wieloma się zgadzam i część z nich pewnie zagram. Od siebie dodam następujące propozycje zakładów.
Czechy – Under 3,5 punktów w grupie – 2,0 – Tobet
Czechy wyeliminowane w fazie grupowej – 1,60 – Unibet
Osobiście uważam (a może bardziej czuje), że Czesi nie ugrają za wiele podczas tych mistrzostw. To już większe szanse na wyjście z grupy daje Grecji, która jak sądzę powalczy z Polską o awans. Analizując drogę do Euro reprezentacji Czech, widać że mieli dużo szczęścia. Najpierw wylosowali dość łatwą grupę, gdzie oczywiście
Hiszpania była poza zasięgiem , ale już o 2 miejsce nie było trudno. Później w barażach trafili na nieprzewidywalną Czarnogórę, ale też był to rywal typowo średni , więc i z nim Czesi sobie poradzili. Teraz wprawdzie szczęście znów im dopisało bo trafili do teoretycznie najłatwiejszej grupy, ale tutaj ich przygoda z mistrzostwami się pewnie skończy. Co do czeskiej kadry na mistrzostwa to wygląda ona jak dla mnie średnio, choć jak na naszą grupę to nie najgorzej. Mamy kilku doświadczonych zawodników z dobrych europejskich klubów m. in. Cech, Kadlec, Rosicky, Plasil, czy Baros. Pozostali to gracze raczej mniej znani w piłkarskim środowisku w tym kilku z ligi czeskiej. W ostatnich meczach towarzyskich Czesi nie zachwycili, remis z Irlandią, wygrana z Izraelem oraz porażka z Węgrami, która odbiła się negatywnym echem w czeskim środowisku piłkarskim i mediach. Z drugiej strony Czesi byli w trakcie przygotowań i mogli być zmęczeni treningami, więc analizowanie gry zespołu na podstawie ostatnich sparingów nie jest wg. mnie dość miarodajne, bo forma może przyjść dopiero na mecze turniejowe. Jednak analizując grę Czechów w dłuższej perspektywie uważam, że nie mają dość argumentów aby awansować do ćwierćfinału.
Ukraina – Under 3,5 punktów w grupie – 2,05 – Tobet
Ukraina nie awansuje z grupy – 1,58 – Fortuna
Mimo, iż Ukraina jest współgospodarzem turnieju, to kompletnie nie widzi mi się ich awans do ćwierćfinału. Drużyna, która podobnie jak
Polska od dawna nie grała meczu o punkty, a jedynie sparingi, w których i tak wypadała średnio. W przeciwieństwie do naszej reprezentacji, Ukraińcy nie mieli szczęścia w losowaniu i trafili do relatywnie trudnej grupy D. Tam zmierzą się na początek ze Szwedami, a potem z dwoma potentatami czyli Anglią i Francją. Tutaj mecz ze Szwecją może być decydujący dla losów tej drużyny, jeśli wygrają (a według buków są faworytami), to mogą pokusić się później o jakieś punkty i ewentualny awans kosztem któregoś z faworytów. Ja jednak uważam, że Ukraina ze Szwecją ugra co najwyżej remis, a później to już „z górki” i „do domu”. Kadra Ukrainy składa się z kilku weteranów takich jak Szewczenko, Woronin czy Tymoszczuk (który jest jedynym piłkarzem zespołu, który gra w zachodnim klubie – w Bayernie). Pozostała część kadry to zawodnicy występujący na co dzień w lidze Ukraińskiej, głównie w Dynamie i Szachtarze. Choć zawodnicy grający w tych klubach słabi nie są i trzeba się z nimi liczyć w europejskich rozgrywkach, to jednak przy kadrze Francji, słabszej kadrze Anglii, a nawet Szwecji nie wyglądają najlepiej, oczywiście na papierze, bo wszystko zweryfikuje boisko.
Najlepszy strzelec Polski - Jakub Błaszczykowski - 8,0 – Tobet
Wiadomo, że faworytem do zostania najlepszym strzelcem naszej drużyny jest Lewandowski . Ja jednak uważam, że po takim kursie można za drobne spróbować pograć na Kubę. Lewandowski jakoś nie do końca przekonuje mnie w reprezentacji, raz strzeli ładnego gola, ale w następnym meczu jest albo nieskuteczny albo mało widoczny. Poza tym kadra to nie BVB, gdzie podczas meczu napastnik kilka dobrych sytuacji do zdobycia gola. Tutaj takich okazji będzie miał pewnie 1-2 i musi to wykorzystać. Kuba za to przebojowy, wprawdzie często asystuje ale i sam często strzela. Dodatkowo przypuszczam, że będzie wykonywać karne (jeśli taki zostanie nam przyznany) a to też zwiększa jego szanse na większy dorobek bramkowy.
Grupa z największą ilością goli – Grupa B – 2,80 – Betclick
Tutaj można powiedzieć, że gram po kursie, ale typ wydaje się jak najbardziej prawdopodobny, choć gole to zawsze loteria. Mianowicie w grupie A mamy 3 underowe zespoły, jednie
Rosja wydaje się grać bardziej ofensywnie. W Grupie C
Hiszpania teoretycznie powinna nastrzelać sporo, ale wątpię by mieli taką łatwą przeprawę, szczególnie z Włochami, także z Chorwacją, a do tego
Irlandia, która pewnie będzie grać bardzo defensywnie na tym turnieju. Grupa D też wydaje mi się być bardziej underowa niż grupa B, gdzie zagrają
Niemcy, Holendrzy, Portugalczycy - czyli drużyny, które dysponują dużą siłą rażenia w ataku, ale nieco gorzej wygląda obrona, a także
Dania, która także może przyłożyć swoją cegiełkę do tego overa, jeśli nie strzelonymi bramkami to przynajmniej straconymi.
Ja pograłem jeszcze coś takiego w
Fortunie, ale już nie będę się rozpisywał na temat tych typów.
Ilość goli w grupie:
Rosja – over 3,5 – 1,71
Niemcy – over 4,5 – 1,5
Francja – over 3,5 – 1,63
To by było na tyle, możliwe, że jak będę miał czas i chęci to jeszcze coś tutaj dodam ????