Zgodnie z wcześniejszymi ustaleniami dodaje ten kupon do statystyk na nowy rok oraz styczeń.Kupon nr 24:
Randall - Kristoffersen
Typ: Kristoffersen
Kurs:1.85
Kowalczyk - Skofterud
Typ: Kowalczyk
Kurs:1.3 ZWROT
Johaug - Kalla
Typ: Johaug
Kurs: 1.2
Ako: 2.54 (po odjęciu podatku) Millenium (po zwrocie) 1.954
Stawka: 8j
Ewk: 20.35j (Po zwrocie) 15,63 j
Typ znaleziony przez Soltysiao opisany w temacie, chodzi oczywiście o typ główny na Kristoffersen. A ja zgadzam się z nim w 100%, kurs już poleciał szkoda. Pozostałe dwa trochę na zminimalizowanie kosztów podatku, ale po kolei.
Justyna vs Skofterud jak do tej pory Norweżka była w większości wyścigów przed Justyną natomiast w ostatnim starcie to się zmieniło Justyna wygrała pewnie i pokazała, że przed Tour de Ski jej forma idzie do góry. Co więcej Norweżka jeszcze w tych wyczerpujących zawodach nie startowała, przynajmniej nie znalazłem nic o tym w jej wynikach na oficjalnej stronie fisu. Natomiast jak dobrze wiemy Justyna startuje od lat i to z bardzo dobrym skutkiem. Doświadczenie w tym maratonie będzie procentować na trasach i moim zdaniem Justyna spokojnie wbiegnie na tą piekielną górę zdecydowanie wcześniej niż Skofterud.
Johaug kontra Kalla. Ta para wydaje mi się również bardzo pewna. Młoda Norweżka co roku jest w wysokiej formie na Tour de Ski, a ostatni podbieg jest w jej wykonaniu zawsze perfekcyjny, dlatego wydaje mi się , że i w tym sezonie bez problemu wygra rywalizację z Kallą, która raczej takiego trudu nie wytrzyma na poziomie Johaug.
Na koniec krótko o głównym typie. Nie wiem kto dobrał taką parę i na jakiej podstawie. Krostoffersen jest jedną z młodych atakujących Norweżek, która potrafi wytrzymać tak długie zawody. Natomiast Randall jest sprinterką, wiadomo, że w tych zawodach będzie kilka sprintów jednak decydująca walka będzie odgrywać się na dystansach, a tam przewagę ma Norweżka. Dla porównania przed rokiem Marthe ukończyła tour na miejscu 7 ze stratą 5:09 do Justyny natomiast Kikkan na górze była 21 tracąc 11:08. A to mówi chyba wszystko o tym kto powinien być szybciej na szczycie.
Oba zakłady długoterminowe na ME piłkarzy ręcznych weszły. Niestety okres sesji nie pozwolił mi na umieszczanie większej ilości kuponów, ale teraz jak będę miał czas mam nadzieje, że uda mi się pisać bardziej regularnie.Kupon nr 7:
Polska - Rosja (pozycja końcowa)
Typ: Polska
Kurs:1.65 Tobet
Ewk: 13.2j
Za oknami wreszcie zrobiła się zima, mamy połowę stycznia, a więc najwyższa pora na duży turniej w piłce ręcznej. W tym roku wypada sezon z mistrzostwami Europy. Jako, że piłką ręczną interesuję się jedynie z okazji wielkich imprez nie mogę nazwać się znawcą tej dyscypliny, a coś tam ogarniam i co roku nie tracę na tych turniejach, także dlatego też w tym roku parę złotych postawię na piłkę ręczną. Na początek dwa kupony długoterminowe. Zagrane singlami dlatego, że tobet nie pozwala na łączenie zdarzeń.
Moim pierwszym typem będzie zakład na reprezentacje Polski w parze z Rosją. Nasi zawodnicy są lepsi od Rosjan, a co więcej mamy troszkę łatwiejszą drogę w turnieju. Nasi zawodnicy trafili co prawda do badzo trudnej grupy, z Danią, Serbią i Słowacją ale powinni sobie dać radę i awansować do drugiej fazy turnieju, gdzie pewnie przyjdzie nam się mierzyć z Niemcami, Szwecją i Czechami/Macedonią. Także przeciwnicy ci nie są jacyś kosmiczni i przy naszej dobrej grze mamy szanse na awans do TOP4, a w TOP8 raczej na bank. Natomiast Rosja zagra w grupie C z Francją, Hiszpanią i Węgrami także może być problem z samym wyjściem z grupy, a jakby to się udało to w drugiej fazie trafiają na Chorwację, Islandią, Norwegię lub Słowenię. Także droga bardzo trudna i szczerze wątpię, żeby Rosja była w TOP8 turnieju a nawet w TOP12 może być problem. Nasi mimo braku Lijewskiego czy Szmala powinni zajść dalej niż Rosja.
Kupon nr 8:
Dania - Hiszpania (pozycja końcowa)
Typ: Dania
Kurs:1.8 Tobet
Ewk:14.4 j
Dania zagra razem z nami w grupie i jest faworytem do wygrania tych zmagań. Później jak już pisałem trafiamy na Niemców i Szwedów także trudno mi wyobrazić, żeby Dania nie weszła do półfinału. Natomiast Hiszpania zagra w grupie z Francją, Rosją i Węgrami. A później z Islandią, Chorwacją, Norwegią lub Słowenią. Na pewno jest tam trudniejsza droga do półfinału niż w pierwszej połówce i Hiszpania może mieć problem, lepsi powinni być Francuzi i Chorwaci a Hiszpania powinna się zadowolić walką o miejsca 5-8. Ale zobaczymy jak będzie w turnieju. Bo na razie to troszkę przypomina wróżenia z fusów.