#2 8 Galatasaray – Manchester United ZWROT 1:0
Typ: X (Home No Bet)
Kurs: 2,00
Stawka: 4/10
Buk: Bwin
#2 9
Galatasaray – Manchester United 1:0
Typ: BTS
Kurs: 1,62
Stawka: 2/10
2j
W tym meczu faworytem jest drużyna turecka. United ma już zapewniony awans, i to w dodatku z pierwszego miejsca, w związku z tym Ferguson da w tym meczu odpocząć gwiazdom. Do Turcji nie polecieli: De Gea, Ferdinand, Giggs, Scholes, Rooney, van Persie, Evra, Smalling, Nani, Valencia, Kagawa i Evans. Jak widać są to poważne osłabienia.
A oto kadra na ten mecz:
Johnstone, Lindegaard; Rafael, Buttner, Jones, Thorpe, Vermijl, Wootton; Carrick, Petrucci, Cole, Cleverley, Fletcher, Anderson, Powell, Young, Tunnicliffe; Hernandez, King, Welbeck, Macheda.
W bramce zagra Lindegaard i na tej pozycji nie ma akurat żadnego osłabienia. Gorzej będzie z obroną. Zagrają prawdopodobnie Rafael-Jones-Wooton-Buttner. Jones wraca po kontuzji, Wooton jest młody i niedoświadczony – w tym sezonie zagrał w kilku meczach Pucharu Ligi i za każdym razem defensywa traciła bramkę. Buttner też spisywał się niepewnie (grał głównie w Pucharze Ligi), oprócz jednego meczu ligowego, w którym strzelił nawet bramkę. Myślę, że tak zestawiona defensywa straci minimum jedną bramkę. Ustawienie pomocy i ataku powinno wyglądać już znacznie lepiej, ale mimo wszystko nie będzie to optymalny skład, tylko rezerwowi. W pomocy zagrają pewnie Cleverley, młody Powell, Fletcher oraz Anderson. Atak całkiem przyzwoity, bo zagra Welbeck i Chicharito. Myślę, że zagrają ci gracze, chociaż Ferguson lubi zaskakiwać ze składem. Może się również zdarzyć, że w obronie zobaczymy Carricka, ale to akurat działa na korzyść Galatasaray, bo Carrick spisuje się dramatycznie, jeśli przyjdzie mu grać na obronie.
O Turkach mogę jedynie napisać, że w czterech meczach zdobyli 4. punkty. Bilans to 1-1-2. Na pewno powalczą o 2. miejsce premiujące awansem. U siebie przegrali z Bragą i zremisowali z Cluj. W ostatniej kolejce wygrali z Cluj na wyjeździe. Turcja to gorący teren, fanatyczni kibice na pewno pomagają gospodarzom. W przeszłości United grało już z Galatasaray – wyniki u siebie: 3:3, 4:0 i w tym sezonie 1:0, na wyjeździe: 0:0 i 0:0. Tym razem również będzie ciężko, tym bardziej że do Stambułu jadą rezerwy.
Wydaje mi się, że mecz w stronę gospodarzy, ale United też nie powinno sprzedać łatwo skóry. Typuję remis, ze wskazaniem na Turków. W obozie United duże osłabienia, ale zmiennicy też będą chcieli się pokazać. Galata też nie może za bardzo się otworzyć, bo zostanie skontrowana. Skład Diabłów mimo osłabień i tak robi wrażenie, szczególnie atak i pomoc. Sądzę, że w meczu zobaczymy dużo bramek. Obrona United jaka jest, każdy widzi, a atak też pewnie coś ukłuje.
# 30
Juventus – Chelsea ZWROT 3:0
Typ: X (Home No Bet)
Kurs: 1,83
Stawka: 3/10
W tym meczu Juventus nie może przegrać, żeby myśleć o awansie. Przegrana z Chelsea i bardzo prawdopodobne zwycięstwo Shakhtara z Duńczykami eliminuje Juve z
LM. Chelsea może spokojnie ten mecz zremisować, bo w następnej kolejce mierzy się z najsłabszymi w grupie Duńczykami i zwycięstwo to oczywistość. To Włochom będzie bardziej zależało na wygranej i to oni będą atakować. Chelsea zdana będzie jedynie na autobus w polu karnym i kontry. A ma kim kontrować, bo są Torres, Mata, Oscar i Hazard. W ostatnim meczu Oscar i Mata byli oszczędzani przez Di Matteo i zagrali tylko 30 min. Ostatnie mecze nie najlepsze dla obu drużyn, bo Juve zremisowało z Lazio, a Chelsea przegrała z WBA, ale zagrali na pół gwizdka. Priorytetem jest dla nich mecz z Juventusem.
Wydaje mi się, że sytuacja podobna jak w meczu United, czyli X (Home No Bet). Nie wydaje mi się, aby Chelsea tutaj wygrała. Włosi będą w natarciu, a Chelsea pewnie postawi autobus w polu karnym (może nie taki jak w meczu z Barcą). Juventus lubi remisować, w tej edycji
LM już 3 remisy na 4 mecze. Poza tym forma Włochów chyba już nie ta sama co rok temu.
Bilans: 13,76j