25.
15:30 Wisła Płock -:- Zagłębie Sosnowiec
powyżej 2.5 gola @ 1.73
Unibet
Obie drużyny po zmianie trenerów od razu zaczęły to lepiej się sprawować w naszej
ekstraklasie. Wisła jak i Zagłębie zaczęli grać bardziej ofensywie co sprawiło, że w końcu zaczęły padać bramki. Niestety obie drużyny mają spory problem jeśli chodzi o grę w defensywie. Obie drużyny zaraz obok Miedzi są najsłabszymi zespołami w tej formacji przez co tracą bardzo dużą ilość goli. Grę w obronie ciężko poprawić przez parę dni, dlatego widzę to over bramkowy. Obie drużyny spisują się nie nagannie w grze ofensywnej, a co najważniejsze w każdym spotkaniu strzelają minimum jedną bramkę. Patrząc na składy to w obu ekipach nie ma większych braków. Płocczanie oczywiście bez Mateusza Szwocha, Riccardo Gryma, Alana Urygi, Jakuba Łukowskiego (kontuzje), ale również Adama Dźwigały (pauza za czerwoną kartkę) czy Patryka Stępińskiego (pauza za żółte kartki). W przypadku beniaminka zabraknie Piotra Polczaka (pauza za żółte kartki), Martina Pribuli czy Tomasza Nowaka. Tak jak wspomniałem powyżej, jeśli skuteczność tutaj nie zawiedzie, to w Płocku możemy spodziewać się gradu goli.
26.
18:00 Lechia Gdańsk -:- Cracovia Kraków
Lechia @ 1.85
Unibet
Czy Lechia jest w stanie utrzymać dalej tak dobrą passę?. Myślę, że tak. Gospodarze pomimo skromnej wygranej nad Lechem nie sprawiali wrażenia aby wynik 0:1 był dla nich zagrożeniem. W tamtym spotkaniu mieli wszystko pod kontrolą. W bardzo dobrej dyspozycji są Haraslin, Paixao, Wolski czy Kubicki. Ten zespół na prawdę chce się oglądać, a trener Stokowiec pokazuje, że w szatni panuje bardzo dobra atmosfera co przekłada się na korzystne wyniki. Cracovia złapała wiatru w żagle i w ostatnich trzech spotkaniach zdobyła siedem punktów. W ostatniej kolejce nie potrafili u siebie pokonać Miedzi, choć wyraźnie byli zespołem przeważającym i lepszym. Jestem zdania, że dzisiaj dobra passa Pasów się zakończy. Lechia ma więcej argumentów czysto piłkarskich, a ostatnio dobre wyniki tylko napędzają tą drużynę jeszcze bardziej aby się umocnić na pozycji lidera. Biało-zieloni tradycyjnie bez Milosa Krasicia, Grzegorza Wojtkowiaka czy Sławomira Peszki (rezerwy). Możliwe, że nie wystąpi też Patryk Lipski (drobny uraz). Po stronie "Pasów" wykluczony z gry jest Gerard Oliva (kontuzja). Odpoczną jeszcze Daniel Pik i Milan Dimun. Na 99 procent do dyspozycji trenera będą za to Javi Hernandez i Airam Cabrera.
27.
20:45 Girona -:- Leganes
Girona @ 2.15
Unibet
Leganes to obecnie najsłabszych zespół
La Liga jeśli chodzi o spotkania wyjazdowe. Na sześć spotkań udało im się tylko jedno zremisować i aż pięć przegrać. Strzelili zaledwie trzy bramki tracąc aż jedenaście. Tak wiem, że każda zła czy dobra passa się kiedyś kończy, ale Girona w ostatnim spotkaniu pokazała charakter i serce do walki. Gospodarze w spotkaniu z Nietoperzami musieli sobie radzić bez najlepszych strzelców Stuani,Portu oraz Douglasa Luiza, a za czerwoną kartkę zawieszony był także Anthony Lozano, a mimo tego wygrali skromnie 0:1 z beznadziejną w tym sezonie Valencią. Girona nie boi się atakować i to mi się bardzo podoba w ich grze. Zespół ten nie zamyka się przed własną bramką czekając na kontratak, tylko w każdym meczu wychodzi po swoje czyli chce zdobyć komplet punktów. To spotkanie może nie będzie należało do najłatwiejszych, ale po raz kolejny zespół ten może pokazać, że pomimo sporych braków w składzie zmiennicy są dobrze przygotowani i również głodni zwycięstw.
28.
18:30 Borussia Dortmund -:- Bayern Monachium
Borussia @ 3.25
Unibet